Liepos mėnesį Pekine gyvenančiai 26-erių metų aktorei Siu Ting buvo diagnozuota Hodžino limfoma (piktybinė kraujo liga), nuo kurios Siu Ting visiškai neseniai mirė.

Moteris sąmoningai atsisakė paprastai skiriamos chemoterapijos. Ją Siu Ting nutarė pakeisti tokiomis tradicinės medicinos procedūromis kaip taurių statymas, akupunktūra ir kraujo nuleidimas. Po aktorės mirties pradėta abejot, ar jos pasirinktas gydymosi būdas negalėjo lempti tokios greitos mirties.

Liepos 9 d. socialiniame tinkle Siu Ting pranešė savo gerbėjams apie ją ištikusią ligą.

Kinijoje populiariame tinkle „Weibo“ aktorės karjeros siekianti moteris su liūdesiu prisipažino, kad Pekino centrinėje ligoninėje jai buvo diagnozuota labai rimta liga.

Ji taip pat paaiškino neketinanti gydytis chemoterapija, nes žino, kokių kančių ji sukelia, be to, išgydymo negarantuoja.

Moteris prisipažino nutarusi išmėginti tradicinę kinų mediciną.

„Žinau, kad chemoterapija sukelia ypač didelių skausmų, be to, bijau, kad ji tik priartins mirtį. Kad ir kiek man lemta gyventi, noriu džiaugtis kiekviena likusia diena“, – aiškina Siu Ting socialiniame tinkle „Weibo“.

Ji taip pat pridūrė, kad užaugo septynių vaikų šeimoje ir jai teko sunkiai dirbti, kad galėtų susimokėti nuomą, prisidėti prie mokesčių už brolio mokslą ir apmokėti tėvų turimas skolas.

Vėliau, liepos 24 d., įkeltame pranešime Siu Ting rašo, kad jai pradėtas tradicinės kinų medicinos terapijos kursas.

Moteris paskelbė nuotraukų, kuriose nufotografuotos ant jos nugaros pastatytos taurės arba matyti raudonos žymės, likusios po odos brūžavimo procedūros.

Iš vienoje nuotraukoje užfiksuotos Siu Ting išraiškos akivaizdu, kad moteris kenčia skausmą tradicinės kinų medicinos specialistui bandant pasiekti jos kaklą.

Socialiniame tinkle aktorė svarsto, kad nors tradicinės kinų medicinos procedūros ir skausmingos, chemoterapija galbūt būtų dar skausmingesnė.

„Reikia būti stipriems ir drąsiems, nes ne kiekvienam lemta patirti savo galimybių ribas“, – rašo Siu Ting.

Rugpjūčio viduryje Siu Ting sveikata gerokai pablogėjo.

Jos sesuo Siu Dandan socialiniame tinkle paliko įrašą, informuojantį, kad tradicinės kinų medicinos metodai nepasiteisino, todėl aktorė visgi apsisprendė gydytis chemoterapija.

Siu Ting sesuo tvirtina, kad tradicinės kinų medicinos paslaugas teikęs asmuo, kaip paaiškėjo, tebuvo apsišaukėlis.

Rugpjūčio 18 d. paskelbtoje nuotraukoje nufotografuota ligoninės palatoje gulinti Siu Ting, kuriai daroma lašelinė infuzija.

Tai buvo paskutinis socialiniame tinkle aktorės paviešintas pranešimas.

Rugsėjo 7 d. su vėžiu įnirtingai kovojusi Siu Ting mirė.

Jos mirtis Kinijoje sukėlė audringą atgarsį. Visuomenėje pasigirdo svarstymai, ar ji būtų išgyvenusi, jei iš pat pradžių nebūtų pasirinkusi tradicinės kinų medicinos.

Ilgai netrukus „Weibo“ buvo sukurtas specialus puslapis, skirtas diskusijoms apie Siu Ting mirtį ir tradicinę kinų mediciną.

Sprendžiant iš puslapyje publikuojamų įrašų, daugelis laikosi nuomonės, kad jei nieks nesirinktų tradicinės kinų medicinos, nebūtų ir jos neefektyvumą įrodančių atvejų.

Visgi kai kurie bando prieštarauti, tvirtindami, kad tradicinė kinų medicina čia niekuo dėto, kadangi vėžį šiaip ar taip labai sunku išgydyti.

Pekino laikraščio redakcijoje dirbantis žurnalistas Hou Dziang rašo: „Dabar tradicinę kinų mediciną žmonės linkę laikyti apgaule vien todėl, kad ji nepasiteisino kovojant su vėžiu. Bet tokia logika absurdiška. Juk ir po chemoterapijos daugelis pacientų miršta, bet kažkodėl nesiimama tvirtinti, kad Vakarų medicina taip pat apgaulė.“

Gydytojas Feng Li iš medicinos mokslų akademijos išreiškė mintį, kad gydant vėžį geriausia derinti tradicinę kinų mediciną ir Vakaruose taikomus gydymo metodus.

Duodamas interviu Kinijoje leidžiamam dienraščiui Feng Li pasakė: „Nei tradicinė kinų medicina, nei Vakaruose paplitusi praktika negali visiškai garantuoti vėžio gydymo sėkmės. Išgijimo tikimybė padidėtų tik derinant šių abiejų krypčių metodus.“

Feng Li taip pat pabrėžė, kad remtis vien tradicine kinų medicina nebuvo tinkamiausias sumanymas Siu Ting atveju, nes jos imuninė sistema jau galėjo būti per daug nusilpusi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)