„Nikotinas skatina gamintis hormonus epinefriną ir adrenaliną, kurie didina kraujospūdį bei susiaurina kraujagysles. Kadangi hormoniniai vaistai didina kraujo krešumą, rūkančioms moterims padidėja tromboembolinių komplikacijų rizika“, – įspėja G. Bogdanskienė.

Jos teigimu, moterims pavojinga rūkyti ne tik jauname amžiuje, bet ir menopauzės metu. Rūkančioms moterims menopauzės simptomai paprastai prasideda dvejais ar trejais metais anksčiau nei nerūkančioms.

Susilpnėja estrogenų gamyba

„Kai kiaušidėse nustoja gamintis estrogenai ir progesteronas, nebevyksta ovuliacija ir prasideda menopauzė. Rūkančioms moterims moteriškų hormonų estrogenų gamyba susilpnėja, nes cigaretėse esančios cheminės medžiagos sąveikauja su hormonais, todėl menopauzė prasideda anksčiau“ – sako G. Bogdanskienė.

Dažniausi menopauzės simptomai yra karščio bangos, nuotaikų kaita, svorio augimas, miego sutrikimas ir t. t.

Rūkymas

Menopauzės simptomus gali veiksmingai sumažinti pakaitinė hormonų terapija, bet gydytoja įspėja, kad rūkančioms moterims pakaitinė hormonų terapija, kaip ir geriamieji kontraceptikai, gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Rūkančioms ir hormonus vartojančioms moterims dažniau susidaro kraujo krešuliai, ištinka miokardo infarktas ar insultas.

„Norint įvertinti, ar moteriai galima skirti pakaitinę hormonų terapiją, būtina atlikti ultragarso tyrimą, hormonų bei kraujo tyrimus, patikrinti krešėjimo rodiklius, atlikti mamogramą, paimti gimdos kaklelio tepinėlį dėl onkologinių ligų. Tik įvertinęs visus šiuos rodiklius, gydytojas gali priimti sprendimą, ar pacientei gali būti skirta pakaitinė hormonų terapijos. Skiriant pakaitinę hormonų terapiją, rekomenduojama nerūkyti“, – įspėja G. Bogdanskienė.

Patarti gali ir akušeriai ginekologai

Ilgalaikis rūkymas sukelia tiek fizinę, tiek psichologinę priklausomybę nuo nikotino. Metant rūkyti gali pasireikšti nikotino abstinencijos požymiai, todėl valios ir motyvacijos mesti rūkyti iš karto užtenka ne visiems. Pagalbą galėtų suteikti ir gydytojai akušeriai ginekologai, kurie turi pakankamai žinių, kad galėtų nukreipti mesti rūkyti norinčias moteris gauti tinkamą konsultaciją.

Kai kuriose šalyse metant rūkyti rekomenduoja pereiti prie alternatyvių bedūmių tabako gaminių, kurie laikomi mažiau žalinga alternatyva. G. Bogdanskienės manymu, dar nėra pakankamai ilgalaikių mokslinių tyrimų, kad būtų galima atsakyti apie šių produktų poveikį, vis dėlto, jeigu mesti rūkyti nepavyksta, vertėtų pasvarstyti apie galimus žalos mažinimo kelius.

PRP terapija – ne tik veidui

Menopauzės atveju gydymas skiriamas individualiai įvertinus visus tyrimus ir pacientės sveikatą. Rūkančioms moterims, kurioms negalima skirti pakaitinės hormonų terapijos, siekiant pavėlinti menopauzės simptomus G. Bogdanskienė dažnu atveju rekomenduoja kiaušidžių atjauninimo trombocitais praturtinta plazma (PRP) procedūrą.

„Trombocitais praturtinta plazma yra moters kraujas. Jis filtruojamas per specialią sistemą, sukoncentruojant moters kraujo trombocitus, ir suleidžiamas į kiaušidžių audinį. Trombocituose yra augimo veiksnių, kurie skatina ląstelių atsinaujinimą. Ši procedūra be jokių medikamentų vartojimo gali padėti pristabdyti menopauzės artėjimą“, – kalba gydytoja.

Jos teigimu, ši procedūra tinkama ir toms moterims, kurioms jau atėjo menopauzė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją