Ar žinojote, kad vasarą visada padaugėja šlapimo takų infekcijų? Šios ligos ypač dažnai kamuoja moteris, pastebėjo portalo „Delfi“ pašnekovės.

„Dažniausia šlapimo takų infekcija yra šlapimo pūslės uždegimas (cistitas). Dėl šios ligos į vaistininkus ir gydytojus ligoniai kreipiasi tiek vasarą, tiek žiemą. 

Didesnė dalis susirgusių – moterys. Taip yra todėl, kad moterų šlaplė yra trumpesnė negu vyrų, arčiau išangės, todėl į šlapimo takus lengviau patenka bakterijos. Dažniausiai šią liga sukelia mūsų žarnyne gyvenanti bakterija Escherichija coli (E. coli). Tačiau kartais būna ir kitų sukėlėjų – stafilokokų, enterokokų, klebsielės. 

Todėl, jeigu infekcijos nepavyksta išgydyti, ji kartojasi 3 ir daugiau kartų per metus, verta daryti šlapimo pasėlį bei antibiogramą, kad išsiaiškinti kas yra cistito sukėlėjas ir kokiam antibiotikui jis jautrus“, – patarė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Kristina Šnirpūnienė.

Jos kolegė „Camelia“ vaistininkė Jurgita Jankauskienė pritarė: vasarą išties padaugėja šlapimo takų infekcijų. Ji vardija ir daugiau šių infekcijų priežasčių: „Atšilus orams daugelis skuba išbandyti pernelyg šalto vandens malonumus, skuba sėdėti ant žemės,kuri ne visada būna tinkamai šilta“.

Su vaistininkėmis kalbėjomės ne tik apie šlapimo takų infekcijas. J. Jankauskienė papasakojo ir tai, kuo gali būti pavojingas šlapinimasis vandens telkinyje ar duše. Pasirodo, tai susiję ne tik su infekcijų rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją