Pateikiame knygos ištrauką:

Galbūt nepastebite, bet ar turite kūdikį, ar ne, jūs ir taip kasdien „pagimdote“ daugybę dalykų. Esu tvirtai įsitikinusi, kad mes, kaip moterys, esame sukurtos būti vaisingos visose gyvenimo srityse. Dar daugiau, daugelis iš mūsų kuria taip dažnai ir taip lengvai, kad prarandame galimybę pripažinti, jog kažką sukūrėme, ir leisti sau tais kūriniais pasidžiaugti. 2007 m. konsultacijų įmonė McKinsey & Company paskelbė tyrimą, kuris parodė, kad tos kompanijos, kuriose moterys stipriausiai pasireiškia valdymo viršūnėse, pasiekia geriausių rezultatų. 2011 m. tyrimas, paskelbtas Harvard Business Review, pranešė, kad kolektyvinis komandų intelektas darbovietėse pakyla, kai jose dalyvauja daugiau moterų. Neturiu abejonių, kad abi šios išvados remiasi prigimtiniu moters gebėjimu kurti. Visų lygį pakelia ne tik mūsų gebėjimas kurti naujas idėjas ir naujas galimybes, bet ir mūsų gebėjimas kurti karjeros ir santykių srityje.

Sąmoningai nurodyti tuos dalykus, kuriuos sukūrėte ir kuriais rūpinatės, – tai procesas, kurį vadinu „išsiugdyti vaisingą mąstymo būdą“. Tai sutelkti dėmesį į tai, ką sukuri, ir atpažinti tuos dalykus kaip vertingus ir vertus jūsų energijos, laiko, išteklių ir rūpesčio. Kai pradėsite žiūrėti į visus tuos dalykus, kuriuos kasdien sukuriate, ir juos vertinti, tada persikelsite į natūralią vaisingumo / pilnumo būseną ir priderinsite savo kasdienę energiją prie fizinio akto pastoti, išnešioti ir pagimdyti. Ugdydama vaisingą mąstymo būdą, jūs didinate galimybę laimėti: vartodama maistą pagal programą, stengiatės pagerinti savo endokrininės sistemos funkciją, o kartu siekiate darnos su savo prigimtine teise į kūrybingą gyvenimo jėgą.

Jums nereikia perspjauti Marthos Stewart ar įrengti buto, verto kelių žurnalo puslapių, kad pajustumėte, jog šį tą sukūrėte. Dalykai, kuriuos kuriate kasdien, gali būti ir kur kas subtilesni. Neseniai kalbėjausi telefonu su sena drauge ir pastebėjau, kad ji leidžiasi negatyvumo keliu. Pasakiusi kelis žodžius, pakreipiau kalbą daug pozityvesne linkme, tad, užuot jautusios po šio pokalbio nuovargį ir išsekimą, mes abi padėjome telefonus jausdamosi energingesnės ir turinčios daugiau bendra. Aš sukūriau tą pozityvų mūsų pokalbio ir mūsų santykio poslinkį. Pasitelkusi vaisingo mąstymo būdą, akimirką susimąsčiau, ką galėčiau tą sekundę sukurti, o tada patyriau malonumą supratusi, kokį pokytį daviau mums abiem.

Pradėdamos ugdyti vaisingo mąstymo būdą – tai daryti, beje, skatinu ir jus, nesvarbu, ar stengiatės pastoti, ar ne – pabandykite atlikti šį pratimą: paklauskite savęs, ką tokio savo gyvenime aš jau darau, ką galėčiau pavadinti kūryba? Gal jums puikiai sekasi kurti progas, pvz., kartą per mėnesį suburti drauges vakarienės? Gal jums ypač gerai sekasi kurti skanius patiekalus ir dalytis jais su mylimais žmonėmis? Per dieną stebėkite savo kūrybos rezultatus. Greitai suprasite, kad jau turite vibracijas, reikalingas kurti ir palaikyti gyvybei, taigi tapsite labiau pasiruošusi – emociškai ir fiziškai – tokiai galimybei.

Ar perimenopauzės laikotarpiu vis dar galima pastoti?

Trumpai – taip. Teoriškai moterims pirmoji perimenopauzės dalis prasideda tarp trisdešimt penkerių ir keturiasdešimt ketverių, bet planuoti natūraliai pastoti šiuo laikotarpiu visiškai pagrįsta. Nors jūsų progesterono ir estrogeno kiekiai jau pradeda mažėti, tai labai lėtas ir palaipsninis procesas, ypač iš pradžių. Kuo greičiau imsite gyventi pagal Moters kodo programą, tuo lėčiau prasidės šis procesas, nes jūs aktyviai palaikysite reikiamas hormonų proporcijas. Sekdama programa jausitės ir ramesnė, nes žinosite, kad dėl savo vaisingumo darote viską, kas jūsų galioje. (Daugeliui moterų bandymai pastoti gali kelti stresą, galbūt tą jau pastebėjote iš asmeninės patirties, o kad antinksčiai būtų sveiki – kartu vyktų sveika hormonų gamyba – svarbu, kad streso lygis nekiltų.)

