Kaip atpažinti ir gydytis plaučių uždegimą LNK laidai „Vidurdienio žinios“ pasakojo Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja pulmonologė Giedrė Grigienė.

– Kaip atpažinti plaučių uždegimą?

– Dažniausiai plaučių uždegimu komplikuojasi virusinės infekcijos. Paprastai žmonės pradeda sirgti peršalimo liga. Atsiranda sloga, kosulys, gerklės skausmai, temperatūra. Tie simptomai tęsiasi keletą dienų.

Jeigu imuninė sistema yra silpnesnė ar atsiranda kitų predisponuojančių veiksnių, tai komplikuojasi plaučių uždegimu. Tada pacientai jaučia, kad peršalimas darosi nebe toks: atsiranda didesnis silpnumas, temperatūra kyla iki 39 laipsnių ir daugiau, temperatūrai kylant atsiranda šaltkrėtis, nesinori valgyti, nesinori nieko daryti, tik gulėti lovoje, atsiranda sunkumas krūtinėje, dusulys, kosulys ir tuomet jau reikėtų sunerimti.

Retai plaučių uždegimai prasideda nuo pirmos dienos. Dažniausiai tai yra peršalimo simptomų laikotarpis, kuomet jaučiamas temperatūrų svyravimas, pakosčiojimas, bet jeigu darosi sunkiau ir komplikuočiau, reikėtų sunerimti.

– Ar būna atvejų, kai temperatūros visai gali nebūti?

– Tikrai taip. Ir tai mes matome vyresniems pacientams, kurie lyg pradeda kosėti, lyg atsiranda kažkoks sunkumas krūtinėje, dusulys, arba darosi dezorientuoti: prasčiau ką nors atsimena, nebesupranta, kur yra.

Kartais toks dezorientacijos atsiradimas vyresniems žmonėms būna plaučių uždegimo požymis.

Ir, aišku, kažkoks sunkumas, košimas krūtinėje, gali būti plaučių uždegimo pradžia.

– Ar galime nuo šios ligos pasveikti patys namuose? Kada jau reikia kreiptis į medikus?

– Didžioji dalis visuomenės ir gydosi plaučių uždegimą namuose. Pagrindinis gydymas yra laiku skirtas antibiotikas. Laiku skirtas ir tinkamas antibakterinis gydymas yra pakankamas pasveikti.

Bet antibiotikais nereikėtų piktnaudžiauti ir nuo pat pirmos dienos pradėti jais gydytis, ką mėgsta daryti pacientai. Sukarščiavus, peršalus ieškoti savo vaistinėlėse antibiotikų atsargų nereikėtų. Bet, jeigu temperatūra kyla, silpnumas, intoksikacija didėja, tada antibiotikai reikalingi.

Žinoma, rekomenduočiau kreiptis į savo šeimos gydytoją ir pasidaryti tyrimus, ar tikrai jau prasideda bakterinė infekcija.

– Plaučių uždegimas gali baigtis ir mirtimi?

– Taip. Matome ir uždelstų pacientų, kurie, jausdami peršalimo simptomus ir jausdami, kad jų būklė sunkėja, vis dar delsia ir laukia pagerėjimo, kol atvažiuoja su kvėpavimo nepakankamumu ir abiejų plaučių pažeidimu. Tokiems pacientams kitą kartą jau reikalingas gydymas reanimacijos skyriuje. Bet didžioji dalis tokių pacientų gydomi stacionare paprastuose skyriuose: skiriama deguonies terapija, antibiotikai. Didžioji dalis, laiku pradėjus tinkamą gydymą, pasveiksta ir išsirašo namo.

Kita dalis pacientų, kurie sunkiai suserga plaučių uždegimu, jau serga kitomis ligomis. Tokiems pacientams dėl įvairių gretutinių susirgimų ligos eiga būna sudėtingesnė, komplikuotesnė. Jų nepasiseka pagydyti, net skiriant patį efektyviausią plataus veikimo spektro antibakterinį gydymą.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ siužetą galite pamatyti čia: