Gripo sezonas jau prasidėjo, tad ir skiepijasi nuo šio pavojingo viruso vis daugiau žmonių. DELFI Sveikata sulaukia skaitytojų klausimų, ar tai, kad po skiepo adatos įdūrimo vietoje atsirado guzas yra normalu ir kodėl pasiskiepijus jie susirgo.

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja I. Bertulienė sako, kad pasiskiepijus yra normalu ir taip dažnai atsitinka, jei pasireiškia lengvi šalutiniai poveikiai.

„Nereikia išsigąsti, jei adatos įdūrimo vieta po pasiskiepijimo paraudo ar atsirado 3-5 cm. guzas, – tokie lengvi šalutiniai poveikiai yra labai dažni, bet nepavojingi, sako gydytojas. – Simptomai praeis per 2-3 dienas, jei žmogus jautresnis – gali laikytis savaitę. Bet tai tikrai praeis.“

Šeimos gydytoja pataria – jei guzas labai skausmingas ir didelis, galima išgerti nuskausminančiųjų ir priešalerginių vaistų.

Gydytoja sako, kad pasitaiko ir taip, kad pasiskiepyję pacientai ateina ir sako, kad po vakcinacijos kaip tyčia susirgo: skauda gerklę, sloguoja, pakilo temperatūra.

„Prieš skiepijantis mes nežinome, galbūt jau nešiojame kažkokį virusą. Gali būti, kad skiepijantis dar nebūna pasireiškę simptomai, o gavus vakciną, organizmas pradeda kovoti, susilpnėja ir tada pasireiškia kitų virusų požymiai, – sako I. Bertulienė ir sako, kad lengvas susirgimas gali būti ir dėl viruso geno vakcinoje.

– Bet tai rodo, kad organizmas reaguoja, kovoja ir gamina antikūnius. Dažniausiai tie simptomai nebūna labai ilgai ir labai sudėtingi – neaukšta temperatūra, sloga, praktiškai praeinanti per kelias dienas.“

Gydytoja neslepia, kad per parą nuo skiepo gali pasireikšti ir sunkesni šalutiniai poveikiai, tačiau jie išties labai reti.

„Jeigu atsiranda neurologinė simptomatika – rankų, kojų tirpimai, galvos stiprūs skausmai, pykinimas, vėmimas, reikėtų kreiptis į gydytojus, – sako gydytoja I. Bertulienė.

– Kadangi gripo nervai turi neurotoksinų, gali pasireikšti neurotoksinis poveikis. Tuomet gali prireikti papildomos apsaugos ir gydymo. Bet visi šie simptomai yra tikrai labai retai pasireiškiantys.“

Kodėl verta skiepytis?

Gydytoja savo pacientus ragina skiepytis ir sako, kad senjorai kasmet laukia, kada bus galima pasiskiepyti nemokama vakcina.

„Skiepytis nuo gripo reikia tam, kad išvengtume sunkių komplikacijų. Gripas yra pakankamai piktas virusas, susirgus juo, yra labai daug galimų komplikacijų. Suformuoti imunitetą, apsaugą nuo šio viruso, visada apsimoka, – tikina I. Bertulienė.

– Galbūt tai nėra absoliuti apsauga, bet organizmas bus pasiruošęs gynybai ir mes tikrai, jeigu ir susirgtume, sirgtume daug lengviau ir trumpiau bei išvengtume visų pogripinių komplikacijų.“

Lietuvoje nuo gripo trivalente vakcina gali pasiskiepyti žmonės, patenkantys į rizikos grupę:

  • nėščiosioms;
  • 65 metų ir vyresniems žmonėms;
  • bet kurio amžiaus sergantiesiems lėtinėmis ligomis (vėžiu, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ir kt.);
  • globos ir slaugos įstaigų gyventojams;
  • medicinos darbuotojams.

Būtent šiems žmonės – didžiausia tikimybė užikrėsti gripu, mat arba jų imunitetas silpnesnis, arba tenka dažnai susidurti su sergančiaisiais.
Visi kiti šalyje gali pasiskiepyti mokama trivalente arba keturvalente vakcina. Kodėl verta skiepytis? Būtent vakcina padės sirgti trumpiau ir sveikiau, o komplikacijoms bus užkirstas kelias.

„Skiepytis reikia, visi skiepai yra saugūs – ir trivalenčiai, keturvalenčiai. Vakcinos gaminamos pagal naujausias technologijas. Sezono metu cirkuliuoja visi gripo virusai, tik vyrauti gali tam tikra atmaina. Todėl net ir pasiskiepyję trivalente vakcina, mes turėsime apsaugą“, – tvirtina Antakalnio poliklinikos gydytoja.

Kas gali nemokamai pasiskiepyti nuo gripo?

9 simptomai – gripas ar peršalimas?

Devyni simptomai sieja gripą ir peršalimą. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad gripo simptomai prasideda staiga, o peršalimo - vystosi lėtai.

Gripui yra būdingas staigus karščiavimas, gerklės, galvos ir raumenų skausmai. Tuo tarpu peršalimas vystosi lėtai, pirmiausia susirgusiajam paperšti gerklę, užgula nosį, prasideda sloga, asmuo pradeda čiaudėti, švelniai kosti. Šiuos simptomus dažniausiai sukelia virusai, tačiau ne gripo.

Susirgus gripu būdingas dažnas bendras silpnumas, didelis nuovargio jausmas, galimas dažnas šaltkrėtis, didelis krūtinės diskomfortas, staigi ir aukšta temperatūra, pakylanti virš 38 laipsnių. Tuo tarpu peršalus temperatūra pakyla maždaug iki 37 laipsnių arba jos visai nebūna. Susirgus gripu pasireiškia stiprus sausas kosulys, kurio pikas pasireiškia 2-3 susirgimo dieną. Skirtingai nei peršalimui gripui būdinga staigi simptomų pradžia, kuri išsivysto per 12 val., o peršalus minėti simptomai vystosi laipsniškai. Gripu sergama apie savaitę, peršalimas trunka apie 3-4 dienas.

ULAC medikai primena, jog peršalimui komplikacijos dažniausiai nebūdingos, o susirgus gripu - jos dažnos ir sunkios, kurios dažniau kyla vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kurie sega lėtinėmis ligomis.

Naujausiais ULAC duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis pastarąją savaitę didėja.

Skiepytis nuo gripo – dabar pats metas. Reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)