Širdies kraujagyslių liga yra klastinga – daugybę metų galinti nebyliai tūnoti organizme, o pasiekus kritinę ribą grėsmingai smogti patiriant širdies ataką (ūminį miokardo infarktą) ar net staigią mirtį. Nors viskas atrodo grėsmingai, tačiau ligos progresavimas gali būti kontroliuojamas paprastomis priemonėmis, tiesiog koreguojant rizikos veiksnius – arterinį kraujospūdį, cholesterolio kiekį, rūkymą, antsvorį ar valgymo įpročius.

Neabejojama, kad ilgainiui ŠKL tik jaunės. Nuo aplinkoje esančių ŠKL rizikos veiksnių organizmui tiesiog sunku apsisaugoti (pvz., žmogui būnant kietosiomis dalelėmis užterštoje aplinkoje, pakanka vos kelių valandų, kad jos prasiskverbtų į sisteminę kraujotaką ir pradėtų formuotis trombas). Galime sakyti, kad žmogus šiandien susiduria su didžiausiu pavojumi, kuomet mūsų biologinę medžiagą atakuoja ar nebyliai veikia daugiau kaip 40 ŠKL rizikos veiksnių. Kasmet jų atsiranda daugiau, kai kurių jų buvimo nenutuokiame esant.

Raimondas Kubilius

Šalių ambicijos

Dar prieš penkmetį Anglija įsipareigojo reikšmingai sumažinti mirštamumą nuo ŠKL. Įsivardinę kaip prioritetinę sveikatos kryptį šalis iki 2029 m. įsipareigojo apie 90 proc. diagnozuoti ir adekvačiai gydyti dažniausia sutinkamą aritmiją (prieširdžių virpėjimą), kad galėtų sergančiuosius apsaugoti nuo insulto išsivystymo, 8 iš 10 pacientų diagnozuoti ir adekvačiai gydyti padidintą arterinį kraujospūdį, kas ketvirtą pacientą, sergantį šeiminę hipercholesterolemiją (genetiškai nulemtas cholesterolio padidėjimas) laiku diagnozuoti ir gydyti.

Ši ambicija pirmiausiai lėmė siekį sumažinti sergamumą ir mirštamumą dėl ŠKL. Kanadai prireikė kiek daugiau nei 10 metų, kad pasiektų savo ŠKL kontrolės ambiciją, tapdama pripažinta pasaulio lydere diagnozuojant ir valdant gyventojų arterinę hipertenziją.

Ekonomistai skaičiuoja, kad ŠKL gydymas lemia ir du kartus didesnes ne su sveikata susijusias išlaidas (nedarbingumas, blogėjančios biosocialinės funkcijos ir kt.), tenkančias vienam pacientui. Mūsų šalyje, tikėtina, pačių pradžia – sudaryti adekvatų pacientų prieinamumą gydytojo kardiologo konsultacijai, kad ji būtų prieinama bent kiekviename Lietuvos rajone.

Širdis

Kodėl arterinė hipertenzija ir cholesterolis?

Ankstyvas ŠKL rizikos veiksnių identifikavimas ir jų valdymas – esminė rizikos valdymo šerdis. Padidėjusi cholesterolio koncentracija – vienas reikšmingiausių ŠKL rizikos veiksnių. Kas trečias išeminės širdies ligos (širdies liga nr.1) atvejis siejamas su padidinta cholesterolio koncentracija.

Kai kurių šalių nacionalinės programos yra išskyrusios ir kitus pagrindinius veiksnius – pulso, padidinto kraujospūdžio, cholesterolio, kurių savalaikis atpažinimas ir koregavimas duotų geriausių ankstyvo mirtingumo ir negalios mažinimo rezultatus. Pacientas, turintis sveikatos draudimą, taip pat turėtų galimybę gauti individualizuotą rūkymo metimo, svorio korekcijos, alkoholio mažinimo institucinę pagalbą, kaip ir galimybę įsitraukti į fizinio aktyvumo didinimo ar cukrinio diabeto prevencijos programas.

Paties paciento indėlis mažinant kraujospūdį

Visuomet pabrėžiama, kad arterinė hipertenzija yra sudėtinga liga – kiekvienam sergančiajam, priklausomai nuo kraujospūdžio dydžio, kitų diagnozuotų ŠKL rizikos veiksnių – lemianti ir tam tikrą kardiovaskulinės rizikos dydį. Tačiau nepriklausomai nuo kraujospūdžio dydžio, rizikos, visiems sergantiesiems rekomenduojamos 4 nemedikamentinių kraujospūdžio mažinimo priemonių receptas:

– 150–300 min vidutinio intensyvumo aerobinis fizinis aktyvumas per savaitę;

– iki 5 gramų dienos racione sumažintas valgomosios druskos kiekis ar net visiškas papildomos druskos vartojimo atsisakymas;

– mitybos korekcija, praturtinta vaisiais ir daržovėmis, skaidulų turinčiais produktais, sočiosiomis riebalų rūgštimis;

– rūkymo metimo programa. Patirtys rodo, kad dauguma pacientų, jau susirgusių ŠKL, mesti ar sumažinti surūkomų cigarečių kiekį pavyksta vien psichologo pagalba.

Įvairiose šalyse pagal svarbumą išskiriami ir kiti veiksniai lemiantys sunkesnę kraujospūdžio kontrolę, pvz., Japonijoje ir Kinijoje – šaltis, miego kokybės svarba – Kinijos gairėse, streso, geros savijautos ir aplinkos užterštumo kietosiomis dalelėmis svarba tarptautinėsė arterijos hipertenzijos gydymo nuorodose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją