Sigita Žiemelienė gimė 1948 m. Krasnojarsko krašte. Ji – tremtinė, Sibire praleidusi pirmus 8 gyvenimo metus.

„Vaikystėje ir jaunystėje jaučiau jos šilumą, rūpestį ir atsakingumą. Tokių mamų palinkėčiau visiems vaikams“, - atvirai sako G. Žiemelis.

Ilgą laiką dirbusi buhaltere prieš porą metų moteris išėjo į pensiją. Atrodytų, metas mėgautis užtarnautu poilsiu, tačiau visus planus sujaukė planinė echoskopija.

„Šių metų gegužės mėnesį jai per eilinę patikrą echoskopijos metu pastebėta juoda dėmė kepenyse. Kaip buvau informuotas, tuo metu mamai rekomendavo atlikti biopsiją, nors nieko rimto esą nemato. Bet dėl šventos ramybės reikia pasidaryti. Kadangi negyvenu Lietuvoje, mane į šeimos reikalus „įjungia kaip sunkiąją artileriją“, kai jau kažkas rimto. Lietuvoje gyvenanti sesuo mažesnes problemas ir klausimus sprendžia pati. Šįkart ji po poros dienų dvejonių man pasakė, kad mamai reikia siuntimo atlikti biopsiją“, - mena pašnekovas.

Verslininkas domisi medicina, todėl puikiai žino, ką reiškia, jei paminima biopsija. Paprašęs echoskopijos nuotraukų jis susisiekė su vienu stambiu Lietuvos verslininku, praeityje dirbusiu gydytoju, ir paprašė jo draugiškos konsultacijos.

„Po maždaug dienos, jis net nenusiuntęs biopsijai pasakė tiesiai šviesiai savo diagnozę. Jo manymu, tai yra vėžys ir labai pažengęs, veikiausiai IV stadijos ir kepenyse yra metastazės, o ne pagrindinis auglys. Tiesą sakant, važiuojant iš vieno susitikimo į kitą Maskvoje tokia informacija ir taip tiesiai šviesiai gauta kalbant telefonu buvo kaip lengvas šokas... Turbūt visos panašios istorijos taip paveikia. Netikėta, kaip perkūnas iš giedro dangaus, artimųjų nerimas ir panašiai. Kadangi gyvenime ne kartą esu buvęs įvairiose kritinėse situacijose, esu išsiugdęs „blaivaus proto“ instinktą. Mano galvoje viskas mobilizuojasi gerokai labiau, taip lyg reaguojama į pavojų“, - aiškino G. Žiemelis.

Sigita Žiemelienė

Pranešęs seseriai diagnozę, vyriškis nelaukdamas medicininių procedūrų ėmė veikti.

„Žinojau kitą žinomą verslininką, kurio 32 metų žmonai buvo diagnozuotas auglys inkstuose. Jis asmeniškai susisiekė su daugiau nei keliomis dešimtimis klinikų visame pasaulyje. Žmonai JAV Niujorke sėkmingai padarė operaciją ir ji jau daug metų laimingai gyvena. Jo patarimas buvo – „tik nepradėk chemijos ir vežk į JAV“. Susisiekiau dar su 3 verslininkais (gyvenančiais JAV), kurių artimųjų tarpe buvo panašios istorijos ir visų rekomendacijos vieningos – IV ir net V stadijos vėžiai gydomi, reikia tinkamo chirurgo, ligoninės ir šiek tiek sėkmės“, - pasakojo pašnekovas.

Tuo metu klinikose Lietuvoje buvo atlikta biopsija ir patvirtinta diagnozė - IV stadijos vėžys – adenokarcinoma. Pagrindinis auglys tiesiojoje žarnoje (praeinamumas 1/4), metastazės kepenyse, kurios tokios didelės, kad užima 2/3 kepenų.

„Kepenų operuoti negalima, auglio pjauti irgi nerekomenduojama, nes gali išplisti papildomos metastazės. Ir daugybė kitų „ne“. Lietuvos medikai, norėdami visko ko geriausio, siūlo pradėti chemoterapiją iš karto: nuslinks plaukai, chemoterapija naikins ir piktybines ląsteles ir sveiką organizmą. Daugybė „jeigu“. Visiška likimo ironija. Kartu su partneriais baigiame statyti onkologinių susirgimų preparatų gamyklą Baltarusijoje, o tuo pat metu mano mama netikėtai suserga vėžiu“, - atviravo verslininkas.

