Maždaug 40 metų darbo patirties turintis gydytojas pasakoja, jog moters nuotaika per mėnesį priklauso nuo jos ciklo. Mat kiekvieną mėnesį moters organizmą užklumpa cikliniai kitimai.

„Pirmąjį ciklo mėnesį vyrauja estrogenai, moteris jaučiasi energinga, seksuali, aktyvi. Antroje fazėje vyrauja progesteronai, kai moteris ruošiasi priimti apvaistintą kiaušialąstę, ji ramesnė, viskas atpalaiduota, daugiau mieguistumo. Tačiau tas atsakas ne visada būna normalus į normalų fiziologinį procesą. Tai gali keisti emocijas ir jausmus. […] Pasibaigus menstruacijoms tokie ciklai baigiasi“, – kalbėjo H. Stankevičius.

Tikriausiai kiekviena moteris žino, kad savo menstruacijų ciklą reikia sekti ir žymėti. Tačiau, pasak pašnekovo, realybėje tai daroma labai retai.

„Iš 10 moterų, atėjusių pas ginekologą, tik viena žinos savo paskutines menstruacijas. Net jei atėjo konsultuotis dėl menstruacinio ciklo sutrikimo. Tiesiog į tai neatkreipia dėmesio. Draugai atsiuntė paveiksliuką, kai Rusijoje ant ginekologo kabineto durų užkabintas užrašas: brangiosios, būkite geros ir žinokite savo paskutinę menstruacijų dieną. Antra, išjunkite savo telefonus“, – su šypsena pasakojo H. Stankevičius.

Gimda

Taip pat H. Stankevičius papasakojo, kad moteris skirsto į dvi pagrindines grupes.

„Viena grupė yra tos, kurios savo nervų nemaišo su ciklu ir tos, kurios savo nervus maišo su ciklu. Visos moterys turi tam tikrų problemų menstruacinio ciklo metu. Bet kai kurios tą išgyvena, o kai kurios bando išsikrauti ant kitų. Čia galbūt dėl to, koks jos tipas, ar ekstravertė, ar intravertė, ar flegmatikė […] Tą galima iškart pamatyti – kaip ji įėjo, kaip kalba, kaip atsakinėja į klausimus“, – sakė gydytojas.

Net 80 proc. patiria sunkius menopauzės simptomus

Pasak gydytojo ginekologo, prasidėjus menopauzės laikotarpiui net 80 proc. moterų jaučia sunkius arba vidutinius simptomus. Ir viskas dėl to, jog kūne pradeda trūkti estrogeno.

„Simptomai pasireiškia tam tikru metu. Pavyzdžiui, pirmuosius 3 metus, pasibaigus kiaušidžių veiklai, pasireiškia ankstyvieji simptomai – karščio bangos, prakaitavimas, nerimas, depresija, blogas miegas. 2 iš 3 moterų po menopauzės sutrinka normalus lytinis gyvenimas“, – kalbėjo H. Stankevičius.

Heraldas Stankevicius

Pašnekovas pateikia liūdną statistiką – maždaug 40 proc. moterų turi seksualinę disfunkciją. Tai reiškia, kad jas kankina libido, seksualinio potraukio ar orgazmo sutrikimai. Taip nutikti gali dėl 4 pagrindinių priežasčių.

Visų pirma – dėl socialinių veiksnių: religinio požiūrio, aplinkos, šeimos.

„Jei mama ar močiutė mergaitei visada sakydavo, kad su vyrais reikia atsargiai, nes jie tik „pridarys vaikų“ ir viskas pasibaigs, tai po to su seksualiniu gyvenimu tikrai gali būti problemų“, – sakė gydytojas.

Antra, įtaką daro ir biologinės priežastys, amžius. Pats senėjimas, pasak pašnekovo, sutrikdo lytinį gyvenimą, o menopauzė ypač sutrikdo libido ir orgazmą. Taip pat trukdo praktiškai visos ligos – psichinės, metabolinės, endokrininės bei vaistai, kurie skirti jų gydymai.

