1. Nuo tymų viena vakcina Lietuvoje pradėta skiepyti 1964 metais, nuo 1988 metų pridėta antroji vakcina. Taigi, jei skiepų Jūsų tėvai neatsisakė, gimę 1964-1988 metais turėtumėte turėti vieną vakciną, gimę po 1988 metų – dvi vakcinas;

2. Jei esate sirgęs tymais – imunitetą jiems turite visam gyvenimui, bet reikėtų nepamiršti, kad nuo tymų apsaugančioje vakcinoje MMR yra apsauga nuo dar dviejų ligų – raudonukės ir epideminio parotito. Persirgimas tymais nuo šių ligų neapsaugo, todėl vakcinacija MMR vakcina yra reikalinga.

3. Jei niekada nesate skiepytas nuo tymų ir tymais nesirgote – Jums reikalingos dvi vakcinos dozės su 1mėn pertrauka;

4. Viena vakcina nuo tymų visą gyvenimą neapsaugo. Imunitetas po vienos vakcinos, gautos vaikystėje, išlieka tik iki 6-7 gyvenimo metų. Jei žinote, kad gavote tik vieną vakciną ar esate gimęs nurodytu intervalu – Jums būtina dar viena vakcinos dozė.

5. Jei žinote, kad esate gavęs dvi vakcinos dozes, galėtumėte būti ramus, bet nebūkite. Po dviejų vakcinų pusėtinas imunitetas lieka visam gyvenimui ir jis naudingas tuo atveju, jei nesusiduriate su tymų protrūkiu. Kadangi mes visi, gyvendami Lietuvoje, ne savo noru su juo susiduriame – net ir Jums rekomenduojama trečioji (papildoma) dozė, po kurios jau bus ramu ir per kitą tymų protrūkį (kurio, tikiuosi, nebus);

6. Nenorintiems skiepytis „aklai“ rekomenduoju atlikti kraujo tyrimą, kuris parodys Jūsų imuniteto lygį. Nusiteikite, kad tyrimo atsakymų reikės palaukti bent savaitę, ar net daugiau;

7. Savo vaikų, kuriems priklauso kompensuojama vakcina, skubėti skiepyti nereiktų. Pirmoji vakcina kompensuojama 15-16 mėn. amžiaus. Ją galima keliais mėnesiais (bet ne daugiau) paankstinti. Antrąją vakcinos dozę drąsiai galima gauti 6-7 metų, nes iki to laiko imunitetas išlieka. Visgi, jei labai neramu – paprašykite šeimos gydytojo ir pasiskiepysite anksčiau.

8. Jei turėjote kontaktą, su žmogumi, sergančiu tymais – per 72 val. po kontakto galite pasiskiepyti ir apsisaugoti nuo ligos. Savo poliklinikoje tai padarysite nemokamai.

Tymai

9. Tymų vakcina griežtai negalima skiepytis nėščiosioms ir po vakcinos bent 1 mėn. negalima pastoti. Visi kiti, nesergantys lėtinėmis autoimuninėmis, imunodeficitinėmis ligomis (jei nežinote – pasiteiraukite savo šeimos gydytojo), skiepytis gali ir turi.

10. Tymai yra bene labiausiai užkrečiama liga – vienas sergantysis užkrečia iki 19 žmonių (Ebola – 2-3; gripas – 4). Žmogus virusą išskiria į aplinkos orą kosėdamas, čiaudėdamas, sloguodamas ir virusas išlieka gyvas uždaroje patalpoje iki 2 val. Įsivaizduokit, kad ir bet kurį prekybos centrą ir pro jį praeinantį srautą žmonių.

Tymai Europoje
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (317)