Prireikė operacijos

Regina (tikrasis vardas redakcijai žinomas – „Delfi“) prieš savaitę patyrė ginekologinę operaciją: dėl susilpnėjusio dubens dugno jos lytiniai organai pradėjo smukti žemyn. „Jau vaikščiojau praskietus kojas, kaip su vyrišku organu, nepatogu buvo sėdėti“, – savo išgyvenimus pasakojo moteris.

Regina po operacijos namie dar dažnai guli lovoje, šiek tiek jaučia diskomfortą ir yra apribojusi fizinę veiklą, tačiau jau dabar moteris jaučia teigiamus pokyčius.

Pirmuosius simptomus mažo Lietuvos miesto gyventoja pajuto prieš 5 metus. „Man per tarpvietę pradėjo lįsti makštis“, – pasakojo Regina.

Kai moteris kreipėsi į gydytojus, problema dar nebuvo tokia didelė, kaip sakė medikai. Tada šešiasdešimtmetei ginekologė rekomendavo Kėgelio pratimus, paskyrė tepaliuką. Tačiau Regina ilgainiui suprato, kad šios priemonės jai nepadeda.

„Prasidėjo nugaros skausmai, tempimas į apačią. Neišeidavo normaliai atsisėsti, atsigulti, kaip buvau įpratusi, – pasakojo Regina. – Tai vis tęsėsi: tai pablogėdavo, tai pagerėdavo.“ Galiausiai medikai pasakė, kad operacija neišvengiama.

Regina pasakojo, kad po operacijos jai neskaudėjo šlapintis ar tuštintis, tačiau kitos moterys kartais tuo skundžiasi.

„Moterys savimi turi pasirūpinti pačios, nors ir daug darbo“, – akcentuoja Regina.

Daugiau apie dubens dugną ir papasakojo Kauno klinikų gydytojas ginekologas Heraldas Stankevičius bei Vilnius miesto klinikinės ligoninės gydytojas urologas Marius Anglickis.

Dubens dugnas

Gimdymas – ne vienintelė problemos priežastis

Dėl dubens dugno silpnėjimo, gimdymo, estrogenų stokos po menopauzės moters lyties organai pradeda leistis žemyn. „Gali iškristi makštis, gimda, gali vystytis šlapimo nelaikymas“ – sako Kauno klinikų ginekologas H. Stankevičius.

– Pagrindinė problema – jungiamojo audinio defektai, nes jungiamasis audinys įeina į visų raiščių struktūrą, raumenų problemos gali būti susijusios su dubens dugno pažeidimais.“

Gydytojas ginekologas sako, kad dažniausiai dubens dugno sutrikimai pasireiškia po menopauzės, kai pasibaigia kiaušidžių veikla ir įsijungia dar vienas faktorius – estrogenų stoka, kuri turi įtakos jungiamajam audiniui, nes sumažėja kolageno, elastino, hialurono sintezė. „Jungiamasis audinys silpnėja ir raiščiai, fascijos, raumenys, jos raukas darosi silpnesni ir tampresni, o šlapimo pūslė dirglesnė. Nusileidžia vidiniai lyties organai, vystosi šlapimo nelaikymas“, – komentavo H. Stankevičius.

Pasak ginekologo, dažniausiai moterys skundžiasi, kad pro lytinį plyšį lenda guzas, atsiranda diskomfortas. Priklausomai nuo pažeidimo, kol yra nežymūs pakitimai, pacientei galima skirti Kėgelio pratimus, kuriais stiprinami dubens dugno raumenys, menopauzinę hormonų terapiją. Jei anatominiai defektai daugiau pažengę, pagrindinis gydymas – chirurginis. Jei chirurginiam gydymui yra kontraindikacijos arba pacientė atsisako operacijos, galima naudoti specialius makšties žiedus.

Gydytojas sako, didesnė tikimybė, kad lytiniai organai vyresniame amžiuje gali smukti, gresia gimdžiusioms moterims. „Delfi“ kalbinta Regina turi tris vaikus ir prisipažįsta, kad visą gyvenimą sunkiai dirbo, teko padėti statyti ir nuosavą namą.

„Man visada sakydavo močiutė: nenešk sunkiai, negalima, tegul vyrai neša. Bet kur jaunas klausysi, ką čia sako. Nebūčiau pagalvojusi, kad su tokia problema susidursi“, – prisipažįsta Regina.

„Negimdžiusioms tai pasitaiko ženkliai rečiau. Per mano praktiką yra pasitaikę, kad ir negimdžiusiai moteriai nusileido lyties organai, bet tai būna labai retai“, – sakė ginekologas H. Stankevičius.

Prie dubens dugno silpnėjimo taip pat prisideda nutukimas (padidėja pilvo slėgis ir lytiniai organai išstumiami lauk pro lytinį plyšį), taip pat įgimti ir įgyti jungiamojo audinio, raumenų defektai, nervų ligos, dažnas kosulys, susijęs su lėtinėmis plaučių ir bronchų ligomis, pavyzdžiui astma, turi didžiulę įtaką šlapimo nelaikymo vystymuisi ir lyties organų iškritimui.