„Trečia – psichologinės problemos. Šiuo metu žmonės jaučia daug nerimo dėl pandemijos, nuolatinio buvimo namuose, darbo. Ketvirta – poros tarpusavio santykiai. Kiekvienas vyras turi žinoti, kad moteriai „persijungti“ į lytinį gyvenimą reikia mažiausiai 15 minučių. Reikia ją sujaudinti, žinoti jos erogenines zonas“, – kalbėjo akušeris ginekologas.

H. Stankevičius šypsodamasis sako, kad pats didžiausias lytinis organas yra smegenys.

„Ten viskas įvyksta. Visi lytiniai organai, tiek krūtys, tiek vidiniai lytiniai organai yra skirti tam tikrai stimuliacijai, sujaudinimui ir impulsui ateiti iki smegenų. O orgazmas, priklausantis nuo biologiškai aktyvių medžiagų išsiskyrimo, įvyksta pačiose smegenyse, žievėje“, – paaiškino gydytojas.

Ar turėtų vyras lydėti moterį pas ginekologą?

Ginekologo teigimu, vienareikšmiško atsakymo, ar vyras turėtų lydėti moterį pas ginekologą, nėra.

„Čia kaip pažiūrėsi. Jei jis yra labai užimtas, gal ir nebūtina. Bet kai kuriose situacijose, kai yra onkologinės ligos, kai moteris labai bijo ar kai yra kitos problemos, gal visai gerai būtų moterį palydėti. Kada vyrai dažniausiai lydi moteris, tai kai yra nevaisingumo problemos. Praktiškai beveik visada į tą pirminį vizitą jie ateina kartu. Taip pat tada, kai tai susiję su nėštumo ultragarsu. Kitais atvejais vyrai kartu būna labai retai“, – Žinių radijui sakė pašnekovas.

Pasak H. Stankevičiaus, jei poros santykiai normalūs, moteris turėtų papasakoti apie savo ginekologines problemas vyrui.

„Jei jų santykiai yra normalūs, tai manau viską turi pasakyti, kas yra negerai ir pamokyti jį, ką daryti, kad būtų gerai. Jei jos autoriteto neužtenka, nes savame kaime pranašu nebūsi, tai atsivesti tą vyrą ten, kur jam kažkas kitas pasakys. Jei santykiai normalūs, tai jie turi kalbėtis. Juk negali ilgą laiką gyventi su žmogumi, su kuriuo negali apie viską pasikalbėti“, – sakė gydytojas.

Estetinė ginekologija.

Jo teigimu, Lietuvoje lytinis švietimas yra labai žemo lygio. Dėl to vėliau kenčia sveikata.

„Mūsų rezidentai pamokas mokiniams apie tai veda tik LSMU gimnazijoje. Dėl to kartais pagrindinių dalykų nežino ir brandūs žmonės. Antra vertus, internetas visagalis, galima viską sužinoti pačiam. Bet ten dažnai viskas būna iškreipta ir ne taip pateikta“, – kalbėjo gydytojas.

Pašnekovas laidos metu pasidalino ir viena istorija, kuri itin įsiminė – mat pokalbis su paciente buvęs itin nemalonus.

„Atėjo 20-metė į kabinetą ir sako, kad serga tam tikra liga. Sako, turite man skirti būtent tokį, kokį sakau, gydymą. Man taip pasakė kita konsultavusi gydytoja, pasitariau su savo ginekologe, sužinojau internete, kad reikia tokio gydymo. Pasakiau, kad vis tiek pirma turiu apžiūrėti, pakonsultuoti, galbūt atlikti kokius nors tyrimus. O toks, kokį ji pasakė gydymas, kol kas yra eksperimentinis, tam reikia etikos komiteto leidimo. Pacientė labai pasipiktino, kad neskyriau jai eksperimentinio gydymo, išbėgo iš kabineto, pasakė, kad tokius sovietinius daktarus reikia mesti lauk, nes nenorime padėti pacientams, ir trenkė durimis. Tai buvo gal pernai metais“, – prisiminė gydytojas.

H. Stankevičius pataria moterims rūpintis savo ginekologine sveikata, išnaudoti nemokamas profilaktikos programas – krūties, gimdos kaklelio, tiesios žarnos vėžio. Taip pat bent kartą metuose profilaktiškai pasitikrinti pas ginekologą. Jei savijauta bloga – nelaukti ir pasitikrinti tuoj pat.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)