Paskaitos sudomino

Atvykę į konsultacija tėvai neretai turi daug klausimų ir nori išsiaiškinti su gydytoja vaikų sveikatos problemas. „Konsultacijos metu turime ribotą laiką, skirtą konsultacijai, nors kartais ir pačiai tiek daug visko norisi papasakoti, padiskutuoti su mamomis ir pačiais vaikais, o tiek laiko skirti vienam vaikui, kiek norėtum, nepavyksta“, – sako gydytoja, radusi išeitį, kaip išspręsti bendravimo stokos problemą.

Sprendimas atėjo baigiantis praėjusiai vasarai. 2022 metų vasaros gale gydytojai J. Aleksandrovičienei kilo idėja organizuoti paskaitas tėvams įvairiais vaikų sveikatos klausimais.

Pirmosios paskaitos „Vaikų sveikos mitybos principai“ ir „Vaikų gastroezofaginio refliukso liga“ įvyko rudenį. Paaiškėjo, kad tėvų susidomėjimas yra didelis, todėl gydytoja nutarė paskaitas pratęsti ir šiais metais.

„Paskaitų metu pristatau temą, papasakoju teorinę medžiagą, iliustruoju realiais pavyzdžiais, pateikiu patarimus, kaip galima padėti vaikams. Mamos labai žingeidžios, kyla daug klausimų, diskutuojame“, – džiaugiasi sėkme gydytoja ir pastebi, kad į paskaitas atvykusias mamas kamuoja panašios problemos vaikų sveikatos klausimais, tad jos ir viena su kita pasidalija iškylančiais sunkumais, savo patirtimi, jaučiama bendrystė.

Vaikas ant puoduko

Didelio susidomėjimo sulaukė paskaitos aktualiomis temomis: „Vidurių užkietėjimas“, „Vaikų sveikos mitybos principai“, „Mano vaikas nieko nevalgo“. Gydytoja patikina tėvelius, nespėjusius atvykti į paskaitas ar tik dabar sužinojusius apie rengiamas paskaitas, kad aktualiausiomis temomis paskaitos bus kartojamos. Gydytoja turi ir naujų sumanymų. Vienas jų – kai kurias paskaitas pritaikyti vaikams, tad nedidelėse grupėse artimiausiu metu su vaikais bus aptariami sveikos mitybos principai. „Vaikai imlūs naujai informacijai, todėl paskaitų nauda neabejoju“, – įsitikinusi vaikų gastroenterologė Julija Aleksandrovičienė, su kuria šį kartą kalbamės apie vaikų viduriavimą:

– Kaip pasireiškia viduriavimas?

– Ūminis viduriavimas pasireiškia tuomet, kai staiga pakinta išmatų konsistencija ir dažnis. Dažniausiai ūminį viduriavimą sukelia virusai, bakterijos, rečiau pirmuonys. Viduriuodamas vaikas netenka skysčių, gali atsirasti elektrolitų disbalansas.

– Kaip padėti vaikui?

– Pirmiausia, svarbu atstatyti skysčių trūkumą, tai reikalauja didelių tėvų pastangų. Jei viduriavimas yra nestiprus, o kūdikis ar vaikas vis dar žindomas, siūloma dažniau žindyti. Skysčių ir elektrolitų atstatymui naudojami elektrolitų tirpalai. Skysčius aktyviai girdyti, nelaukti, kol vaikas pats paprašys. Girdymui galima naudoti šaukštelį, pipetę, girdyti nedideliais kiekiais po 5–10 ml kas 2–3 minutes. Viduriuojančiam vaikui galima valgyti virtą ir troškintą maistą, vengti pieno ir jo produktų, šviežių vaisių (išskyrus bananą), riebaus maisto.

– Kada sunerimti ir pasirodyti gydytojui?

– Kreiptis į gydytoją reikia, kai vaikas viduriuoja su kraujo priemaiša, jei yra jaunesnis nei 12 mėnesių ir nevalgo bei negeria keletą valandų. Taip pat reiktų sunerimti, kai vaikas skundžiasi stipriu pilvo skausmu, atrodo „nesavas“, neturi jėgų, yra vangus, taip pat pastebėjus dehidracijos požymius: sausa burna, nėra ašarų verkiant, nesišlapina 4–6 valandas.

Ar tėveliai gali tikėtis paskaitos apie vaikų viduriavimą?

– Plačiau apie vaikų viduriavimą paskaita „Vaikų viduriavimas“ vyks kovo 14 d. 18.00 val. įprastoje vietoje Moters ir vaiko klinikos Vaikų konsultacijų poliklinikoje (Architektų g. 77), įėjimas prie gyvybės langelio. Paskaitos metu kalbėsime apie ūminį ir lėtinį viduriavimą, gilinsimės į galimas viduriavimo priežastis, aptarsime, kokių priemonių imtis esant ūminiam viduriavimui, kaip išvengti ligoninės, pasikalbėsime, kokie vaiko sveikatos požymiai išduoda, kad pas gydytoją reikėtų pasirodyti skubiai.

– Ačiū už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją