Pasirūpinkite, kad čia būtų švaru ir neliktų vietos bakterijoms. Išbandykite sūrų vandenį ar burnos skalavimo skystį su ciberžole, gvazdikėlių aliejų ar imbiero ir Kajeno paprikų pastą – visos šios priemonės numalšins skausmą. Taip pat šiuo atveju gali padėti tokios daržovės kaip bulvės, agurkas ir kopūstas, rašo curejoy.com.

Tarp septyniolikos ir dvidešimt vienerių išdygstantys keturi protiniai dantys kai kuriems gali sukelti nemažai nemalonumų. Paprastai jų pasirodymas neturėtų sukelti didelio nepatogumo, tačiau dėl to, kad kiti 28 dantys jau būna užėmę savo pozicijas, kartais iškyla vietos stygiaus problema – šiems tretiesiems krūminiams dantims tiesiog nėra kur dėtis. Tokiais atvejais protinis dantis gali prasikalti per arti kito danties ar išdygti kampu. Dėl to galimas vidutinio sunkumo ar net stiprus skausmas.

Keletas skausmo atsiradimo priežasčių:

- neteisinga protinio danties padėtis, dėl ko stringa maistas ir pritraukiamos bakterijos;
- tik iš dalies išdygęs dantis taip pat suteikia galimybę bakterijoms patekti į dantenas ir sukelti infekciją;
- neteisinga protinio danties padėtis gali tapti cistos atsiradimo priežastimi.

Bet kokiu atveju, geriausia kaip įmanoma greičiau kreiptis į savo odontologą. Tuo tarpu štai keletas patarimų, kaip paprastomis naminėmis priemonėmis apmalšinti protinio danties skausmą.

1. Skalaukite su sūriu vandeniu

Moksliniais tyrimais patvirtinta tai, ką visada žinojo mūsų močiutės: sūrus vanduo skatina žaizdų gijimą ir ramina dantenas. Paprasčiausia iš visų priemonių turėtų nedelsiant numalšinti protinio danties skausmą.

Ką daryti? Arbatinį šaukštelį druskos įberkite į stiklinę drungno vandens ir palaikykite tirpalą toje burnos pusėje, kur dygsta jūsų protinis dantis. Kartokite šią procedūrą kelis kartus per dieną.

2. Patepkite eteriniais aliejais: gvazdikėlių, miros, marenikės ar pipirmėtės

Tropinis prieskonis gvazdikėlis – dar viena tradicinė priemonė nuo danties skausmo. Jis pasižymi skausmą malšinančiu ir priešuždegiminiu poveikiu, kurį užtikrina jame esantis cheminis junginys eugenolis.

Ką daryti? Užlašinkite kelis lašus gvazdikėlių eterinio aliejais ant vatos ir pridėkite ją prie tos vietos, kur jaučiate skausmą. Tai labai greitai apmalšins skausmą ir nuramins sudirgusias dantenas. Jeigu neturite gvazdikėlių eterinio aliejaus, sutrinkite vieną gvazdikėlį ir uždėkite ant skaudamos vietos 15–20 minučių.

Panašiu skausmą mažinančiu poveikiu pasižymi ir miros, marenikės bei pipirmėtės eteriniai aliejai.

3. Praskalaukite su antiseptiniu ciberžolės burnos skysčiu

Ciberžolė dėl savo gydomųjų, priešuždegiminių, priešbakterinių ir skausmą malšinančių savybių yra plačiai naudojama ajurvedoje. Ši stebuklinga žolelė taip pat gali padėti ir tuo atveju, jeigu kankina protinio danties skausmas.

Ką daryti? Pasigaminkite ajurvedinį burnos skalavimo skystį. Užvirkite stiklinę vandens su puse šaukštelio (arba 5 gramais) ciberžolės miltelių, dviem gvazdikėliais ir dviem džiovintais gvajavos lapais. Leiskite atvėsti ir skalaukite šiuo skysčiu skaudamą vietą. Taip pat galima švelniai masažuoti skausmingas dantenas su skrudinta malta ciberžole – tai sumažins ne tik skausmą, bet ir patinimą.

4. Užtepkite raminančią pastą iš imbiero, Kajeno paprikos ir kanadinės auksašaknės

Pasigaminkite pastą iš malto imbiero ar Kajeno paprikos – arba abiejų iškart, jei turite po ranka – su trupučiu vandens. Ją vatos gumulėliu užtepkite ant danties. Šie prieskoniai skatina karštį, kuris neutralizuos gilesnį danties skausmą.

Įspėjimas: netepkite šios pastos ant dantenų, nes ji gali sudirginti jautrius audinius. Jeigu pasta pernelyg degina, išskalaukite burną vandeniu.

Ką daryti? Kai kurie žolininkai rekomenduoja lygiomis dalimis sumaišyti ekologiškai augintos kanadinės auksašaknės, miros ir ciberžolės miltelius. Į juos įlašinkite gvazdikėlių aliejaus ir pagaminkite pastą. Užtepkite ant skaudamos vietos ir iškart palengvės.

5. Jums pagelbės atšaldytos daržovės: agurkas, bulvė, kopūstas

Jeigu po ranka neturite aukščiau išvardintų vaistažolių ir prieskonių, jums gali padėti paprasčiausios daržovės. Atšaldykite šaldiklyje agurką (tik neužšaldykite), išimkite ir supjaustykite tokio dydžio gabalėliais, kad tilptų į burną. Taip pat galite agurko minkštimą sutrinti, atšaldyti ir uždėti ant danties. Šaltis iškart numalšins skausmą, o agurko sultys sumažins dantenų jautrumą.
Panašų poveikį galima gauti ir iš bulvės. Įdėkite ją neilgam į šaldiklį, atpjaukite nedidelį gabalėlį ir įdėkite į burną ant danties, kurį skauda.

Dar vienas senovinis vaistas – suvyniokite į marlę atšaldytą suknežintą kopūsto lapą ir uždėkite ant danties. Ši priemonė sumažins skausmą ir patinimą.

Jeigu protiniame dantyje atsirado ėduonis ir jo negalima sutaisyti arba jis kenkia kaimyniniam dančiui, odontologas gali pasiūlyti jį pašalinti. Skausmingą protinį dantį gali tekti šalinti ir tuo atveju, jeigu yra infekcija, cista, auglys ar dantenų ligos, kurios nereaguoja į medikamentus. O jeigu jūsų protiniai dantys sveiki, reguliariai juos valykite. Reguliarūs vizitai pas odontologą yra puikus būdas stebėti savo sveikatą, juo labiau, kad su metais rizika susidurti su protinių dantų problemomis didėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)