Lietuvoje 2019 metais vos per 2,5 mėn. užregistruoti 224 tymų atvejai, kai per visus 2018 metus tokių buvo tik 30. Sukūrėme puikią terpę viruso plitimui, o Ukraina čia naujas, bet tik papildomas rizikos veiksnys.

Dėl išgalvotų ir mokslu nepagrįstų priežasčių kasmet mūsų šalyje tėvai atsisako MMR vakcina skiepyti per 5 tūkstančius vaikų, todėl ligai plisti sąlygos tapo idealios. Dabar jau serga ir suaugusieji, todėl – sveiki atvykę į 8 praėjusio amžiaus dešimtmetį.

Visas pasaulis – „tymų krizėje", kurią išprovokavo antivakcionistai. 2018 metais Europoje tymais susirgo 82 596 (53 218 Ukrainoje) ir nuo tymų mirė 72 įvairaus amžiaus žmonės, o Afrikoje vien Mozambike 2018 metais nuo tymų protrūkio mirė daugiau negu 900 vaikų.

Tymai

Bet labiausiai iliustratyvus pavyzdys yra Filipinai. 2014 metais šioje šalyje buvo paskiepyti 83 proc. vaikų, o per 4 metus antivakcionistų judėjimas pasiekė, kad besiskiepijančių skaičius krito iki 55 procentų. Sergančių tymais skaičius Filipinuose nuo 2400 (2017 metais) išaugo iki 18 000 (2018 metais). Praėjusiais metais šioje Azijos šalyje mirė 70 vaikų, šiemet per pirmą metų mėnesį jau net 16! Taigi suaugę sugrąžino problemų kamuolį suaugusiems, todėl:

1. Lietuvoje saugūs tik po 1988 m. dviem vakcinos dozėmis skiepyti arba tymais jau sirgę asmenys. Jeigu gimėte iki 1988 m. turite tris variantus:

1) pasitikrinkite savo skiepų pasą ar ligos istoriją – gal jūs visgi paskiepyti 2 MMR vakcinos dozėmis;

2) atlikite kraujo tyrimą – imunoglobulino G prieš tymus testą;

3) nieko nelaukę pasiskiepykite Priorix (MMR tymų-epideminio parotito-raudonukės) vakcina.

2. Jeigu yra tikimybė, kad galite sirgti tymais ir ką tik turėjote kontaktą su sergančiuoju, jums rekomenduojama pasiskiepyti viena tymų vakcinos doze per 72 valandas.

3. Tymais nesirgę ir neskiepyti asmenys turėtų vengti kontakto ir nebūti vienoje patalpoje su sergančiuoju. Praėjus 5 dienoms po kontakto su tymais sergančiu, netgi jeigu per 72 valandas spėjote pasiskiepyti, iki 21 dienos neikite į darbą ir venkite kontaktų su neskiepytais arba tymais nesirgusiais žmonėmis. Taip juos apsaugosite.

Tymai Europoje

4. Sergantys tymais asmenys turi likti namuose netrumpiau kaip 4 paras nuo bėrimo pradžios. Nepamirškite, kad susirgę galite užkrėsti net 18 žmonių. Susirgus tymais ir praėjus 3 paroms nuo bėrimo atsiradimo paciento kraujyje jau gali būti nustatytas imunoglobulinas M prieš tymus, kuris išlieka kraujyje iki 30 dienų. Po 7 dienų nuo bėrimo pradžios kraujyje jau galima aptikti ir imunoglobuliną G, kuris piką pasiekia po 14 dienų ir dažniausiai išlieka visą gyvenimą.

5. Įtariant, kad į gydymo įstaigą atvykęs pacientas serga tymais, jis privalo būti izoliuotas atskiroje (idealiu atveju, neigiamo slėgio) patalpoje. Medicinos personalas turi dėvėti kaukes arba respiratorius.
Virusas išlieka patalpoje iki 2 valandų net po sergančiojo pasišalinimo iš patalpos.

6. Susirgus tymais svarbu adekvačiai skirti skysčius ir karščiavimą mažinančius vaistus, laiku pastebėti ir antibiotikais gydyti bakterines infekcijas – ausų ir plaučių uždegimą. Dažniausios mirčių priežastys - neefektyvus plaučių uždegimo ir viduriavimo gydymas.

7. Manoma, kad vaikų gydymui gali būti efektyvus vitaminas A ir ribavirinas. Vitaminas A susirgus skiriamas vieną kartą per dieną 2 dienas sekančiomis dozėmis: kūdikiai iki 6 mėnesių – 50 000 veikimo vienetų, 6-11 mėnesių – 100 000 veikimo vienetų, vyresni kaip 1 metų vaikai – 200 000 veikimo vienetų. Jeigu nustatomas vitamino A deficitas, trečia dozė skiriama po 4-6 savaičių.

8. Sveiki kūdikiai Lietuvoje pirmąja vakcinos doze skiepijami 15 mėnesių amžiaus, o antrąja – 6-7 metų. Kitos šalys taiko trumpesnius intervalus tarp dozių.

9. Negalima skiepyti, jeigu buvo alergija (anafilaksija) pirmai vakcinos dozei, yra nustatyta imunosupresinė organizmo būklė arba nėštumas. Visais kitais neaiškiais atvejais sprendžiama individualiai.

10. Retais atvejais paskiepyti 2 tymų (kombinuotos MMR tymų-epideminio parotito-raudonukės) vakcinos dozėmis žmonės gali susirgti, tačiau jų ligos eiga bus daug lengvesnė, o komplikacijų rizika mažesnė.

Tymais gali sirgti vaikai ir suaugusieji. Tymų sukėlėjas – virusas, infekcijos šaltinis – sergantis žmogus, o liga perduodama oro lašeliniu būdu. Dažniausiai tarp žmonių sąlytis, trunkantis ilgiau nei 15 min. yra pakankamas, kad įvyktų užsikrėtimas. Tymų inkubacinis laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmų klinikinių požymių vidutiniškai trunka 10 – 12 dienų. Tymai prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, akių junginių uždegimu.

Tymų virusas

Šis etapas vidutiniškai trunka 2-4 dienas (nuo 1 iki 7 dienų). Vėliau atsiranda bėrimas galvos srityje, vėliau bėrimas plinta į liemenį ir galūnes. Taigi nuo užsikrėtimo iki išbėrimo vidutiniškai praeina 14 dienų (intervalas 7-21 diena). Tymai gali komplikuotis plaučių, gerklų ar ausų uždegimu, kartais net ir smegenų uždegimu. Dažniausia tymų komplikacija ir mirties nuo tymų priežastis yra pneumonija (plaučių uždegimas). Manoma, kad plaučių uždegimu suserga kas 20 tymais užsikrėtęs vaikas, o 0,1 proc. yra rizika susirgti encefalitu ar mirti. Tymų komplikacijų rizikos grupės – vaikai iki 5 metų amžiaus, suaugę virš 20 metų amžiaus, nėščios moterys, sergantys leukemija ir AIDS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)