Diabetas – ne tik viena labiausiai paplitusių ligų išsivysčiusiame pasaulyje, bet ir bene daugiausiai savikontrolės ir disciplinos iš sergančiųjų reikalaujantis susirgimas.

O tokio pleistro prototipą sukūrė Seulo nacionalinio universiteto docentas Dae-Hyeong Kim bei mokslininkai iš Lexingtone, Masačūsetso valstijoje, veikiančios lanksčios elektronikos kompanijos MC10.

Prieš dvejus metus ta pati mokslininkų komanda sukūrė specialaus pleistro prototipą sergantiems Parkinsono liga. Šis pleistras fiksuoja drebulio priepuolius ir automatiškai suleidžia vaistų, esančių jo nanodalelėse.

Siekdami sukurti minimaliai invazines gliukozės stebėjimo priemones, mokslininkai taip pat yra naudoję ir ultragarso bei optinio matavimo technologijas. Taip pat yra sukurta ir pleistrų, leidžiančių gauti insulino arba metformino, kuris taip pat yra dažnai naudojamas gydyti antrojo tipo diabetu sergančius žmones. Tačiau naujasis elektroninis pleistras leidžia to pat metu fiksuoti gliukozės kiekio padidėjimą ir suleisti vaistų.

Pleistras diabetikams

Žurnale „Nature Nanotechnology“ aprašytas pleistras yra pagaminta iš grafeno bei aukso dalelių. Ant šio pleistro yra jutiklių, kurie fiksuoja odos drėgmę, gliukozės kiekį, pH lygį ir temperatūrą. Enzimų pagrindu pagaminti gliukozės jutikliai atsižvelgia į pH lygį ir temperatūrą, kad būtų tiksliai išmatuotas žmogaus prakaite esančios gliukozės kiekis.

Jeigu pleistras užfiksuoja gliukozės kiekio padidėjimą, specialūs šildikliai paskatina mikroskopines adatas po odą suleisti metformino. „Tai yra pirmoji uždara epiderminė sistema, stebinti ir neinvaziniu būdų tiesiogiai suleidžianti vaistų nuo diabeto," – sakė vienas iš MC10 įkūrėjų Roozbehas Ghaffaris.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje I ir II tipo diabetu iš viso serga apie 116,9 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)