Nėštumo testas tikrai ne visada iš karto parodo teisingą rezultatą, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į ženklus, perspėjančius, jog galbūt moteris jau skaičiuoja pirmą nėštumo trimestrą. Štai dešimt ankstyvųjų nėštumo ženklų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį turint įtarimų, jog galbūt laukėtės.

Vėluoja menstruacijos


Vėluojančios menstruacijos – vienas iš geriausiai žinomų signalų, perspėjančių apie galimą nėštumą, nors tokio vėlavimo priežasčių yra daugybė. Menstruacijų metu pradeda atsisluoksniuoti sustorėjusi gimdos gleivinė, ji pasišalina kraujuojant. Procesas, priklausomai nuo moters organizmo, trunka nuo trijų iki septynių dienų.

Moteriai pastojus, gaminantis progesterono hormonui, vidinis gimdos gleivinės sluoksnis neatsidalina, tad menstruacijos išnyksta.

Mėšlungis

Pirmąjį nėštumo trimestrą kai kurios moterys patiria pėdų ar kojų mėšlungį. Kaip skelbia „Clearblue“, šį simptomą lemia pasikeitusi kalcio apdorojimo tvarka organizme.

„Didžioji dalis kalcio, kurį gaunate su maistu, organizmo panaudojamas vystantis vaisiaus kaulų, dantų ir kitoms sistemoms. Dėl to būsimos mamos organizmas negauna pakankamai kalcio, tad nusilpsta raumenys ir kaulai“, – paaiškina „SM Polyclinic“ ginekologas M.D. Mazumdar.

Skausmingos, jautrios krūtys


Dar vienas ankstyvojo nėštumo simptomas, kurį pajunta dauguma pastojusiųjų, yra drastiškai padidėjęs krūtų jautrumas. Krūtys ne tik skausmingesnės ir jautresnės nei įprastai, bet ir gali kiek padidėti.

Ekspertai teigia, kad laukiantis taip pat gali išryškėti krūtų kraujagyslės bei patamsėti speneliai.

Organizacijos labui stengtis aktualu ne visiems.

Moters įsčiose užsimezgus naujai gyvybei, pasikeitusi hormonų pusiausvyra organizme neretai lemia nuovargį ir silpnumą.

Padidėjus estrogeno ir progesterono kiekiui, vargina kartais kone žudantis nuovargis, moterys skundžiasi, jog sunku net atsikelti iš lovos. Šis simptomas dažniausiai vargina pirmąjį nėštumo trimestrą.

Pykinimas


Rytinis pykinimas – terminas, kurį neabejotinai esate girdėję, juo apibūdinamas pykinimas, kurį patiria besilaukianti moteris, ir vienas iš pirmųjų signalų, raginančių susirūpinti, ar kartais nesilaukiate. Nepaisant sąvokos, pykinimas nėščiąsias kankina toli gražu ne tik rytais – jis gali užklupti bet kuriuo metu.

Kaip teigia medikai, pykinimas pasireiškia maždaug šeštą savaitę po paskutinių menstruacijų.

Tepliojimas


Nors pastojus menstruacijos išnyksta, kartais moterys skundžiasi menku kraujavimu, labiau primenančių tepliojimą. Remiantis statistika, labai lengvai kraujuoja maždaug kas ketvirta nėščioji.

Implantacinis kraujavimas gali pasirodyti praėjus maždaug savaitei po ovuliacijos, kai apvaisinta kiaušialąstė įsitvirtina gimdos gleivinėje.

Keisti įnoriai


Gerai žinomas faktas, kad besilaukiančios moterys neretai patiria keistų įnorių maisto klausimais, užsinori pačių keisčiausių dalykų ir skonių derinių, pradeda nemėgti to, ką visą gyvenimą dievino, ir mėgsti tai, į ką seniau net pažiūrėti nenorėjo.

Kaip teigia ekspertai, besilaukiančios moterys pastebi paaštrėjusias jusles, ypač uoslę.

Nuotaikų svyravimai


Kaip jau buvo minėta, besilaukiančios moters organizme dramatiškai padidėja estrogeno ir progesterono kiekis. Tai gali lemti drastiškus nuotaikų svyravimus nėštumo pradžioje, rašo „Clearblue“.

Kūdikio laukimas – itin stipri emocinė patirtis, taigi hormoniniai pokyčiai ir niekam neprilygstanti nėštumo prigimtis į paviršių ištraukia pačius įvairiausius jausmus, maišosi tarpusavyje.

Dažnas šlapinimasis


Nėštumo pradžioje moterys dažniau šlapinasi. Taip nutinka dėl padidėjusios kraujo apytakos inkstuose, pažymi „Kidspot“.

Be to, didėjant gimdai pirmąjį nėštumo trimestrą ji ima spausti šlapimo pūslę, tad į tualetą tenka lakstyti dažniau.

Hyperemesis gravidarum arba užsitęsęs nėščiųjų vėmimas

Rytinis pykinimas

Nors šis terminas ir nėra plačiai naudojamas, ši būklė vargina maždaug vieną iš šimto nėščiųjų – tai smarkus vėmimas viso nėštumo metu.

Kai kurias moterys toks pykinimas vargina visą nėštumą, kitų situacija laikui bėgant gerėja. Intensyvaus pykinimo ir vėmimo atveju būtina konsultuotis su specialistais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)