Šios sudėtingos procedūros metu iš kraujo šalinami ligą sukėlę antikūnai, tačiau maksimaliai išsaugomi kiti plazmos baltymai, todėl sumažėja pacientui perpilamų baltymų preparatų kiekis ir komplikacijų pavojus, rašoma klinikų pranešime spaudai.

„Ši procedūra atliekama tiems pacientams, kuriems dėl jų būklės negalima pašalinti didelio plazmos kiekio. Kiek man yra žinoma, ši procedūra iki šiol Baltijos šalyse atliekama nebuvo“, – teigia Nefrologijos klinikos gydytojas Jonas Šurkus.

Pirmoji dviguba plazmos filtracija atlikta pacientei, sergančiai greitai progresuojančiu inkstų uždegimu, kurį sukėlė audinius ardantys antikūnai. Procedūros metu iš jos organizmo kartu su antikūnais buvo pašalinti ir plazmos baltymai, tačiau vėliau jie sugrąžinti.

„Ši unikali procedūra yra saugesnė pacientams, nes į organizmą grąžiname nuosavus baltymus ir nereikia pilti svetimų, kurie gali sukelti nepageidaujamų reakcijų“.

Kauno klinikose nuo 2006 metų atliekama ir panašaus poveikio kaskadinė plazmaferezė, kurios metu filtruojama kraujo separatoriumi atskirta plazma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją