2013 metais ji ir jos šeima vieną vasaros vakarą ilsėjosi savo fermoje Minesotoje, kai tėtis išvažiavo padirbėti su traktoriumi. Tuomet septynerių Amber-Rose išėjo pasakyt „labanakt“ savo katėms ir padėti tėčiui.

270 kilogramų sverianti traktoriaus padanga, kuriai reikėjo remonto, buvo atremta į tvarto sieną. Amber-Rose tėtis įspėjo ją nesiartinti, tačiau maža mergaitė pamanė, kad bus smagu pro ją praeiti.

„Viskas, ką išgirdau, tai savo vyro klyksmas, – sakė Amber-Rose mama Jen Kordiak. – Išlėkiau į lauką ir pamačiau jį laikantį ją. Jos veidas buvo visiškai padalintas pusiau. Iš esmės, dalis po jos akimis kybojo nukarusi. Buvo tik galima matyti jos akis ir tą milžinišką žiojėjančią skylę“.

Kai milžiniška padanga nukrito ir užvirto ant Amber-Rose, metalinis ratlankis perpjovė veidą, perkirto kaulus, raumenis ir nervus. Jos viršutinio žandikaulio prie akiduobių niekas nelaikė.

Pamėginusi sustabdyti kraujavimą, motina pasiėmė dukrą ir nulėkė prie šeimos vano. Kol ji spaudė akseleratoriaus pedalą kaimo keliais, kur turėjo susitikti su greitosios pagalbos automobiliu, jos vyras laikė suspaudęs Amber-Rose veidą.

„Aš tik pasakiau, kad mes tai padarysime, kad mes ją išgelbėsime. Negaliu prarasti savo vaiko“, – prisimena J. Kordiak.

Sraigtasparniu septynmetė buvo nuskraidinta į ligoninę. Ji neteko tiek daug kraujo, kad jos organizmas patyrė šoką.

„Man nuolat buvo kartojama, kad dar niekas neišgyveno po šitokios sunkios traumos“, – toliau pasakoja motina.

Amber-Rose dešinioji akiduobė buvo visiškai sutraiškyta, liko tik tuštuma. Nebuvo ir nosį formuojančių kaulų. Jos viršutinis žandikaulis buvo visiškai atkirstas. Dešiniojo žandikaulio sąnarys buvo išnarintas, o apatinis kairysis žandikaulis – sulaužytas. Nebuvo dalies dešiniojo skruostikaulio. Taip pat mergaitė patyrė stiprią smegenų traumą.

Medikai nebuvo įsitikinę, kad mergaitė išgyvens, tačiau jai pavyko. Kai Amber-Rose pabudo iš dirbtinai sukeltos komos, jos šeima nemanė, kad ji ką nors prisimins. Tačiau ji pasakė viską žinanti, kas atsitiko.

„Ji sakė, „Mamyte, aš pakilau virš savo kūno ir mačiau, kaip tėvelis laiko mane. Jis pakėlė nuo manęs padangą, – prisimena J. Kordiak. – Ji sakė mačiusi šimtus šviesos spindulėlių iš besimeldžiančių visame pasaulyje dėl jos gyvybės. Ji jautėsi laiminga rojuje. Ji sakė galėjusi matyti mus, mūsų širdies skausmą ir gailėjimąsi… ir apsisprendė sugrįžti į šį pasaulį“.

Toliau laukė ilgas sveikimo laikotarpis. Amber-Rose reikėjo tracheostomos vamzdelio kvėpavimui. Įvairūs gydytojai mėgino naudoti metalines plokšteles veidui rekonstruoti, tačiau kai kurios jų pagavo užkratą ir teko susidurti su rimtomis problemomis. Aplinkiniai žiopsojo į mažą mergaitę, kurios dešinioji akis buvo penkiais centimetrais žemiau nei kairioji.

2015 metų gruodžio mėnesį šeima pradėjo gydymą Mayo klinikoje Ročesteryje, Minesotos valstijoje. Chirurgai panaudojo mergaitės kaukolės 3D modelį Amber-Rose veido rekonstrukcijai suplanuoti. Ši operacija buvo atlikta liepos mėnesį, joje dalyvavo aštuoniolikos chirurgų komanda.
„Tai sudėtinga trauma, – sakė plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistas dr. Uldisas Bite’as, vadovavęs Amber-Rose padėjusiai komandai. – Jai buvo atlikta daugybė operacijų prieš atvykstant čia, dalis jų nepasiteisino tiek, kiek tikėjosi jas darę žmonės“.

Gydymo metu buvo pertvarkytos mergaitės akys ir atkurta jos nosis. Nuo nelaimės jai jau atlikta trylika operacijų ir jų prireiks dar daugiau. Amber-Rose vis dar auga, o tai situaciją komplikuoja. Jai prireiks viršutinio ir apatinio žandikaulio operacijų, plius tolimesnių nosies operacijų tada, kai visiškai suaugs, teigia U. Bite’as.

Mama teigia, kad liko visai nedaug nuveikti, kad žmonės liautųsi į ją žiopsoję. Vis dėlto, Amber-Rose jau gali šypsotis, nors kažkada vienas gydytojas pasakė, kad ji niekada negalės to daryti.
„Svarbiausia visos šios tragedijos žinutė – „gryna meilė“, tai reiškia aukojimąsi vieno kitam. Būtent to mūsų šeima labiausiai išmoko“, – tikina J. Kordiak.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)