– Prieš pradedant šnekėti apie krūtų ligas ir pagrindinius požymius, ką moteris turi žinoti, pakalbėkime, kaip atrodo sveikos krūtys. Suprantama, kad kiekvienos moters krūtys labai skirtingos, tačiau kokie pagrindiniai požymiai, kad viskas gerai?

– Moteris turėtų atkreipti dėmesį į krūtų dydžio pokyčius – jų sumažėjimą ar bet kokį padidėjimą, kas sukeltų jų asimetriją. Krūtys natūraliai visiškai simetriškos nėra, tačiau naujai atsiradusi asimetrija turėtų būti įvertinta gydytojo. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į odos pokyčius, spenelių inversiją, čiuopiamus darinius. Krūtų skausmas yra dažnas diskomfortas moterims, tačiau tai yra retas krūtų vėžio simptomas. Krūtų skausmas dažniau pasitaiko dėl uždegiminio ar infekcinio proceso, hormoninių pokyčių esant premenstruaciniam sindromui, vartojant hormoninę kontracepciją ar pakaitinę hormonų terapiją. Skausmas gali atsirasti ir dėl krūtų dydžio, dėl to gali atsirasti ir nugaros, kaklo, pečių juostos skausmas. Tad pagrindiniai požymiai, kad viskas yra gerai – daugmaž simetriškos, lygios, vienodos spalvos ir be naujai atsiradusių išorinių pakitimų, sukietėjimų ar čiuopiamų darinių, be neaiškios kilmės skausmo krūtys. Jei kyla abejonių dėl vieno iš šio požymių, vertėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris įvertins pacientės nusiskundimus bei nuspręs dėl specialisto konsultacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją