Vaistinėse gausėjantis intymiosios higienos priemonių pasirinkimas, pasak specialistų, rodo, kad moterys vis labiau ir labiau rūpinasi savo intymia sveikata. Pavyzdžiui, vieno populiariausių vaistinių tinklo Lietuvoje asortimentą šiuo metu sudaro apie 50 skirtingų moters higienos prekių, nepriskiriamų vaistiniams preparatams. Tinklo komunikacijos vadovė Laura Bielskė vardija, kad dažniausiai perkami prausikliai, putos ir emulsijos. Dauguma jų esą gali būti naudojami kaip papildoma priemonė, jei gydomasi vaistais, sergama grybelinėmis ar bakterijų sukeltomis infekcijomis.

Kaip DELFI sakė L. Bielskė, susidomėjimas moters higienos prekėmis pastebimai išauga šiltuoju metų laiku. 2016 metų duomenimis, daugiausiai šių prekių buvo nupirkta rugpjūčio mėnesį.

„Kadangi šiluma ir drėgmė sudaro palankias sąlygas uždegimams ir infekcijoms plisti, klientės siekia užkirsti kelią nemaloniems pojūčiams ir skiria daugiau dėmesio problemų prevencijai, dažniau naudoja intymios higienos priemones. Išaugusi paklausa taip pat pastebima žiemos pabaigoje, vasario mėnesį. Įtakos tam turi bendras padidėjęs sergamumas“, – teigė pašnekovė.

Išplauna makštį tiek, kad nebelieka mikrofloros

Visi DELFI kalbinti specialistai vienbalsiai sutinka, kad pirmasis žmogus, turintis supažindinti bręstančią mergaitę su intymiosios higienos paslaptimis, yra mama. „Apie higieną mergaitės turėtų išmanyti nuo paauglystės“, – pabrėžia gyd. akušeris ginekologas Rimantas Gricius.

Ginekologų praktikoje esą pasitaiko du variantai: kai moteris nelabai nusimano apie higieną ir kai iš nusimanymo labai persistengia. Kaip pasakoja gyd. R. Gricius, moters makščiai būdingas tam tikras rūgštingumas (pH). Jos terpė turėtų būti rūgšti tam, kad naikintų mikroorganizmus – tai savaiminė makšties apsivalymo funkcija, į kurią moteriai reikėtų kištis kuo mažiau.

Jaunų mergaičių, kurioms dar neprasidėjęs mėnesinių ciklas, makšties pH būna lengvai šarminis arba neutralus. Vaisingo amžiaus moterų pH yra didesnis, t. y. terpė rūgštesnė, o sulaukus menopauzės ji vėl tampa lengvai šarminė. Todėl pagal tai, koks tuo gyvenimo tarpsniu yra moters makšties pH, ir priklauso rinktis intymiosios higienos priemones.

Jaunoms mergaitėms ir paauglėms skirti specialūs prausikliai, kurių pH yra 7. Toks neutralus ar lengvai šarminis prausiklis padeda išlaikyti makšties mikroflorą tokią, kokia ir reikalinga šiame amžiaus tarpsnyje. Reprodukcinio amžiaus moteriai reikalingas rūgštesnis prausiklis, kurio pH siekia 3,8-5,5 – jis padeda apsisaugoti nuo uždegimų, nemalonaus kvapo išskyrų. Menopauzės metu pH vėl tampa lengvai šarminis – ginekologiniu požiūriu, anot gydytojo, moters reprodukcinio amžiaus pradžia ir pabaiga yra labai panašios.

Paprašytas įvardyti pagrindines moterų daromas klaidas, gyd. R. Gricius sako, kad moterims reikėtų žinoti, jog intymiaisiais prausikliais vis dėlto dera praustis tik išoriškai ir stengtis, kad jų kuo mažiau patektų į makštį. „Kartais būna, kad norėdamos būti labai švarios, moterys griebiasi muilo, kuris yra šarminis, ir tiek išplauna makštį, kad paskui išeina atvirkščiai – nebelieka gerosios mikrofloros, o dauginasi tie mikroorganizmai, kurių ten neturėtų būti. Jie sukelia uždegimus ir pridaro kitų problemų. Būna, imi tepinėlį, o tyrimo atsakyme rašo, kad apskritai jokios mikrofloros nerasta, taip uoliai viskas išplauta. Taip iš tikrųjų neturėtų būti“, – teigia pašnekovas.

Ką į šaldytuvą, o ką – į vonios lentyną

Prisidarius bėdų dėl uolios higienos, po antibiotikų vartojimo, nusilpus organizmui, pavyzdžiui, po gimdymo, kai moteris labai pavargsta ir sumažėja imunitetas, taip pat esant dažniems lytiniams santykiams be prezervatyvo, nes vyro sėkla labai nušarmina makšties terpę, gali būti tikslinga kurį laiką vartoti tam tikrų intymiosios higienos priemonių, turinčių gydomojo poveikio.

Konsultantė Ona Rickevičienė, patarianti pirkėjoms vienoje didžiausių sostinės vaistinių, pirmiausia mini žvakutes, kurios gali padėti sunaikinti tuos mikrobus, kurių makštyje nereikia.

 Ona Rickevičienė
Ypač esą veiksmingos naujos kartos žvakutės su probiotikais ir prebiotikais – medžiagomis, kurios padeda natūraliai daugintis toms pieno rūgšties bakterijoms, kurios ir turi augti makštyje.

Tiek vienos, tiek kitos medžiagos padeda atkurti makšties ekosistemą, tuo pačiu mažina makšties pH, kuris turi būti rūgštinis, kad nesikauptų nereikalingi patogeniniai organizmai.

„Prebiotikai ir probiotikai tik skamba panašiai, bet iš tikrųjų tai yra dvi skirtingos dainos. Probiotikai – tai tos bakterijos, kurias mes vartojame į vidų, t. y. žvakučių forma arba kaip geriamuosius preparatus. Jie skirti mikrofloros būklei atkurti ir stabilizuoti po stresų, antibiotikų, nuovargio, kai ji būna labiausiai išbalansuota. Prebiotikai skatina nuosavų žmogaus organizmo bacilų dauginimąsi, taigi organizmui gerą darbą padaro ne svetimos bakterijos, o jų prisiaugina pats organizmas“, – paprašyta populiariai paaiškinti esminį šių dviejų medžiagų skirtumą, sako O. Rickevičienė.

Pasak vaistinių tinklo komunikacijos vadovės L. Bielskės, dažniausiai intymiosios higienos gelių ir kremų sudėtyje yra prebiotiko inulino. Jis skatina gerųjų makšties bakterijų dauginimąsi, gali padėti greičiau pasveikti ar apsisaugoti nuo infekcijos pasikartojimo. O tradiciškai viena populiariausių intymiosios higienos prausimosi priemonių sudedamųjų dalių yra pieno rūgštis, kuri stiprina natūralų apsauginį odos rūgščių sluoksnį, natūralią odos mikroflorą ir padeda apsisaugoti nuo infekcijų.

Dar vienas svarbus naujos kartos preparatų skirtumas – jų laikymo sąlygos. Probiotikai prašosi šaldytuvo, o prebiotikams tinka ir kambario temperatūra. Tad juos galima laikyti vonios kambaryje, kur tikėtina, intymiosios higienos prausikliu pasinaudos ir vyras.

Ar galima tokių preparatų perdozuoti? „Abejoju, ar kažkas bandė tai patikrinti, bet įsivaizduojant visą preparato veikimo mechanizmą, tai neįmanoma“, – tikina konsultantė. Makšties mikroflorai gerinti skirtos žvakutės apskaičiuotos naudoti po vieną per naktį, po kelias jų neįsidėsi. Pašnekovė atkreipia dėmesį nebent į tai, kad įsidėjus tokią žvakutę, tą naktį lytiškai santykiauti jau nerekomenduojama, nes sueities metu į makštį gali pakliūti medžiagų, kurios galimai trukdys įsisavinti veikliąsias preparato medžiagas.

Lietuvos vyrams intymi higiena rūpi mažiau?

Į klausimą, ar Lietuvoje galima įsigyti intymiosios higienos priemonių, skirtų vyrams, vaistinių tinklo atstovė L. Bielskė atsakyti negalėjo.

Laura Bielskė
„Tokių ploviklių teko matyti kitose Europos šalyse, bet viskas, kas skirta vyrams, tiek kosmetikos, tiek intymiosios higienos priemonių linijos, yra labai pasyvios, – savo pastebėjimais su DELFI dalijosi konsultantė O. Rickevičienė. – Kiek tenka kalbėti su kitais platintojais, dirbančiais su vyriškomis linijomis, sudominti vyrus jiems skirtais higienos produktais ypač sunku. Jiems dažniausiai kažką nuperka moterys arba jie ima ir naudoja tai, ką randa moterų padėta vonios kambaryje. Jei patiko – naudoja toliau, nes patogu ir nereikia niekur eiti kažko pirkti.“

Pašnekovei esą susidaręs įspūdis, kad Lietuvos vyrams intymiosios higienos priemonės apskritai nerūpi. „Neabejoju, kad vyrai prausiasi, bet specialiai intymiajai higienai didelio dėmesio neskiria“, – teigia konsultantė. Tačiau, pasak jos, toks požiūris nepamatuotas – nors intymiosios higienos požiūriu vyrų ir moterų poreikiai skiriasi, tinkamai prižiūrėti tas vietas reikia tiek vieniems, tiek kitiems.

Mylėtis per mėnesines nedraudžiama

Iš sovietmečio, o gal iš dar senesnių laikų atėjęs visuotinis įsitikinimas, kad per mėnesines mylėtis yra tabu, anot gyd. akušerio ginekologo R. Griciaus, moteris tebelydi iki šiol. „Per mėnesines dauguma moterų nenori mylėtis. Ypač lytinių santykių kaip taisyklė vengia vyresnės moterys. Na, o jaunos merginos, paauglės kaip tik nori sueities per mėnesines, nes tada esą nepastos, ypač jei nenaudoja kontracepcijos“, – ką pastebėjęs iš praktikos, pasakoja gydytojas.

Iš tikrųjų, pripažįsta jis, kalbai pasisukus apie mylėjimąsi per mėnesines, išsiskiria net pačių ginekologų nuomonės. Dauguma jų po šiai dienai laikosi griežtos pozicijos – nuo lytinio akto privalu susilaikyti, nes gali išsivystyti uždegimas. Tačiau literatūroje, anot gyd. R. Griciaus, rašoma, kad jeigu moteris laikosi normalios higienos ir jai priimtina psichologiškai, mėnesinės nėra kontraindikacija mylėtis. „Tik sutikime, kad tuo metu ir estetinis vaizdas yra kitoks, ir kyla klausimas, ar pačiai moteriai patogu, ar ji gerai jaučiasi“, – svarsto pašnekovas.

Nusprendus turėti lytinių santykių per mėnesines, gydytojas primygtinai pataria: higienos laikykitės labai rimtai. Būtina apsiprausti po lytinių santykių, stengtis nenaudoti tamponų, kad makštyje nesikauptų mikroorganizmai, nes tada iš tikrųjų didės uždegimų ir jų komplikacijų rizika. „Aš savo pacientėms per mėnesines mylėtis nerekomenduoju, bet kad to daryti būtų visiškai negalima – taip nėra“, – pripažįsta.

Mėnesinės vis tik į naudą organizmui

Anot mediko, ginekologiniu požiūriu pačios mėnesinės nėra koks nors ypatingas organizmo sukrėtimas, kaip kartais įsivaizduoja moterys. Iš savo praktikos pateikia pavyzdį: kai moteris kreipiasi į vaisingumo specialistus, ultragarsu per makštį ji tiriama antrą arba trečią mėnesinių dieną, kad būtų galima įvertinti, kaip atrodo kiaušidės ir pradėti gydymą. Būna, kad moteris varžosi nusirengti ir gultis ant ginekologinės kėdės – išgirdus šį nurodymą, beveik visų pirma reakcija virsta nustebimo šūksniu: „Taigi mėnesinės!“

„Mano atsakymas tada būna toks: įsivaizduokite, kad per mėnesines patyrėte traumą ir atvykote į ligoninę gausiai kraujuodama – gal tada jūsų irgi negydyti, palikti numirti?“ – retoriniu klausimu sutrikusias pacientes priverčia pagalvoti specialistas. Pasak jo, mėnesinės moterims atrodo labai stigmatizuotos visai be reikalo. Be to, kas mėnesį patiriamas kraujavimas pripratina organizmą prie nedidelio kraujo kiekio netekimo, ir moterys, net ir po traumų netekusios kraujo, jaučiasi kur kas geriau nei vyrai. „Moteris, kurios hemoglobinas siekia 59, gali jaustis visai žvaliai ir lyg niekur nieko vaikščioti, kai tuo tarpu vyras su tokiu hemoglobino kiekiu nepasikelia iš lovos“, – mėnesinių privalumą pabrėžia pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)