R. Lingienė pranešė apie dar vieną mirtį nuo COVID-19. Tai jau 75-asis atvejis.

„Šiandien NVSC gavo informaciją apie vieno paciento mirtį iš Klaipėdos universitetinės ligoninės. Asmuo mirė vakar apie 22 valandą 40 minučių ir priklausė 51-60 metų amžiaus grupei. Asmuo gegužės 28 dieną grįžo iš Švedijos, keltu į Estiją ir po to nuosavu automobiliu į Lietuvą“, – sakė R. Lingienė.

Pasak NVSC atstovės, asmuo, jau jausdamas užkrečiamosios ligos simptomus greitosios pagalbos automobiliu buvo išvežtas į Klaipėdos universitetinę ligoninę, kur jam gegužės 29 dieną buvo nustatytas koronavirusas.

Mirusysis nepriklausė rizikos grupei pagal amžių, taip pat, NVSC žiniomis, neturėjo lėtinių ligų, kurios galėjo lemti mirtį dėl COVID-19.

Ligoninėse dėl koronaviruso – 30 pacientų

Rolandos Lingienės teigimu, ligoninėse šiuo metu dėl koronaviruso gydomi 30 pacientų, reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose – 3, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 1 pacientui. Šiuo metu izoliacijoje 309 asmenys.

„Šią savaitę iš Lietuvos oro uostų į infekcinių ligų centrus buvo transportuoti greitosios pagalbos automobiliais 2 užkrečiamųjų ligų simptomų turintys asmenys. COVID-19 infekcija jiems nepasitvirtino. Aktyvūs židiniai stebimi Vilniaus apskrityje, susiję su asmeninėmis šventėmis Širvintų ir Vilniaus rajonuose bei su Vilniuje esančiomis sveikatos priežiūros įstaigomis“, – sakė R. Lingienė.

2 atvejai nustayti mokamų tyrimų metu

Ketvirtadienį patvirtinti 4 nauji COVID-19 atvejai. Iš jų 3 – Vilniaus apskrityje ir 1 Kauno apskrityje. 2 atvejai nustatyti mokamų komercinių tyrimų metu.

„1 atvejis įvežtinis. Iš keturių – 1 asmuo jaučia simptomus. Įvežtinis atvejis iš Danijos, išaiškintas mokamo profilaktinio tyrimo metu darbdavio iniciatyva. Asmuo dirba tolimųjų reisų vairuotoju. Gegužės 30 dieną grįžo iš Danijos su bendradarbiu, bendradarbis kitą dieną išvyko atgal į Daniją“, – sakė R. Lingienė.

Informacija apie šį asmenį jau yra perduota Danijai. Susirgęs asmuo teigė, kad su niekuo nebendravo ir laikėsi saviizoliacijos, todėl nustatyti tik 3 sąlytį turėję asmenys – šeimos nariai.

„Antrasis atvejis taip pat nustatytas mokamo profilaktinio tyrimo metu. Simptomų neturi, darėsi tyrimą prieš išvykdamas į Vokietiją. Vienas iš sąlytį turėjusių asmenų jau yra išvykęs į Vokietiją, informacija taip pat bus perduota Vokietijai. Šiuo metu nustatyti 3 sąlytį turėję asmenys, bet bus vykdoma pakartotinė šio asmens apklausa“, – kalbėjo R. Lingienė.

Šią savaitę, nuo birželio 8 iki 12 dienos, pasak R. Lingienės, iš viso nustatyti 42 nauji koronaviruso atvejai.

Kol kas Kernavės izoliuoti nežada

Kaip spaudos konferencijoje sakė A. Veryga, medicininės reabilitacijos įstaigos vėl pradeda veikti ir pacientams teiks vis daugiau paslaugų.

„Šios įstaigos taip pat gavo apmokėjimą, kuris garantavo joms saugumą, bet dabar yra aiškus nurodymas, kad jos taip pat turi atnaujinti paslaugų apimtis ir priimti pacientus, kuriems reikalinga medicininė reabilitacija, – sakė A. Veryga.

– Tam, kad įstaigos galėtų labiau atnaujinti pagalbą pacientams, yra apribojamas skaičius įstaigų, kur pacientams galima izoliuotis ir šiuo metu tam paliekama tik viena reabilitacijos ligoninė, kuri yra įsikūrusi Elektrėnuose, Abromiškių reabilitacijos ligoninė“.

Ministro paklausus, ar tiesa, kad greitieji testai, šiuo metu tiriami FNTT, buvo pirkti su didžiuliu antkainiu, A. Veryga atsakė, kad šiuo metu sunku įvertinti, kokia iš tiesų jų kaina turėtų būti.

„Juo labiau pačių tiekėjų buvo tikrai nedaug ir, žinome, kad šalys nusipirko nekokybiškų testų. Lietuva nusipirko kokybišką prekę, tai įvertinti, koks yra tas antkainis, aš tikrai negalėčiau, tai ne mano kompetencija. Matyt, kad FNTT, aiškindamasi visas aplinkybes, atsižvelgs ir į šią“, – sakė A. Veryga.

Ministro paklausus, ar nesiruošiama izoliuoti Kernavės taip pat, kaip tai buvo padaryta su Nemenčine, A. Veryga sakė, kad kol kas to daryti neplanuojama.

„Kol kas tokių duomenų, kurie pagrįstų tokios priemonės būtinumą, nėra. Noriu pasidžiaugti, kad savivaldybės labai rimtai žiūri į viruso plitimo suvaldymą, kontrolę ir pritaiko apsaugos priemones“, – sakė SAM vadovas.

A. Verygos teigimu, nors įvežtiniai atvejai jau dabar yra problema, tačiau lygiai taip pat židiniais gali tapti ir šventės.

„Dėl ko visi nėra testuojami – tai dėl to, kad srautai yra dideli ir būtų sudėtinga tą organizuoti ir užtikrinti, net ir patį mėginių paėmimą nėra taip paprastą organizuoti, nes tai turi būti padaroma saugiai. Jei pradėtume kiekvieną parvykstantį testuoti, susidurtume su problemomis, kai žmonėms tikrai tas testas būtinai reikalingas. <...> Kol kas tikrai neplanuojame visų atvykstančiųjų testuoti“, – sakė ministras.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) birželio 12 d. duomenimis:

Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms: 1756
Sergančių žmonių skaičius: 272
Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius: 4
Mirusių nuo koronaviruso žmonių skaičius: 74 (naujausiais duomenimis, 75 atvejai)
Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių: 10
Pasveikusių žmonių skaičius: 1400
Izoliacijoje esančių žmonių skaičius: 309
Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys
Nuo birželio 1 d. įvežtinių atvejų: 15

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos birželio 12 d. 9.00 val. duomenimis:

Per vakar dieną ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 5274
Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 356062 (iš jų – 108827 iš mobilių punktų)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)