Mažų kainų vaistinės „Camelia“ vaistininkai kasmet susiduria su klausimais kaip šventes pasitikti būnant puikios savijautos bei sveikatos, rašoma pranešime spaudai.

1 patarimas. Norite išvengti streso – planuokite kuo anksčiau

Dažniausios streso priežastys kalėdiniu laikotarpiu – ilgi svarstymai dėl dovanėlių ar vaišių artimiesiems, nerimas dėl tinkamiausios šventinės aprangos, svečių sutikimo rūpesčiai, nesugebėjimas suplanuoti ir tinkamai paskirstyti savo finansų. Geriausias būdas išvengti streso yra išankstinis planavimas. Pasidarykite sąrašą žmonių, kuriuos norite pasveikinti su šventėmis, o jei ketinate jiems ir įteikti dovanėles – suplanuokite, kiek pinigų galite skirti kiekvienai dovanai, pagalvokite, ką konkrečiam asmeniui tinkamiausia dovanoti.

2 patarimas. Vaišių stalas pirmiausia skirtas bendravimui

Remiantis tyrimais, daugiau nei pusė gyventojų Lietuvoje nuo šventinio stalo pakyla persivalgę. Persivalgymo požymiai – sunkumas ar skausmas skrandžio srityje, apsunkimas, vangumas, silpnumas, o kartais ir pykinimas. Tokie simptomai ištinka, kai virškinimo sistema turi išskirti daugiau nei įprastai fermentų, o kasa, tulžis ir kepenys turi dirbti aktyviau. Norint išvengti šių nemalonių pojūčių, prie stalo patartina sėsti ne tuščiu skrandžiu, prieš valgant išgerti stiklinę vandens, ragauti patiekalų mažesnėmis porcijomis, rinktis daugiau daržovių. Svarbiausia yra atsiminti, jog prie šventinio stalo susėdame ne prisikimšti, bet pabendrauti su artimaisiais.

3 patarimas. Pasirūpinkime mažųjų sveikata

Šventinis stalas – iššūkis ir mūsų atžaloms. Prižiūrėkite, ko ir kiek vaikas dedasi į savo lėkštę, ypač kontroliuokite saldumynų porcijas. Švenčių metu mažuosius neretai užklumpa virškinamojo trakto ligos bei virusinės žarnyno infekcijos, dažniausia iš jų – rotavirusinė infekcija. Specifinio gydymo nuo šios ligos nėra. Geriausia jos prevencija – laikytis higienos taisyklių. Jeigu vis dėlto vaikui pasireiškė pirmieji simptomai, tokie kaip pilvo skausmas, karščiavimas ir pykinimas, pasirūpinkite, kad jis vartotų pakankamai skysčių, elektrolitų tirpalų ir probiotikų.

4 patarimas. Valgykime šviežią maistą

Dažniausiai šventiniai patiekalai ruošiami iš anksto, kad atėjus vakarienės metui nebereiktų žvanginti puodais. Maistas ant stalo yra laikomas ilgai, neretai ir pasibaigus Šv. Kalėdoms šventinių patiekalų likučiai yra valgomi kelias dienas. Tačiau maistą laikant netinkamai, jame pradeda veistis bakterijos ir kyla didelė rizika apsinuodyti. Visgi jei apsinuodijimo nepavyko išvengti, jį atpažinsite iš pilvo ir kūno raumenų skausmų, sunkumo skrandyje, šleikštulio ir bendro silpnumo. Žmogui gali pakilti temperatūra, jis gali pradėti vemti ir viduriuoti.

Svarbiausia tokiais atvejais stebėti apsinuodijusį žmogų, pasirūpinti, kad jis kas 10-15 min. išgertų kelis mažus gurkšnius vandens (mažiausiai 3 l per parą). Jeigu nematote pagerėjimo, verta kreiptis į gydytojus.

5 patarimas. Po švenčių neverta pulti badauti

Pasibaigus šventėms, per kurias kasdien sėsdavote prie vaišėmis nukrauto stalo, nesiimkite drastiškos dietos – ji būtų dar vienas išbandymas organizmui. Grįžkite prie jūsų organizmui įprastų mitybos įpročių – reguliariai valgykite, patys ruoškite kuo sveikesnį maistą ir gerkite pakankamai skysčių. Rinkitės lengviau virškinamus produktus, daugiau valgykite vaisių, daržovių, vartokite daug vandens ir nesaldintos arbatos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)