Gyvendama pagal programą, dar būtinai vadovaukitės šiame skyriuje pateiktomis rekomendacijomis. Jos padės dar geriau palaikyti jūsų vaisingumą tiek fiziniu, tiek energijos atžvilgiu. Ypač svarbu savo racioną gausiai papildyti vaisingumą skatinančiu maistu. Tada reprodukciniai organai ir hormonai bus geriausiai pasirengę pastoti ir sėkmingai nešioti kūdikį.

Štai papildomos rekomendacijos norinčioms pastoti perimenopauzės laikotarpiu:

- Tegu gydytojas padaro išsamų kraujo tyrimą. Labai svarbu kuo greičiau nustatyti hormonų problemas, jas išspręsti ir turėti pakankamai laiko natūraliai pastoti.

- Susiraskite gimdos masažuotoją. Toks masažas pagerins reprodukcinių organų kraujotaką ir atskirs bet kokias fizines sąaugas, kurios galėtų trukdyti gemalui prisitvirtinti. Daug informacijos apie tai rasite „Clear Passage“ svetainėje.

- Tegu jūsų akupunktūros specialistas žino, kad mėginate pastoti. Įgudęs specialistas paveiks Ren kanalą – meridianą, kinų medicinoje siejamą su pastojimu.

- Mažiau sėdėkite. Jeigu jums jau link keturiasdešimt, greičiausiai jūsų karjera jau įsibėgėjusi ir jūs kasdien daug laiko praleidžiate prie rašomojo stalo. Dėl to gimdą pasiekia mažiau kraujo ir taip reikalingų maisto medžiagų, todėl kas valandą atsistokite ir kiek pavaikščiokite. Taip išvengsite šios kūno dalies sąstingio.

Higiena, rentgenas, bakterijos ir jūsų ilgalaikis vaisingumas

Kalbant apie vaisingumą, moterys, su kuriomis tenka dirbti, arba aktyviai mėgina pastoti, arba nori sužinoti, kaip išlaikyti savo vaisingumą tam metui, kai norės kūdikio, kad ir po kiek metų tai būtų.
Yra aiškių įrodymų, kurie sieja cheminį, radiacijos ir bakterijų poveikį su ilgainiui susilpnėjusiu vaisingumu. Savo reprodukcinius organus, hormonus ir kiaušinėlių kokybę galite apsaugoti keliais paprastais būdais: sekdamos Moters kodo programa ir savo gyvensenoje pakeitusios dar kelis esminius dalykus.



Moterims, kurios nori išsaugoti vaisingumą, turiu tokias keturias svarbiausias rekomendacijas:

Globokite savo gimdą. Visada, visada, visada per sueitį naudokite prezervatyvą. Net jeigu esate ištekėjusi ar jūsų santykiai yra ilgalaikiai, įpareigojantys ir monogamiški. Visada. Tai smarkiai sumažins bakterijų kiekį gimdoje, o jos priešingu atveju smarkiai kliudytų pastoti. Jūs taip pat apsisaugotumėte nuo LPL, bakterinės vaginozės, šlapimo takų infekcijos ir lėtinės pienligės. Visa tai destabilizuoja makšties pH, skatina ryškų bakterijų pagausėjimą gimdoje ir, kai nuspręsite, kad norite pastoti, gali tapti rimta kliūtimi, ypač jeigu tokios problemos užtrunka ilgą laiką. Net jeigu jūs su partneriu esate ypač sveiki, sperma perneša mikrobus, kurie išderina gimdos pH, nesukeldami jokių simptomų.

Pakeiskite toksiškus valiklius į natūralius. Padarykite viską, ką galite, kad išvengtumėte endokrininių griovėjų. Būkite budri dėl produktų, kuriuos naudojate namie ir ant savo kūno. Šie toksinai gali kauptis jūsų organizme ir labai lėtai ardyti endokrininę sistemą. Simptomų galite ir nejausti, bet šios medžiagos vis tiek gali visiškai sugriauti jūsų vaisingumą, o apie tai nežinosite tol, kol nepamėginsite pastoti. Švaros priemones pakeiskite natūraliomis, pvz., Seventh Generation’s.

