Žvynelinė buvo padengusi visą kūną, o kai gerai pasikaitindavau saulėje, jie išnykdavo iki kito pavasario. Tai nėra ko stebėtis, kad lazda antru galu atsisuko. Gydžiau vieną ligą, susirgau kita“, - atsidūsta vilnietis Algimantas Kartočius, kuriam prieš metus buvo diagnozuota bazalinių ląstelių karcinoma, o prieš mėnesį – melanoma. Melanoma - tai rečiausiai pasitaikantis odos vėžys, bet pavojingiausias. Gali atsirasti bet kuriame amžiuje, skirtingai nei kiti odos navikai, kurie vystosi vyresniame amžiuje.

Vyriškis dėl žvynelinės reguliariai lankydavosi pas gydytojus. Vienąkart šiam pasirodžius, gydytojams įtarimą sukėlė keisti apgamai.

„Aš pats tai jų nemačiau, nepastebėjau. Vienas buvo ant rankos, kitas – ant nugaros. Skyriaus vedėjas Lauraitis nusiuntė pasitikrinti ir viskas prasidėjo... Dabar, kai jau daugiau apsiskaitęs esu, tai pažinčiau ligos pradžią ir dar kitus paprotinčiau, tačiau seniau, kai visas kūnas vienaip ar kitaip nusėtas mažais apgamėliais, kur čia visus suseksi“, - sako A. Kartočius.

Gydytojai chirurginiu būdu jau pašalino darinį nugaroje, ant rankos, tačiau dabar atliekami tyrimai, baiminantis, kad vėžys gali „persikelti“ į limfmazgius. Tokiu atveju grėsmė būtų daug didesnė, nes vėžinės ląstelės galėtų išplisti po vidaus organus.

„Kai pamatau saulę, iškart noras kyla ja pasimėgauti, tačiau to nebegaliu, reikia prisižiūrėti. Reikia saiko“, - pripažįsta pašnekovas.

Žalingas poveikis sumuojasi

Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentė, VUL Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro vadovė, prof. Matilda Bylaitė-Bučinskienė Euromelanomos spaudos konferencijoje aiškino, kad odos vėžys yra bene vienintelis, kuriam žmogus gali užtikrintai užkirsti kelią, mat net 90 proc. atvejų jį sukelia ultravioletiniai saulės spinduliai. Dar daugiau – ankstyvoje stadijoje diagnozuotas odos vėžys yra išgydomas, todėl pastebėjus įtartiną odos darinį, reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją dermatologą.

Matilda Bylaitė
„Lietuvoje ir pasaulyje žmonės retai atkreipia dėmesį į savo odą, jos pokyčius. Vos vienas trečdalis apklaustųjų Europoje teigia saugantys savo odą nuo UV spindulių.

Saulė šviečia ne tik paplūdimyje, ji lydi tave visur ir visada. Ką beveiktumėte – aktyviai sportuotumėte lauke, pjautumėte žolę ar kasate griovius – nereikia pamiršti apie odos apsaugos priemones. Rūpinkimės savimi, savo vyrais, vaikais“, - ragino M. Bylaitė-Bučinskienė.

Gydytoja pabrėžė, kad žalingas UV spindulių poveikis sumuojasi ir skaudžios pasekmės gali kirsti net po kelių dešimtmečių.

„Tarp 11 ir 14 val. visiems rekomenduojame vengti tiesioinių saulės spindulių. Vaikams iki 3 metų išvis draudžiama būti saulėje. Būtina naudoti saulės kremus, daugiau būti šešėlyje, turėti galvos dangalą, dėvėti atitinkamus rūbus ilgomis rankovėmis“, - vardijo gydytoja.

Ji pabrėžė, kad kremų reikia negailėti – tolygiai patepti visą odą. Dar daugiau – po dviejų valandų dingsta bet kokio kremo poveikis, tad apsauginį sluoksnį būtina vis atnaujinti.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Sveikatos apsaugos ministras Juras Požėla sukritikavo tai, kad šiais laikais labai įdegęs kūnas yra laikomas grožio etalonu, kad apsilankymas soliarumuose yra laikomas sveiku užsiėmimu.

„Melanoma yra klastinga. Jei ją pastebime anksti, ją galime išgydyti. Tačiau jei ji „užleidžiama“, liga tampa labai agresyvi ir pagalba pacientui būna labai sudėtinga. Todėl turime daugiau dėmesio skirti prevencijai“, - ragino ministras.

Į ką atkreipti dėmesį

Stebėkite dėmes odoje, kurios:
keičia dydį, spalvą ir/ar formą
- atrodo kitaip nei kitos
- yra atsimetriškos
šiurkščios ar pleiskanojančios
- kelių atspalvių
- niežtinčios
- kraujuoja ar šlapiuoja
turi perlamutrinį atspalvį
atrodo kaip žaizdos, bet negyja

Jeigu matote du ar daugiau požymių, skubiai kreipkitės į gydytojus.

Kviečia nemokamai pasitikrinti

Lietuvoje įvykusių pirmųjų aštuonių Euromelanomos kampanijų metu dalyvaudavo daugiau nei 60 dermatologų iš daugiau nei 40 įvairių Lietuvos gydymo įstaigų. Iš viso per aštuonis metus Lietuvoje akcijos metu buvo patikrinti virš 8000 žmonių, iš kurių apie 39 asmenų įtarta odos melanoma, apie 240 pacientų – odos vėžys (bazalinių ląstelių ar plokščialąstelinė karcinoma), beveik 640 asmenims aptikti atipiniai apgamai, kuriuos patarta šalinti.

Euromelanomos kampanijos labdaringa patikra dėl odos vėžio bus vykdoma gegužės 13 d. Rotušės aikštėje, Vilniuje. Nuo 11 val. iki 16 val. medikai specialiai įrengtoje palapinėje atlieks odos patikrą dėl vėžio ir melanomos taip pat bus vykdoma švietėjiška veikla, pildomos anonimines anketos, dalinama švietėjiška-informacinė medžiaga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)