Visgi išbalęs ir silpnas sūnus ėmė gąsdinti klaipėdietę ir ši privačioje klinikoje atlikusi vėžio žymenų tyrimą išgirdo visiškai netikėtą diagnozę. 5-mečiui Lukui – ūminė limfoblastinė leukemija.

Problemos su berniuko sveikata prasidėjo vos jam gimus.

„Sūnus gimė su širdies yda, tad naujagimiui teko iškart atlikti operaciją. Vėliau prisidėjo naujos problemos. Vaikas nuolat vemdavo. Teko ištverti tris žarnyno operacijas, po kurių sūnus labai nusilpo – jis negalėjo nė rankos pakelti. Sveikatos problemos išsekino kraują, nukrito visi rodikliai“, - DELFI pasakojo klaipėdietė.

Baigus gydymą, šeima iš Vilniaus grįžo į Klaipėdą. Neilgai trukus, nemaloni staigmena – nusilpusio imuniteto berniukas „pasičiupo“ rotavirusą.

Mažasis Lukas

„Pastarasis vėl buvo smūgis Lukučio kraujo rodikliams ir nuo tos akimirkos jie tik blogėjo. Vėl buvome išsiųsti į Vilnių, ten „pasigavome“ dar vieną virusą. Kai grįžome namo, nuolat atlikome sūnaus kraujo tyrimus, nes jis man atrodė neaiškus – išbalęs, silpnas. Galiausiai nusprendžiau privačiai nuvesti sūnų atlikti vėžio žymenų tyrimą. Po kiek laiko paskambino iš to centro ir sako – radome 90 proc. blogųjų kraujo kūnelių“, - apie praėjusių metų rugsėjį patirtą siaubą pasakojo I. Valaitienė.

Iš Klaipėdos ligoninės šeima buvo iškart išsiųsta į Vilnių. Ten gydytojai padarė papildomus tyrimus ir nustatė berniukui ūminę limfoblastinę leukemiją. Mama kaltų neieško – visas kortas sumaišė virusai, kuriais buvo užsikrėtęs sūnus.

„Gydytojams priekaištų neturiu, jie gydė, kaip galėjo. Žinoma, šiandien gal keista, kad per dvi savaites, kiek ten gulėjome, nebuvo atliktas kaulų čiulpų tyrimas, galėjęs padėti ligą atrasti anksčiau. Visgi labai džiaugiuosi mūsų gydytoja. Ji pati apsiašarojo, kai pranešė diagnozę, ir aš ašarų nebesulaikiau. Bet gydytoja nuramino, labai palaikė. Kasdien ateidavo po 3-4 kartus. Tai labai padėjo“, - tikino klaipėdietė.

Mažasis Lukas

Daug laiko ligoninėje praleidžiančiam sūnui Indrė Valaitienė pasakė, kad serga jo kraujas.

„Buvo labai sunku. Ir dabar dar ne daug lengviau tėra. Vaikui dabar trečią kartą lūžo koja. Jo kaulai ėmė retėti, nes išsivystė osteoporozė. Bet apskritai, nuolatinis gydymas, chemoterapija, neapsakomas skausmas, tarsi laužytų kaulus. Pavaikščioti net pats negali. Dabar jau mažinamos dozės vaistų. 10 parų po vienos iš chemoterapijos buvo labai baisu. Vaikas verkia, naktį iš skausmo negali miegoti“, - pasakojo mažojo Luko mama.

Šiandien šeima gali kiek ramiau atsikvėpti - gydymas veikia, vėžys traukiasi.

„Reikia nepasiduoti ir sulaukti pabaigos. Lukas beprotiškai myli vaikus. Labai mėgsta bendrauti. Jam šventė nuvažiuoti į skyrių, kur gali su daug mažiausių pabendrauti. Visgi bendravimą reikia kiek riboti, atsargiai svečių teirautis apie jų sveikatą, kad kokių virusų jie neatneštų į svečius. Sūnui pažadėjome, kad jam pasveikus, pilnus namus prikviesime svečių“, - atviravo pašnekovė.