Kasdien naudokite dantų siūlą. Palaikykite gerą burnos higieną. Valykitės dantis dukart per dieną, siūlu valykite bent kartą per dieną, o kas šešis mėnesius apsilankykite pas dantų gydytoją. 2011 m. Vakarų Australijos universiteto tyrimas parodė, kad moterys, turinčios dantenų ligų, pastodavo vidutiniškai per septynis mėnesius, – užtrukdavo vidutiniškai dviem mėnesiais ilgiau nei tokių ligų neturinčios moterys. Dantenų ligas sukelianti bakterija gali keliauti kraujotakoje per visą kūną ir kone kiekviename organe sukelti uždegiminį atsaką, kuris gali pakenkti audiniams, įskaitant ir širdį bei reprodukcinę sritį. Nors svarbu reguliariai lankytis pas dantų gydytoją, atsisakykite dažnų burnos rentgeno tyrimų. Odontologai dažnai rekomenduoja kokius nors rentgeno tyrimus kiekvieno vizito metu, tačiau apsiribokite vienu kas dveji metai. Maža radiacijos dozė iš rentgeno aparato laikui bėgant gali pakenkti jūsų skydliaukei ir pakeisti hormonų kiekį tiek, kad tai paveiks jūsų vaisingumą.

Saugesnė (jūsų kiaušidėms) oro uosto patikra. Taip pat atsisakykite eiti per naujus rentgenu skenuojančius aparatus oro uostuose (su įprastais metalo detektoriais viskas gerai) ir reikalaukite geriau būti apčiupinėtai. Rentgeno skenavimo aparatas mažomis radiacijos dozėmis paveikia visus organus ir jūsų endokrininės sistemos liaukas, o laikui bėgant gali pridaryti žalos. (Tai ypač problemiška dažnai keliaujant.) Patikra rankiniu būdu (moteriai visada daro moteris) užtrunka tik apie tris minutes, tad įtraukite jas į savo kelionės laiką.

Pastoti turėtų būti lengva, ar ne? Tačiau kartais tai kelia irzulį, baimę, stresą. Šiame skyriuje mes holistiškai apžvelgėme visus veiksnius, kurie susiję su reprodukcine sveikata, kad suprastume, jog vaisingumas nebėra toks visai savaiminis procesas. Įvairiopų pastangų reikia tiek norint sėkmingai numesti svorį, tiek ir pastoti. Mes turime atidžiai sekti Moters kodo programa, sumažinti savo aplinkoje endokrininės sistemos griovėjų, bendradarbiauti su gydytojais, kad mūsų hormonų kiekis būtų įvertintas anksčiau, valgyti visavertį, vaisingumui palankų maistą, nesvarbu, ar atliekame IVF procedūras, ar ne, ir perimti vaisingo mąstymo būdą, kad rūpinimosi ir motiniškumo energiją galėtume nukreipti į save ir, kol mūsų kūnas ruošis tobulai priimti nėštumą, pamatytume save kaip kūrėjas. Mano klientės pastebi, kad skirdamos dėmesio tam, ką gali paveikti, smarkiai sumažina streso, kuris taip dažnai prisideda prie vaisingumo iššūkių ir pakenkia endokrininei sistemai.

Investuokite į savo kūną, pasikliaukite Moters kodo programa ir bendradarbiaukite su gydytoju, apie kurį turite gerą nuomonę. Jūs privalote šį tą nuveikti, kad padarytumėte savo kūną vaisingesnį, nesvarbu, ar mėginsite pastoti natūraliai, ar naudositės IVF.

Tabletės, LPL ir jūsų vaisingumas

Kontraceptinės tabletės ne tik slepia dideles vaisingumą žlugdančias hormonų problemas, kurių gal net neįtariate turinti, bet gali veikti vaisingumą ir kitu būdu: suteikdamos jums apgaulingą saugumo jausmą dėl sekso. Sutinku daug moterų, kurios mano, kad joms nereikia sueities metu naudoti prezervatyvų, nes tabletė sumažina riziką pastoti. Gal nuskambės kaip socialinė reklama, bet pasakysiu, kad tabletė neapsaugo nuo lytiniu keliu plintančių ligų (LPL). LPL, tokios kaip chlamidijos ir gonorėja, jau pačios sukelia gana daug sveikatos problemų; bet jos gali prisidėti ir prie dubens uždegimo, „tylios“ ligos, kuri gali visam laikui sugadinti Falopijaus vamzdelius, gimdą ir aplinkinius audinius, o tai gali baigtis nevaisingumu, be jokio perspėjimo. Ir nors pasisakau už kuo daugiau malonumo, tyrimai rodo, kad kuo daugiau sekso partnerių moteris turi, tuo didesnė rizika susirgti dubens uždegimu. Tai dėl to, kad padidėja tą ligą sukeliančių infekcijų tikimybė. Taigi, jeigu jūsų santykiai nėra ilgalaikiai, įpareigojantys, monogaminiai, abu su parneriu esate pasitikrinę ir nesergate LPL, per sueitį naudoti prezervatyvą, nors ir geriate kontraceptines tabletes, yra dar viena priemonė vaisingumui išsaugoti.

