Epidemiologų teigimu, didžiausią riziką susirgti pneumokokine infekcija ir sunkia šios ligos forma turi vaikai iki 5-erių metų ir vyresnio amžiaus žmonės bei sergantys lėtinėmis ir onkologinėmis ligomis.

Duomenys rodo, kad pneumokokinė infekcija yra viena iš didžiausią žalą sukeliančių užkrečiamųjų ligų Europoje ir visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet nuo pneumokokinės infekcijos miršta apie milijonas vaikų.

Pneumokokinė infekcija

Lietuvoje pernai nustatyti 25 pneumokokinės infekcijos atvejai, 2020 m. – 44. Nors sergamumas mažėja, anot specialistų, svarbu nepamiršti laikytis pneumokokinės infekcijos prevencijos priemonių.

„Pati efektyviausia apsisaugojimo nuo pneumokokinės infekcijos priemonė vienareikšmiškai yra skiepai. Taip pat nereikėtų pamiršti ir vadinamųjų nespecifinių apsaugos priemonių, padedančių išvengti ligos. Tai yra imuniteto stiprinimas, rankų higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo laikymasis“, – sako visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Emilija Žukauskaitė.

Liga

Nuo 2014 m. vakcina nuo pneumokokinės infekcijos yra įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Vaikai skiepijami 3 vakcinos dozėmis: 2 mėn., 4 mėn. ir 12–15 mėn. amžiaus, o vaikai (2–18 m.), kurie nebuvo paskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos nurodytame amžiuje, bet priklauso pneumokokinės infekcijos rizikos grupėms skiepijami vienkartine vakcinos doze.

Suaugusieji, priklausantys rizikos grupėms, taip pat skiepijami vienkartine infekcijos vakcinos doze.

Dėl skiepų reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją