Taigi, kokios priemonės padeda ir kaip kovoti su veido raudonį sukeliančia liga?

Atsiranda dėl kraujotakos sutrikimų

Pasak mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Ievos Sauserytės, kuperozė, kuri liaudiškai dar vadinama rožine, dažniausiai pasireiškia šviesią odą turintiems žmonėms, rašoma pranešime spaudai. Pastebima, jog šiuo odos uždegimu kur kas dažniau (net iki trijų kartų) serga moterys, tačiau vyrams ji pasireiškia sunkesnės formos.

Tikslios rožinės atsiradimo priežastys nėra aiškios. Manoma, kad veido raudonis atsiranda dėl periferinių kraujotakos sutrikimų, kraujagyslių plėtimosi. Pagrindinis veiksnys, kuris skatina kraujagyslių plėtimąsi yra kraujagyslių endotelio augimo faktorius – VEGF. Raudonis ant veido atsiranda dėl intensyvios VEGF gamybos.

Be to, ypatingai didelį pavojų kelia žalingi įpročiai, tokie kaip, rūkymas ir alkoholio vartojimas. Taip pat veido raudonį gali sukelti aštraus ir karšto maisto vartojimas, dideli temperatūros pokyčiai, stresas, įtampa ar net genai.

Vengti kosmetikos, kurioje yra alkoholio

Sergant kuperoze rekomenduojama vartoti C, K, ir P (rutino) vitaminus, kurie stiprina kraujagyslių sieneles. Grynas vitaminas C itin veiksmingas gerinant odos regeneraciją, be to, jis saugo odą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Kovoti su kuperoze taip pat padeda rozmarinų, čiobrelių, mairūnų, raudonėlių, melisų bei šalavijų eteriniai aliejai. Šių aliejų galima įlašinti į gryną alyvuogių aliejų ir juo tepti veido odą.

„Moterys, kurios turi problemų su kapiliarais turėtų vengti kosmetikos, kurių sudėtyje yra spirito bei vandeniui atsparios dekoratyvinės kosmetikos, kurią sunku pašalinti be odą dirginančių tonikų. Veido valikliai turėtų būti be dirginančių priemonių. Taip pat jų sudėtyje turėtų nebūti muilo, kuris intensyviai džiovina odą ir pašalina natūralius veido odos riebalus. Patarčiau naudoti maskuojančius veido kremus bei makiažo pagrindus. Maskuojanti kosmetika ne tik paslėps veido paraudimą, bet ir padės sumažinti odos jautrumą“, – teigia vaistininkė.

Apsauga nuo saulės

Pasak vaistininkės I. Sauserytės, norint apsaugoti veidą nuo kuperozės reikėtų vengti provokuojančių veiksnių. Ypač saulės skleidžiamų UV spindulių, kurie pažeidžia venų sieneles, o tai gali sukelti jų įtrūkimus.

„Jautrius odos kapiliarus turintiems patariama rinktis apsauginius kremus nuo saulės, kurie turi aukštesnį apsaugos nuo saulės faktorių. Šviesesnės odos savininkams rekomenduojama rinktis kremą nuo saulės su 50 SPF. Tuo tarpu, jeigu oda yra vidutinio tamsumo – apsaugos nuo saulės priemonės turėtų būti su 30 SPF faktoriumi“, – teigia vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)