Rugsėjo pradžioje Klaipėdos ligoninėje moteriai atlikta IV stadijos hemorojaus operacija.

„Pagimdžiau šešis vaikus. Kiekvienas gimdymas baigdavosi plyšimais, gal tai ir buvo šios ligos pradžia. Praėjus 4 dienoms po operacijos, buvau išleista namo. Grįžusi jau antrą dieną kviečiau greitąją pagalbą, nes buvo neįmanomi skausmai. Buvo suleisti nuskausminamieji. Išsituštinti pavyko tik po 15 parų, o laikas iki tol buvo tikras pragaras.

Nuolat laksčiau maršrutu dušas-tualetas. Skausmas nežmoniškas, bemiegės naktys. Klykiau tiesiog, vyras negalėjo būti netoli. Neįsivaizduojate, kaip išvargau. Visi 6 gimdymai buvo sunkūs, bet tokio košmaro dar nebuvau patyrusi“, - DELFI pasakojo Regina.

Moteris buvo perspėta, kad po operacijos kraujavimas gali tęstis mėnesį. Dabar Reginos sveikata jau geresnė, bet žaizdos dar nesugijusios – laukia nauji vizitai pas gydytojus.

Simptomai gali slėpti ir baisesnę ligą

Hemorojus – tai išangės kraujagyslinių audinių išvešėjimas, išsiplėtimas. Hemorojus skirstomas į vidinį (kai hemorojiniai mazgai yra išangės kanalo viduje, padengti gleivine) ir išorinį (kai hemorojiniai mazgai yra po oda aplink išangę).

Kauno klinikų abdominalinės chirurgijos gydytojas koloproktologas doc. dr. Tadas Latkauskas pasakojo, kad pagal hemorojinių mazgų iškritimą liga skirstoma į IV laipsnius, kai paskutinis – pats sudėtingiausias.

„I laipsnio metu vidiniai hemorojiniai mazgai būna šiek tiek padidėję, II - vidiniai hemorojiniai mazgai tuštinantis iškrenta į išorę, bet spontaniškai sugrįžta į tiesiąją žarną, išangės kanalą. Kai liga jau būna III laipsnio – hemorojiniai mazgai būna grąžinami ranka, o paskutinė stadija - vidiniai hemorojiniai mazgai iškritę ir jų grąžinti atgal neįmanoma“, - teigė gydytojas.

Paskutinių laipsnių hemorojaus pacientai, natūralu, jaučia diskomfortą, tad prireikia chirurginio gydymo.

Gydytojo teigimu, nėra taisyklių, kaip greitai liga progresuoja – kiekvienam pacientui tai būna individualiai.

„Visgi, procesas nėra toks greitas – per metus ar dvejus iš pirmo laipsnio liga neprogresuos į ketvirtą. Čia labiau kalbame apie dešimtmetį“, - sakė T. Latkauskas.

Tai, kad klaipėdietė Regina gimdė net 6 kartus, veikiausiai prisidėjo prie ligos sunkėjimo.

„Nėštumo metu dėl vaisiaus padidėja gimda ir kraujas sunkiau nuteka, tad sudaromos sąlygos hemorojaus simptomų paūmėjimui. Tačiau kalti ne vien gimdymai. Labai svarbi skaidulų praturtinta mityba. Jei viduriai linkę kietėti, žmogus ilgiau sėdi tuolete, stena, tai mechaniškai skatina hemorojinių pagalvėlių slinkimą žemyn. Kiti rizikos faktoriai – ilgas sėdimas darbas, todėl labai svarbu daryti dažnas pertraukas, mankštintis“, - patarė gydytojas koloproktologas.

Įtakos turi paveldimumas, vyresnis amžius, antsvoris. Vyrai serga dažniau nei moterys.

Hemorojus nėra gyvybei pavojinga liga, paskyrus gydymą, simptomai dažnai praeina per kelias dienas, tačiau jie linkę kartotis.

„Visgi jei hemorojiniai mazgai yra IV lygio, padidėję, jų sumažinti nepavyks – reikės operacijos. Žmonės neretai jos bijo dėl skausmingo pooperacinio laikotarpio. Išangės srityje lieka žaizdos ir kol jos sugyja, būna didelis diskomfortas, kuris įprastai tęsiasi apie mėnesį“, - pripažino specialistas.

Dėl to gydytojas patarė nelaukti, kol liga pasieks paskutinę stadiją.

„Nereikia gėdytis apsilankyti pas medikus. Be to, svarbi ir vėžio prevencija. Jei su išmatomis pasirodė kraujo, tai nebūtinai išduoda hemorojų. Vyresniame amžiuje toks simptomas turėtų tikrai paskatinti pasitikrinti žarnyną, kad nebūtų rasta rimtesnių bėdų“, - sakė T. Latkauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)