Planuojant nėštumą reikia išsiaiškinti šeimos ligas

Būsimas tėvelis Laurynas, su žmona atvykęs į Vilniaus gimdymo namus pasakoja, jog žinia, kad žmona laukiasi, buvo labai smagi staigmena.

„Mes labai džiaugiamės. Kaip nėštumas atrodė iš mano pusės – net sunku pasakyti, norėjau tame procese kuo daugiau dalyvauti, kuo daugiau prisidėti ir padėti žmonai. Sakyčiau, jog esu toks aktyvus stebėtojas, kartu skaitome literatūrą, pavyzdžiui, kaip vystosi vaikas. Pastebėjome, kad tapome pasyvesni, mūsų poilsis tapo pasyvesnis. Seniau propaguodavome aktyvų gyvenimą – dažnai keliaudavome, savaitgalius stengdavomės praleisti ne namuose. Dabar daugiau laiko praleidžiame namuose“, – sakė būsimas tėvelis Laurynas.

Vilniaus gimdymo namų vadovė profesorė Kornelija Mačiulienė prieš planuojant nėštumą pataria gerai išsiaiškinti, kokiomis ligomis yra sirgusi nėštumą planuojanti moteris ir jos giminaičiai.

„Pirmiausia reikėtų kalbėti apie paveldimas, persirgtas infekcines ligas, vadinamąsias „vaikiškas“ ligas, šlapimo takų ligas. Taip pat reikėtų paklausti sutuoktinio ar partnerio, kokios paveldimos ligos vyrauja jo giminėje“, – kalbėjo profesorė.

Kornelija Mačiulienė

Valgyti už du – nereikia

Prof. K. Mačiulienė pastebi, kad dažnai moteris nėštumo metu pradeda tvarkyti odontologines bėdas.

„Ką tai reiškia? Kad ji pastoja su infekcija burnoje. Į tai reikėtų atkreipti dėmesį, nes dėl dantų ligų galima labai greitai susirgti įvairiais septiniais susirgimais po gimdymo ir net nėštumo metu. Todėl prieš nėštumą reikėtų išsiaiškinti, ar moteris turi dantų ligų, migreną, epilepsiją, plaučių uždegimą. Būtent dėl to labai svarbu paklausinėti savo artimųjų, kokias ligas jie turėjo“, – pasakojo medikė.

Prieš pastojant ar bandant pastoti reikėtų nevartoti alkoholio apie 3 mėnesius. Dar viena taisyklė: jei sveikai maitinatės ir sportuojate, galite tai tęsti ir nėštumo metu. Kai kuriuos pratimus, pasitarus su gydytoju, galbūt reikėtų apriboti.

„Kalbant apie maistą – mitas, jog reikia valgyti už du. Porcijų nereikėtų didinti ir valgyti tik tiek, kiek reikia nėščiajai. Taip pat nedidinti savo racione riebalų kiekio ar kitokių medžiagų, kurios nėra reikalingos jūsų būsimam nėštumui ar esant nėščiai“, – kalbėjo prof. K. Mačiulienė.

Profesorė pastebi, kad vis dažniau nėščiosios lankosi kartu su vyrais: „Kai paklausiame, kuo skundžiasi, kas negerai, už jas neretai atsako vyrai, nes moteris visada sako, kad jaučiasi gerai. O vyras pasako: jai dažnai skauda galvą, ji būna pikta ir labai daug miega. Visada sakau, kad nėštumas susideda iš maisto ir miego, todėl reikia leisti nėščiajai pamiegoti“.

Nėštumo atostogos – itin svarbus laikas

Vilniaus gimdymo namų gydytoja akušerė – ginekologė Rūta Liutkevičienė sako, kad dalis moterų stengiasi dirbti ilgesnį laiką nei 30 savaičių dėl finansinių ar kitokių priežasčių – praėjus 30 nėštumo savaičių, moteris išleidžiama atostogų. Tačiau taip daryti nereikėtų.

Pasak jos, nėštumo atostogos – tai laikas moteriai pabūti su savo mintimis, ieškoti papildomų žinių, pasiruošti visomis prasmėmis. Vis dėlto neišeidamos atostogų laiku, būsimos mamos padidina riziką ir sau, ir savo vaikui: daugiau laiko dirbant kyla grėsmė pamiršti stebėti savo sveikatą ir savo vaisiaus judesius.

„Todėl gali nutikti taip, kad diagnozė nebus pastebėta laiku. Svarbu žinoti, koks yra darbo ir poilsio režimas, prižiūrėti fizinį aktyvumą, žinoti, kokie simptomai neturėtų kelti baimės, o kokie turėtų tapti aliarmu. Labai gaila, kad kai kurios moterys, suteikta galimybe skirti laiko sau ir savo vaisiui, nepasinaudoja“, – kalbėjo R. Liutkevičienė.

Ginekologė sako, kad visa tai, ką moteris išgyvena nėštumo metu – ką ji valgo, girdi, mato, mąsto, kuo kvėpuoja – jaučia ir mažylis. Todėl moters pasitikėjimas savimi, sveika gyvensena, artimųjų palaikymas užtikrina ne tik normalų vaisiaus vystymąsi, bet ir gerą jo savijautą.

Gydytoja pataria prieš vykstant į gimdymo namus visada su savimi turėti nėščiosios 113 formą, nepamiršti asmens dokumentų, iš anksto susidėti asmeninius ir būsimo naujagimio daiktus.

Tačiau verta prisiminti, kad ligoninėje gimdyvė praleis tik 2-3 dienas, todėl daiktai turėtų tilpti į vieną krepšį. Svarbiausi iš jų – naktiniai marškiniai, kelnaitės su įklotais, vandens gertuvė. Naujagimiui – vilnonės kojinytės, medvilninė kepuraitė ir sauskelnės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)