Apie 30 proc. pacientų, sergantiems lėtiniu hepatitu C, kepenų cirozė ar kepenų ląstelių vėžys išsivysto tik po 20–30 metų nuo užsikrėtimo. Dažniausiai liga yra nustatoma per vėlai – esant jau labai rimtam kepenų pažeidimui. Visuomenė yra linkusi manyti, kad hepatitu suserga tik priklausomi nuo narkotikų, kalintys ar asocialūs asmenys.

Visuomenės sveikatos biuro specialistai neigia šį mitą ir įspėja, kad užsikrėsti gali bet kokio socialinio statuso žmogus. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, 2021 m. Lietuvoje buvo užregistruoti 57 lėtinio hepatito C atvejai, iš jų – 43 vyrai ir 14 moterų. Tačiau labai didelė dalis hepatito viruso atvejų lieka nediagnozuota.

Hepatito C virusas – tylus. Imlumas virusiniam hepatitui C yra visuotinas, o tai reiškia, kad visi gali užsikrėsti šiuo virusu. Skiepų nuo hepatito C viruso nėra. Plinta per kraują: darant tatuiruotes, veriant auskarus nesteriliais instrumentais, perpilant kraują, naudojantis užsikrėtusio asmens daiktais (dantų šepetėliu, skutimosi, manikiūro, pedikiūro reikmenimis), atliekant medicinines procedūras nesteriliais instrumentais, vartojant švirkščiamuosius narkotikus ir dalijantis užkrėstais švirkštais, adatomis.

Hepatitas C

Užsikrėtusi motina gali perduoti virusą kūdikiui. Didelę riziką užsikrėsti lytinių santykių metu turi sergantys kitomis lytiškai plintančiomis infekcijomis, per visų rūšių lytinius santykius: heteroseksualius ar homoseksualius, oralinius ir analinius, jeigu vienas iš partnerių yra užsikrėtęs. Asmenys turintys daug lytinių partnerių, asmenys teikiantys seksualines paslaugas, nenaudojantys prezervatyvų lytinių santykių metu.

Minint tarptautinę hepatito C dieną, biuro specialistai pabrėžia, kad ši viruso forma yra palankiausia plisti visuomenėje. Šios ligos sukėlėjas – hepatito C virusas pažeidžia kepenis, sukeldamas uždegimą, kuris gali progresuoti į kepenų cirozę ir pirminį kepenų vėžį. Nors hepatito C virusu negalima užsikrėsti čiaudint, kosint ar sveikinantis, tačiau labiausiai rizikuoja užsikrėsti infekcija asmenys, vartojantys švirkščiamuosius narkotikus; medicinos darbuotojai, turintys sąlytį su krauju (laboratorijų personalas, chirurgai, stomatologai, akupunktūros specialistai, greitosios medicinos pagalbos medikai); hemofilija sergantys asmenys ir hemodializuojami pacientai.

Kaip apsisaugoti nuo hepatito C:

  • lytinių santykių metu rekomenduojama naudoti prezervatyvus;
  • nesinaudoti kitų žmonių asmens higienos daiktais: skutimosi peiliukais, manikiūro, pedikiūro reikmenimis, dantų šepetuku ir kt.;
  • naudoti gumines pirštines, jei tenka liesti žmogaus biologinius skysčius arba šiais skysčiai suterštus daiktus, tamponus ir pan.;
  • nevartoti narkotinių medžiagų; jas vartojantiems nesidalyti adatomis, švirkštais ar kitomis švirkštimosi priemonėmis.


Hepatitas C pavojingas tuo, kad gali būti organizme nesukeldamas jokių simptomų, tačiau gali būti perduodamas kitiems asmenims. Daugumai pacientų (>80 proc.) ūmi hepatito infekcija būna besimptomė, apie 20 proc. suserga ūminiu geltiniu hepatitu.

60–70 proc. užsikrėtusiųjų hepatito C virusu niekuo nesiskundžia ir nejaučia ligos simptomų, tačiau gali užkrėsti kitus. Simptomai dažniausiai gali pasireikšti praėjus net 7–8 savaitėms.

Dažniausi simptomai: didelis bendras silpnumas, apetito stoka, pykinimas. Kiek rečiau pasitaiko karščiavimas, odos niežulys, dešinės pašonės ar sąnarių skausmai.

Rekomenduojama pasitikrinti asmenims:

  • jei buvo perpiltas kraujas/kraujo produktai iki 1993 m.;
  • jei buvo atliktos chirurginės operacijos (taip pat cezario pjūvis) arba invazinės procedūros;
  • jei dėl neaiškių priežasčių padidėję kepenų fermentų ALT, AST rodikliai;
  • hemodializuojamiems pacientams;
  • sergantiems hemofilija ir kitomis kraujo ligomis;
  • organų, audinių, kraujo donorams;
  • asmenims po organų transplantacijos;
  • medicinos įstaigų darbuotojams;
  • vaikams, kurių motinos nėštumo ir gimdymo metu sirgo hepatitu C;
  • jei šeimos nariui diagnozuotas hepatitas C
  • nors kartą vartojusiems švirkščiamuosius narkotikus
  • buvusiems įkalinimo įstaigose
  • turėjusiems daug lytinių partnerių;
  • žsikrėtusiems ŽIV.


Visuomenės sveikatos specialistai ragina profilaktiškai pasitikrinti, kadangi laiku diagnozuotas Hepatitas C gali būti visiškai išgydomas. Hepatitas C gydomas prieš virusiniais vaistais ir 100 proc. kompensuojamas valstybės lėšomis. Norėdami išsitirti dėl hepatito C, kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenis (ULAC) informaciją parengė Šiaulių visuomenės sveikatos biuro specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Monika Juknytė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją