Praėjusių metų liepą 35 metų Dave'ui Boltonui medikai pranešė, kad jam vėžys ir kad jam liko gyventi dvylika mėnesių, jeigu jis gydysis, ir tik trys mėnesiai, jeigu nesigydys. Buvusiam policininkui iš Viralo, Mersisaido grafystės, buvo diagnozuota ketvirtos stadijos daugiaformė glioblastoma, dėl mažo ja sergančiųjų išgyvenamumo dar vadinama „terminatoriumi“.

Tačiau šių metų birželį gydytojai vyrui pranešė, kad smegenų auglio beveik nebeliko, ir D. Boltonas teigia, kad jam padėjo pakeista mityba. Vyras nusprendė visiškai atsisakyti angliavandenių, cukraus ir daugumos vaisių bei daržovių. Jis ėmė valgyti daugiau mėsos, pieno produktų ir riebalų.

Tokia mityba vadinama ketogenine. Kai kas mano, kad tokia dieta padeda nebemaitinti auglio, nors daugelis medikų sako, kad nėra jokių įrodymų, kad tokia dieta padeda kovoti su vėžiu.

„Nėra efektyvių alternatyvių gydymo būdų, – pažymėjo onkologas Karolis Sikora. – Daug žmonių mano, kad jie yra efektyvūs, ir tai yra problema. Rekomenduočiau rinktis tradicinį gydymą ir kartu, jeigu norite, rinktis alternatyvius gydymo būdus. Tačiau nereikia vietoj pirmųjų rinktis pastaruosius.“

Buvęs kikbokso pasaulio čempionas D. Boltonas nusprendė neatsisakyti tradicinio gydymo, tačiau tuo pat metu laikėsi ir ketogeninės dietos.

„Po to, kai išgirdau savo diagnozę, galvoje kirbėjo įvairios mintys. Mąsčiau, ar sulauksiu dienos, kai mano dukra eis prie altoriaus. Ar pamatysiu, kaip užauga mano sūnus. Manau, kad dieta, mano požiūris, papildai ir įvairūs kiti alternatyvūs gydymo būdai, kartu su tradiciniu gydymu, padėjo man sustabdyti vėžį. Jau turėčiau būti miręs, tačiau paskutinio tyrimo metu buvo nustatyta, kad mano organizme yra labai mažai vėžinių ląstelių. Kai gydytojai man pasakė, kad auglys beveik išnyko, išėjau ir ėmiau verkti. Tačiau tai buvo džiaugsmo ašaros.“

D. Boltonas suvokia, kad tai nereiškia, jog jis visai pasveiko. Bet jis yra įsitikinęs, kad gyvens dar dešimt metų.

„Žmonės manęs dažai klausia, kaip neprarandu ūpo. Tačiau man tai yra vienintelis būdas išgyventi. Nors kai kuriuos žmones tai gali šokiruoti, iš dalies esu dėkingas už šį auglį, nes jis suteikė man geresnę gyvenimo perspektyvą. Dabar daugiau laiko praleidžiu su vaikais, o anksčiau vis galvojau, kaip uždirbti pinigų, kad mano vaikai gautų viską, ko nori. Tačiau jiems tiesiog reikėjo, kad daugiau būčiau namuose. Liga mane išmokė nelaikyti gyvenimo savaime suprantamu dalyku, nes jis gali pasibaigti per akimirką. Dabar noriu, kad mano baisi situacija padėtų kitiems ir suteiktų jiems vilties, jog gali įveikti ir mirtiną diagnozę“, – sakė vyras.

D. Boltonas visuomet buvo labai sveikas ir sportavo. Tačiau 2014 metų gegužę vieną naktį jį ištiko 15 minučių priepuolis. Ligoninėje gydytojai vyro galvoje rado didelį auglį. Po mėnesio buvo atlikta operacija, kurios metu siekta pašalinti kaip galima didesnę auglio dalį.

Tačiau praėjusių metų liepą patikrinimo metu medikai nustatė, kad D. Boltonui išsivystė agresyviausia smegenų forma – glioblastoma. Jam vėl buvo atlikta operacija, o vėliau taikytas spindulinis ir chemoterapinis gydymas.

Po jo D. Boltonas pradėjo laikytis ketogeninės dietos. Kartu su dar trimis pacientais jis sutiko dalyvauti tyrime dėl šios dietos poveikio po chemoterapijos.

Ketogeninė dieta buvo sukurta dar 1924 metais ir iš pradžių buvo taikoma epilepsija sergantiems žmonėms. Jos laikydamiesi žmonės valgo daug mėsos, nenugriebto pieno produktų, riešutų, salotų lapų ir pomidorų.

Dabar D. Boltonas per dieną suvartoja mažiausiai 120 gramų riebalų, 90-130 gramų baltymų ir tik 20 gramų angliavandenių. Vyras net sako, kad tokia dieta suteikia jam daugiau energijos, negu jis turėjo prieš ligą.

„Mano mityba labai pasikeitė, nes buvau įpratęs valgyti daug vaisių ir daržovių ir labai mėgstu duoną. Likę mano šeimos nariai ir toliau maitinasi „normaliai“. Mūsų išlaidos maistui tikrai gerokai išaugo“, – sakė D. Boltonas, kartą ar kelis per mėnesį leidžiantis sau paragauti visko, ko tik užsimano.

Tačiau nepaisant šios sėkmės istorijos, medikai pabrėžia, kad kol kas neturima įrodymų, kad ketogeninė dieta padeda kovoti su vėžiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)