Kaip atsigauti gimus kūdikiui

Per nėštumą ir po jo hormonų lygmenyje nutinka tiek daug, kad visai normalu, jeigu jaučiate, kad organizmas jus pribaigs. Jei valgote tai, kas padeda pasirūpinti endokrinine sistema, buvimas mama gali teikti malonumą. Tačiau daug moterų nėštumą pradeda, kai kūnas išsekęs, kamuojamas streso, ir po gimdymo pasijunta pažeidžiamos hormonų lygmenyje. Jos jaučiasi išsekusios, prislėgtos ir nelaimingos savo kūnuose. Įdomu, kad šių simptomų šaknis galima rasti mityboje.

Nuotaiką stabilizuoja neurochemikalai, tokie kaip serotoninas, dopaminas ir norepinefrinas. Daug serotonino gaminama plonojoje žarnoje. Smegenų sveikatą ir psichinę sveikatą apskritai palaiko pagrindinės maisto medžiagos, gaunamos iš maisto. Labai svarbu, kad susilaukusios kūdikio valgytumėte dėl savo emocinės gerovės. Pagalvokite, kad devynis mėnesius mikroelementais iš savo raciono dalijotės su augančiu kūdikiu, o jam gimus turbūt dar žindysite. Abi šios fizinės patirtys reikalauja didžiulio mitybinio palaikymo. Formuotis, pvz., sveikoms vaiko smegenims reikalingi lygiai tie patys mikroelementai, kurių reikia ir jums pačiai. Todėl moterims nėštumo metu svarbu vartoti puikius papildus. Jie vienodai svarbūs ir po nėštumo, ypač jeigu norite atkurti sveikesnius hormonus. Pagrindinis pasirinkimas moterims, kurias kamuoja depresija po gimdymo ar išsekimas ir kurių silpnas lytinis potraukis, būtų omega-3, vitaminų B kompleksas, vitaminas D3, kalcis ir magnis.

Omega-3

Taip pat reikėtų sekti pamatinėmis programos nuostatomis ir vartoti visagrūdžius produktus, geros kokybės riebalus ir skaidulines medžiagas. Šios maisto medžiagos padės jums pagerinti serotonino gamybą, sustiprins dėl dažno trumpalaikio miego stygiaus persidirbusius antinksčius ir padės palaikyti sveiką estrogeno ir progesterono pusiausvyrą. Svarbiausia suprasti, kad reikia maitintis taip pat atidžiai kaip ir nėštumo metu. Jūs vis dar valgote už du, tik kitaip. Kiekviena motina žino: kai mama laiminga ir sveika, visi aplink laimingi ir sveiki.

Sustyguok ciklą, pagerink vaisingumą, atgaivink potraukį ir atskleisk savo galios šaltinį!

Alisa Vitti, gydytoja, konsultantė sveikatos klausimais – kentėjo nuo policistinių kiaušidžių sindromo. Mūsų dienomis šią diagnozę išgirsta viena iš devynių moterų, o šiuolaikinė medicina teišgali sušvelninti simptomus. Alisai pavyko nugalėti ligą savarankiškai ir dabar ji pasiryžusi padėti kitoms moterims. Jos sukurta penkių žingsnių programa turi daugybę privalumų.

Pasinaudojusi autorės metodu kiekviena moteris gali pagerinti vaisingumą, sustiprinti lytinį potraukį, susidoroti su hormonų audromis, numesti svorio, pagerinti odos būklę, pamiršti skausmingas menstruacijas ir sureguliuoti jų ciklą.

Knygoje „Moters kodas“ pateikiamas su moters ciklo fazėmis suderintas mitybos planas, patariama, kokia treniruotė efektyvesnė, ir kuo užsiimti per šias fazes (nuo būsto tvarkymo iki prašymo paaukštinti darbe). Gyvensite ir veiksite nepriklausomai nuo hormonų pokyčių, galėsite pastoti, kai tik panorėsite.

O svarbiausia – jūsų gyvenimas taps maksimaliai visavertis!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)