Vizitai į ligoninę tapo retesni. Mama tikisi, kad lapkritį jau bus galima išimti nuolatinį kateterį ir liks tik palaikomasis gydymas. „Visgi bijau per anksti džiaugtis ir prognozuoti“, - sakė ji.

90 proc. pacientų pasveiksta

Luko gydytoja Santariškių klinikų Vaikų ligoninės gydytoja vaikų hematologė Indrė Tamulienė DELFI paaiškino, kad pagrindinis pradinis tyrimas, leidžiantis įtarti ligą yra bendras kraujo tyrimas.

Mažasis Lukas

„Labai dažnai liga prasideda karščiavimu, tėvai dėl to kreipiasi į gydytojus, atliekamas kraujo tyrimas ir, radus tam tikrus pakitimus, gali būti įtariama leukemija. Taip buvo ir Lukučio atveju. Kraujo pakitimai gali būti įvairūs - gali būti padidėjęs arba sumažėjęs leukocitų kiekis, pakitęs jų santykis (ženkliai padidėja limfocitų kiekis), labai dažnai būna sumažėjęs hemoglobinas, sumažėjęs trombocitų kiekis“, - vardijo I. Tamulienė.

Visgi, gydytojos teigimu, panašius kraujo pakitimus gali sukelti ir virusinės infekcijos. Todėl esant pakitimams kraujo tyrime reikalinga specialisto konsultacija.

Vaikų hematologė paaiškino, kad leukemijos į stadijas neskirstomos. Skiriama standartinė, vidutinė ir didelė rizikos grupės.

„Lukučiui diagnozuota standartinė rizikos grupė. Svarbu tai, kad taikant Europoje standartizuotus gydymo protokolus nuo leukemijos pasveikstama net iki 90 procentų atvejų priklausomai nuo ligos rizikos grupės. Šiuo metu Lukučiui yra gauta ligos remisija, gydymas dar tęsiamas. Labai tikiuosi, kad Lukutis pilnai pasveiks. Baigus gydymą (jis trunka 2,5 metus) ligonis dar 2,5 metų stebimas dėl galimo ligos atkryčio (7-8 proc.)“, - reziumavo pašnekovė.

Kviečia aukoti mažiausiems ligoniukams

„1000 km Širdies žygis“ startavo rugsėjo 10 dieną, Vilniuje. Pagrindinis žygeivis, kuriam ir kilo šio Žygio idėja, yra Saulius Bagdonas, organizacijos „Aktyvi Tauragė“ vadovas, žinomas žygeivis, ėjimo entuziastas. Iki šiol Saulius jau aplankė 22 iš 28 miestų ir nužygiavo daugiau kaip 950 kilometrų.

Miestai, per kuriuos žygiuojama, pasirinkti neatsitiktinai – sujungus vieną su kitu susiformuoja Širdis. Būtent todėl simbolinis Žygio šūkis yra „Apjuoskime Lietuvą širdimi ir padėkime sveikti vėžiu sergantiems vaikams“. Spalio 14 dieną žygeivis S. Bagdonas susitiko su Kauno bendrumene ir lankė Kauno klinikose besigydančius ligoniukus.

Prisijungti prie Žygio galima iki spalio 21 dienos Kauno, Prienų, Birštono, Alytaus, Varėnos ir Vilniaus miestuose žygiuojant arba aukojant ligoniukams trumpuoju numeriu 1418 (auka – 3 eurai) arba aukojant į „Mamų unijos“ sąskaitą Danske banke, LT 517400032266923810, paskirtyje nurodant „Širdies žygis“. Iš viso Lietuvos žmonės per šį Žygį suaukojo jau daugiau kaip 15 tūkst. eurų. Už žygio metu surinktą sumą bus perkama būtiniausia medicininė įranga. Pirmiausia – specialios gulimos funkcinės lovos su reguliuojama padėtimi. Tai viena svarbiausių komforto sąlygų sunkiai ir ilgai besigydantiems onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)