„Medicinos diagnostikos centro „Affidea Lietuva“ specialistų teigimu, visi iki šiol naudoti metodai, nors ir yra efektyvūs, tačiau didžiajai daliai vyrų kelia baimę, o skausminga procedūra atbaido nuo pakartotinės patikros ateityje, kuri taip pat gali būti reikalinga, rašoma pranešime spaudai. Siekiant išsiaiškinti, ar asmuo neserga prostatos vėžiu, iki šiol vyrams dažniausiai skiriami šie tyrimai:

Digitalinis rektalinis tyrimas. Paciento prostatos būklė nustatoma atliekant tyrimą per tiesiąją žarną. Kai kuriems pacientams tokia apžiūra kelia diskomfortą, o jos rezultatai ne visuomet gali būti tikslūs, nes susidarę mazgai, audinio pakitimai ir kiti sutrikimai gali likti nepastebėti.

Transrektalinis ultragarsinis tyrimas. Taikant šį tyrimo metodą, vyras apžiūrimas ultragarso davikliu. Jis skleidžia ultragarso bangas, kurios pasiekia prostatą ir grįžta atgal, todėl prostatos vaizdas matomas ekrane. Tyrimo metu įvertinama, ar joje nėra vėžiui būdingų požymių. Nors šis metodas efektyvesnis, tačiau tyrimo metu neišvengiama invazijos į kūną, o tai pacientui gali kelti stresą ir diskomfortą.

Prostatos biopsija. Radus prostatos antigenų pakitimų kraujo tyrimo metu arba norint įsitikinti pirminės apžiūros teisingumu, atliekama biopsija. Tyrimo metu prostata pasiekiama plona adata per tiesiąją žarną, tačiau ji gali būti duriama ir per šlaplę arba per tarpą tarp kapšelio ir tiesiosios žarnos.

Visgi tik maža dalis vyrų žino, šių nemalonių prostatos vėžio tyrimų galima išvengti laiku pasitikrinus šiuolaikiniu prostatos magnetinio rezonanso tomografijos metodu (mpMRT). Tai moderniausias šiuo metu pasaulyje naudojamas neinvazinis tyrimo metodas, kuris yra itin jautrus ir gali tiksliausiai parodyti, ar padidėjęs prostatos antigenų kiekis yra susijęs su reikšmingais pakitimais. Prostatos mpMRT padeda įvertinti naviko agresyvumą ir išplitimą, dėl to urologui lengviau parinkti gydymo taktiką. Be to, šis tyrimas leidžia nustatyti tiksliausią vietą biopsijai, taigi tai padeda sutrumpinti skausmingą procedūrą ir išvengti daug skirtingų dūrių.

Medikai viliasi, kad, turėdami galimybę pasirinkti diskomforto nesukeliančius tyrimus, ateityje vis daugiau vyrų išsivaduos iš baimės pasitikrinti savo sveikatą, nes laiku nustatyta liga gali būti sėkmingai gydoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją