Į DELFI redakciją kreipėsi 27-erių metų sunerimęs vilnietis, ant kūno pastebėjęs įgimto apgamo staigius fizinius pakitimus. „Apgamas apaugęs, tarsi kokia avietė, skirtingų spalvų, - pasakojo vaikinas. Skambinau tiek į savo polikliniką, tiek į kitas odos problemų gydymo įstaigas, tačiau siuntimą galėčiau gauti tik mėnesio pabaigoje.“ Neįprastas pigmento pokytis vilniečiui sukėlė įtarimą apie galimą piktybinį naviką. „Ar per tą mėnesį, kol reikės laukti vizito pas gydytoją, nebus per vėlu?“, - klausia jis.

Higienos instituto Sveikatos informacijos centras paskelbė 2015 metų mirties priežasčių statistiką Lietuvoje. Nors širdies ligos mūsų valstybėje kelia didžiausią susirūpinimą, odos melanoma (laikoma pavojingiausiu odos vėžio tipu) ir kiti odos navikai 2015 m. tapo 148 žmonių mirties priežastimi (palyginimui, didžiausias mirčių skaičius atitenka kvėpavimo organų vėžiui: 2015 m. skaičiuojamos 1344 mirtys).

Nors dauguma odos vėžio atvejų (ypač pirminėse stadijose) išgydomi chirurginės intervencijos būdu, medikai teigia, jog diagnozuojamų odos piktybinių navikų skaičius kasmet tik auga.

Kauno klinikose diagnozuotų ir operuotų odos melanomų skaičius per pastaruosius paskutinius metus išaugo du kartus, - teigia Kauno klinikų Onkodermatologijos sektoriaus vadovė, gydytoja dermatovenerologė prof. Skaidra Valiukevičienė. Per paskutinį šių metų pusmetį, išties matome nemažą diagnozuotų odos melanomų skaičių, tačiau reikia pasidžiaugti, jog visgi daugelis atvejų nustatomi pradinėje ligos stadijoje.“

Odos vėžys dažniausiai diagnozuojamas vyresnio amžiaus žmonėms, vidutiniškai nuo 50 metų. Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytojas chirurgas Jonas Rėklaitis, bene trisdešimt metų dirbantis onkologijos srityje, teigia, jog odos vėžio atvejų skaičius kasmet automatiškai auga, nes senėja gyventojų populiacija. „Diagnozuotų melanomų skaičius Lietuvoje išlieka stabilus – apie 300 atvejų per metus, - patikina chirurgas onkologas. Šis skaičius nėra didelis, ir, nors sergančiųjų amžius įvairus, dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės.“

Nors melanoma laikoma pavojingiausiu odos vėžio tipu, kaip ir kiekvienoje ligos eigoje, svarbiausia – savalaikė diagnostika. Tačiau gydytojas chirurgas J. Rėklaitis pabrėžia, jog melanomų diagnostika labai sunki: „Dažnai nepadeda ir modernūs diagnostiniai aparatai, medikas turi turėti nuojautą, patyrimą“.

Prof. Skaidra Valiukevičienė, dirbanti ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Odos ir venerinių ligų klinikos vadove, sako, jog pakitus apgamui, ar pažeidus jo paviršių, pigmentinį darinį nedelsus reikia operuoti chirurginiu būdu: „Dermatologai atlieka specialų apgamo tyrimą dermatoskopu ir nustato, ar darinį reikia operuoti. Išoperuotam dariniui atliekamas histologinis tyrimas, kuris patvirtina, ar darinys nebuvo odos melanoma“. Medikams labai svarbu nustatyti, ar išpjautas darinys nėra piktybinis, kadangi ligos atsinaujinimo rizika – itin reali. „Po chirurginio gydymo (išpjaunant odos darinį) galima sakyti, kad pacientas sveikas, tačiau būtina užtikrinti tolimesnę jo stebėseną, - kalba prof. S. Valiukevičienė. Melanomos ne retai metastazuoja į kitus organus. Kauno klinikose melanomų metastazė nustatoma apie 30 proc. pacientų.“

Nors informacijos, kaip atskirti ir pastebėti piktybinių navikų simptomus – gausu, o šeimos gydytojai visuomet pabrėžia profilaktinės sveikatos patikros būtinybę kiekvienam piliečiui, chirurgas onkologas J. Rėklaitis piktinasi, jog žmonės, besikreipiantys į onkologijos specialistus, nesugeba adekvačiai įvertinti savo būklės: „Jei yra matomi akivaizdūs odos pigmentų pakitimai, reikia kreiptis į medikus. Pasitaiko tokių, kurie dėl kiekvienos odos dėmelės kreipiasi, ir bent kartą į mėnesį ateina pacientas su tokios stadijos odos dariniu, jog sveiku protu sunku suvokti, kodėl taip ilgai nesikreipta į medikus“.

Gydytoja dermavenerologė prof. S. Valiukevičienė sako, jog pastebėjus odos darinių pakitimus, ir nesant galimybei gauti specialisto onkologo konsultaciją, reikia kreiptis pas šeimos gydytoją, kuris privalo turėti pradines žinias apie odos navikines ligas ir joms būdingus simptomus. „Pigmentinis apgamas kinta ir virsta melanoma gana iš lėto. Labai tikėtina, kad per naktį iš odos darinio melanoma nesusiformuos, - pasakoja prof. S. Valiukevičienė.

Itin staigus odos darinio pokytis dažniausiai yra traumos padarinys (darinio nutrinimas, nuspaudimas). Vėlgi, tokiu atveju vertėtų konsultuotis su šeimos gydytoju.“

Prof. S. Valiukevičienė džiaugiasi, jog Lietuvos gyventojai vis dažniau profilaktiškai rūpinasi savo sveikata: „Žmonių elgsena išties kinta pozityvia linkme. Manau, jog prie to prisidėjo ir medikai, ir žiniasklaidos atstovai bei kiti, nuolatos viešinantys informaciją, skatinantys atkreipti dėmesį į ligos prevencines priemones. Ir tie ankstyvosios stadijos odos vėžio atvejai įrodo, jog ligą galima lengvai įveikti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)