Lietuvos gydytojų verdiktas – chemoterapija ir viltis – G. Žiemeliui netiko.

„Rekomenduoja pradėti cheminę terapiją nedelsiant. Mama tuo metu dar nieko nežino. Po biopsijos nežinojome, kaip jai viską pasakyti. Tačiau jau tada buvau padaręs namų darbus. Išvada: Japonija arba JAV. Kadangi tai kepenų pagrindinė operacija – lieka tik JAV, nes pastarajai neprilygsta nei Vokietijos, nei Izraelio klinikos. Pagal jau minėtų savo draugų rekomendacijas aš atsitiktinai gavau kontaktus ir rekomendacijas (jis pasirodo buvo mano draugo gyvenančio Niujorke – geriausias draugas) kreiptis į geriausią pasaulyje laikomą vidaus organų ir kepenų vėžio chirurgą, gyvenantį ir dirbantį JAV Dmitrijų Aldeną“, - teigė pašnekovas.

Verslo kelionės Šri Lankoje metu G. Žiemelis telefonu susisiekė su D. Aldenu.

Sigita Žiemelienė
„Telefonu jis sako, kadangi esu artimas jo draugo draugas, jis man padės ir ištaria neįtikėtiną frazę: „situacija sunki, bet padėti jūsų mamai galima. Aš rekomenduoju visiškai kitokį gydymą: pjauti pagrindinį auglį tiesiojoje žarnoje, jį siųsti į tyrimus Kalifornijoje, kadangi iš 20-30 egzistuojančių cheminių preparatų chemoterapijai, veikia 4-5, bet kokie - galima nustatyti detaliai ištyrus patį auglį“.Tam jį reikia išpjauti. Dar chirurgas pridūrė, kad jam nepatiko išvados Lietuvos medikų ataskaitoje, kad palietus auglys lengvai kraujuoja – reiškia, pradėjus chemiją, jeigu jis ims kraujuoti arba bus maisto nepraeinamumas, auglio negalėsime pjauti, nes organizmas bus nusilpęs. Tada - faktiškai mirtis“, - gydytojo žodžius perpasakojo verslininkas.

Problema ir ta, kad auglys išplitęs ir yra kitos didelės metastazės kepenyse, užimančios 2/3 jų ploto. Todėl D. Aldenas rekomendavo kepenis „užklijuoti“, prileidus radioaktyvių „burbuliukų“. Užspaudus kraujo venas vienoje vietoje, jas auginti kitoje, tik šįkart jau sveikas. Tik tada, turint sveiką dalį, išpjauti metastazes.

„Tačiau tokią virtuozinę operaciją, kai pats pjūvis apeina venas, kur tarpai milimetrų, gali daryti tik labai nedaug chirurgų – todėl jie ir laikomi geriausi pasaulyje. Tada dar reikia žiūrėti, ar kitose organizmo dalyse nėra metastazių užuomazgų, kurių dar nesimato“, - aiškino G. Žiemelis.

Jau po kelių dienų jo mama buvo Niujorke ant operacinio stalo. Liepos mėnesį jai padarė pirmą operaciją, išpjovė pagrindinį auglį, suleido „klijų“, „radioaktyvių burbuliukų“ tiesiai į metastazes.

„Šiuo metu „auginame kepenis“ ir laukiame naujos operacijos. Tai didelio, tikslaus, gerai suplanuoto algoritmo dalis. Verdiktas toks, kad jeigu nebūtumėme darę operacijos ir pradėję nuo chemijos, šiandien jau būtumėme greičiausiai turėję kitą rezultatą. Mama jaučiasi žvaliai, reguliariai lankosi pas gydytojus Lietuvoje ir sesuo persiunčia kraujo ir kitus tyrimus į JAV. Ten ruošiamasi kitai operacijai – pažeistos dalies kepenų šalinimui. Kol kas geriau padaryti negalėjome – džiaugiamės kiekviena diena ir visi tikime, kad mama, kaip sakė geriausias pasaulyje chirurgas, pasveiks visiškai“, - optimistiškai reziumavo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (830)