Aorta yra pati stambiausia organizmo elastinė arterija, kuri yra skirstoma į krūtininę ir pilvinę. Jai išsiplėtus (normalus dydis iki 3 cm) be jokio aiškaus įspėjimo ji gali plyšti ir taip staigiai nusinešti gyvybę.

Dėl aortos aneurizmos (išsiplėtimo) trečiadienį staiga mirė aktorius Arūnas Storpirštis.

Vyrai serga 6 kartus dažniau

VUL Santaros klinikų kardiologas R. Šerpytis pasakoja, kad plyšusi aorta dažniausiai būna
aortos aneurizmos (išsiplėtimo pasekmė).

„Dažniausiai aortos išsiplėtimas atsiranda žmonėms, kurie rūko, turi aukštą kraujo spaudimą, yra nutukę ir vyriškos lyties, nes vyrai 6 kartus dažniau serga negu moterys. Šiuos veiksnius turintiems žmonėms žymiai dažniau gali atsirasti aortos išsiplėtimas“, – sako kardiologas.

Jei esate 65-75 metų (ir ypač vyras) ir rūkote, patariama kreiptis į šeimos gydytoją dėl ištyrimo, mat aortos aneurizma neturi specifinių ir ryškių požymių. Dažniausiai ši liga diagnozuojama atsitiktinai.

„Ši liga pavojinga tuo, kad dažnai pacientai jos nejaučia – aortos aneurizma nustatoma atsitiktinai, kai daromas kažkoks medicininis ištyrimas, pavyzdžiui, pilvo ultragarsas ar kompiuterinė tomografija“, – pasakoja R. Šerpytis.

Plyšus – didelė tikimybė mirti

Kai aorta stipriai išsiplečia ir atsiranda simptomai, reikalingas operacinis gydymas. Aortai plyšus – reikia skubiai operuoti ir operacijos rizika yra labai didelė. Jeigu pilvinės aortos dydis yra iki 5cm – plyšimo rizika yra iki 5 proc. per metus, o jeigu išsiplečia daugiau nei 7cm – plyšimo rizika padidėja iki 40 proc.

Išsiplėtus aortai, gali kamuoti pilvo, nugaros skausmas, pilve gali atsirasti pulsuojantis guzas. Dažnai tokių simptomų pacientai nepastebi arba juos ignoruoja.

Pastebėjus šiuos simptomus, būtina kreiptis į šeimos gydytoją ir pasikonsultuoti dėl tolimesnio ištyrimo.

Jei aorta išsiplečia tiek, kad plyšta, gydant, t. y. operuojant, rizika mirti – iki 80 proc. Negydant – 100 proc.

„Visgi, jeigu pavyksta nustatyti ligą laiku, planiškai atliekamos operacijos rezultatai yra žymiai geresni. Operacinis gydymas yra rekomenduojamas, kai aorta išsiplečia daugiau nei 5 cm moterims ir 5,5 cm vyrams, bei kai atsiranda ligos simptomai. Deja, ne visais atvejais galima pritaikyti operacinį arba endovaskulinį gydymą,“ – sako R. Šerpytis.

Jei aorta plyšta, nugaroje ar pilve juntamas aštrus skausmas, žmogus gali prarasti sąmonę, jo kraujo spaudimas tampa labai žemas, gali atsirasti kojų skausmai. Kraujas išsilieja į aortos sienelę ir žmogus gali mirti.

Gydytojas teigia, kad net ir atsikračius rūkymo, paskaičiuota, kad rizika išsiplėsti aortai išlieka dar 10 metų.

„Praėjus 10 metų nuo metimo rūkyti, organizmas atsistato ir rizika sumažėja, organizmas atsistato beveik iki būklės prieš rūkymą“, – pasakoja kardiologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)