Heraldas Stankevicius

Šlapimo nelaikymas

Urologas M. Anglickis sako, kad didžiausios įtakos moterų šlapimo nelaikymui atsirasti turi gimdymas ir amžius, antsvoris. Yra žinoma, kad beveik 90 proc. moterų, besiskundžiančiu šlapimo nelaikymu, yra gimdžiusios.

„Po gimdymo pakinta moterų dubens raumenys, jie susilpnėja. Dažna šlapimo nelaikymo priežastis – buvę plyšimai gimdymo metu, – sako urologas.

Senstant gali nusileisti lyties organai, sutrikti šlapimo pūslės užsidarymas, plonėja šlapimo takų ir šlapimo pūslės gleivinė, silpnėja raumenys, sutrinka šlapimo pūslės veikla. Dažniausiai šlapimo nelaikymas moteris vargina juokiantis, kosint, čiaudint ar šokinėjant, kada iš šlapimo pūslės išbėga keletas lašų šlapimo."

Gydytojas sako, kad ligai progresuojant, ištekančio šlapimo daugėja, o šlapimo nelaikymas darosi vis dažnesnis.

„Esant nesunkiam šlapimo nelaikymui problemą gali padėti išspręsti Kėgelio pratimai ar vaginaliniai rutuliai dedami į makštį ir treniruojantys dubens raumenis", – pataria gydytojas.

Antra dažniausia šlapimo nelaikymo priežastis moterims, pasak urologo M. Anglickio, – dirgli šlapimo pūslė, kai staiga užeina noras šlapintis ir moterys net nesuspėja iki tualeto.

„Sunkesniais atvejais moteris laksto šlapintis kas 30 min., keliasi nakties metus iki 5-6 kartų per naktį. Tuomet šlapimo nelaikymas gydomas dieta, – sakė gydytojas. Dietos metu būtina vengti kofeino turinčių produktų – kavos, žalios ir juodos arbatos, šokolado, aštraus ir rūkyto maisto. – Šlapimo nelaikymo sutrikimus gali sukelti ir šlapimo takų infekcijos, vidurių užkietėjimas, medikamentai.

Dubens dugnas

Dubens dugnas svarbus ir vyrams

Nors rūpintis dubens dugnu daugiau turėtų moteris dėl didesnės rizikos sveikatai, tačiau apie šį raumenį verta daugiau žinoti ir vyrams.

Dubens dugno raumenys yra labai svarbūs vyro bei moters šlapimo sulaikymui. „Viena pagrindinių vyro šlapimo nelaikymo priežasčių yra prostatos operacija, kai ji šalinama dėl vėžio, – komentavo urologas M. Anglickis. – Aš dažnai savo pacientams, kuriuos planuoju operuoti dėl prostatos vėžio, rekomenduoju Kėgelio pratimus pradėti prieš operaciją ir tęsti bent 1 mėnesį po operacijos ar ilgiau."
Pasak gydytojo, tyrimais įrodyta, kad šiems pacientams pagerėja šlapimo sulaikymas po operacijos bei sumažėja šlapimo nelaikymo rizika.

„Yra labai daug Kėgelio mankštos modifikacijų. Tačiau, kiek man teko matyti lankstinukų su Kėgelio mankštos modifikacijomis, tai dauguma mankštų skirta treniruoti tik pilvo ir sėdmenų raumenims, – sako urologas. – Norint teisingai treniruoti dubens raumenis yra svarbu identifikuoti raumenis atsakingus už šlapimo laikymą. Reikia šlapintis ir staiga sustabdyti šlapimo srovę. Sustabdžius šlapimo srovę reikia pajusti, kurie raumenys yra atsakingi už šlapinimąsi – juos ir būtina treniruoti. Tuos raumenis reikia įtempti, palaikyti 10 s ir atpalaiduoti. Šį veiksmą būtina kartoti bent po 10-15 kartų 3 kartus dienoje."

Marius Anglickis

Pasak gydytojo, tokius pratimus galima daryti sėdint prie televizoriaus, vairuojant mašiną ar stovint eilėje prekybos centre.

„Visada pacientams akcentuoju, kad norint efekto Kėgelio mankštą būtina daryti kiekvieną dieną ir ilgą laiką, kitaip nebus rezultato. Juk kultūristas norėdamas tvirtų raumenų juos treniruoja kiekvieną dieną, o ne tuomet kada prisimena kartą per kelias savaites", – sako Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytojas.

Gydytojas M. Anglickis sako, jei nėra simptomų, vyrams nereikia daug dėmesio skirti dubens raumenyno stiprinimui. „Moterims dubens raumenyną reikėtų treniruoti prieš gimdymą. Be to, yra duomenų, kad dubens raumenyno stiprinimas moterims pagerina lytinių santykių kokybę ir sustiprina orgazmą", – sako gydytojas.

Kėgelio pratimai

Dažnai nesusimąstome, kad sportuojant reikia atlikti pratimus padedančius stiprinti ne tik pagrindines raumenų grupes. Viena labai svarbi kūno vieta, kuri neretai lieka nepastebėta, yra dubens dugnas. Itin dažnai su dubens dugno problemomis susiduria moterys po gimdymo, tačiau vyresniame amžiuje panašios problemos kyla ir vyrams. „ENSO studijos" kalanetikos trenerė Eglė Afanasjeva parodė keletą paprastų pratimų, kurie padės stiprinti šią kūno vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)