aA
Cholesterolis dažnai apibūdinamas kaip organizmo priešas, nors sveikas jo kiekis jis yra būtinas ląstelių statybai, lytiniams hormonams bei vitamino D apykaitai. Tačiau svarbu, jog cholesterolio kiekis neviršytų normos – tai vienas iš pagrindinių rizikos veiksnių, didinančių širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimą. Pavojų kelia ir per mažas gerojo cholesterolio kiekis. Kada cholesterolis gali būti geras?
Cholesterolis
© Shutterstock nuotr.

Vaistininkė Elvyra Ramaškienė patvirtina, kad „blogasis“ ir „gerasis“ cholesterolis iš tiesų egzistuoja. „Gerasis“ cholesterolis (didelio tankio lipoproteinai) padeda mažinti su žmogaus senėjimu susijusių ligų bei vėžio riziką, „blogasis” (mažo tankio lipoproteinai) – gaunamas su maistu ir organizmui jo perteklius gali sukelti infarktą ar smegenų insultą,rašoma pranešime spaudai.

„Su maistu pasisavinamas per didelis cholesterolio kiekis nusėda ant kraujagyslių sienelių tarsi rūdys vamzdžiuose ir žaloja širdį bei kraujagysles“, – nurodo „Eurovaistinės“ farmacininkė. Norint jaustis gerai, svarbu stebėti, kad gerojo cholesterolio netrūktų, o blogojo nebūtų per daug.

Kenčia ir jaunimas

E. Ramaškienė įspėja, jog padidėjęs cholesterolio kiekis, skirtingai nei plačiai tikima, nėra tik vyresnio amžiaus žmonių problema. Dėl mitybos įpročių, gyvenimo būdo ar tam tikrų ligų didelė cholesterolio koncentracija gali varginti ir jaunus žmones. Akivaizdžių simptomų žmogus nejaučia, todėl labai svarbu tikrintis ir tai daryti verta vos įkopus į trečią dešimtį.

„Cholesterolio kiekis gali pakilti nėštumo metu ir tai yra natūrali organizmo reakcija. Tačiau reikia tikrintis, kad jis neviršytų normos. Įprastai cholesterolio kiekį rekomenduojama pasitikrinti jau ir nuo 20 metų. Sulaukus 30-ties, turint viršsvorį, valgant riebų maistą ar gimtinėje esant sergančiųjų kraujotakos ligomis, išsitirti rekomenduojama kasmet“, – sako farmacininkė.

Laiku pastebėjus pavojingus cholesterolio rodiklius ir pakeitus mitybą, gyvenimo būdą, galima išvengti itin rimtų ir pavojingų sveikatos sutrikimų.

Riboti mitybą

Specialistės teigimu, per parą su maistu gaunamo cholesterolio kiekis neturėtų viršyti 300 mg. Žmonėms, kurių cholesterolio kiekis yra padidėjęs, rekomenduojama labai sumažinti prisotintųjų ir transriebalų kiekį, mažiau ar visai nevalgyti riebių mėsos, pieno produktų, vengti pyrago gaminių.

„Daugiausiai cholesterolio yra vištų kiaušinių tryniuose fermentiniame sūryje, galvijų kepenyse, inkstuose, smegenyse, majoneze, žuvies ikruose, unguryje“, – nurodo „Eurovaistinės“ vaistininkė.

Pasak jos, norint sumažinti cholesterolio kiekį svarbu ne tik mityba – patariama reguliariai mankštintis, pakankamai išsimiegoti ir atsisakyti rūkymo. Norint išlaikyti sveiką cholesterolio kiekį organizme, labai naudingi ir omega-3, linoleno rūgščių, lecitino papildai. Taip pat patariama vartoti česnakų, imbierų, gudobelių, alyvuogių, ciberžolės, ožragės, kalendros ar gysločio augalinius preparatus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Lietuviai nuo alkoholio priklausomybės gydėsi ir prieš 200 metų: vaistų atsigabendavo net iš Nikaragvos (37)

Priklausomybės ligos ir jų gydymas Lietuvoje – apipintas diskusijomis, mitais ir baime, o...

Žinomas onkologas: šiandien prostatos vėžys nėra nuosprendis, o tik kitoks gyvenimo būdas (3)

Iš trijų Baltijos šalių Lietuvoje sergamumo prostatos vėžiu rodiklis mažiausias, bet...

Vietoje gydymo plano ar recepto siūlo pastoti: kokias problemas nėštumas pašalina ir sukelia? stipresnis orgazmas po gimdymo – mitas (50)

Savo sveikata susirūpinusios moterys iš gydytojų kartais išgirsta gana netikėtą patarimą....

Kelionė vyrui vos nesibaigė mirtimi: po 7 mėnesių atskleista negalavimo priežastis nustebino net medikus (54)

Lietuviai, keliaujantys po egzotiškus kraštus nė neįtaria iš tolimos šalies galintys parsivežti...

Galvos skausmai: kaip malšinti ir kada metas sunerimti? (9)

Galvos skausmai dažnam žmogui toks įprastas dalykas, kad neretai nekreipiame į juos dėmesio, o...

Top naujienos

STT paskelbė statistiką apie gimines savivaldybėse: reakcija stulbinanti (115)

Specialiųjų tyrimų tarnyba ( STT ) birželį paskelbė analizę, kuri rodo, kad beveik penktadalis...

Kiemą iškniso ir dingo: neįmanoma net išeiti iš laiptinės, priversti lipti per kaimynų tvoras (3)

Socialiniame tinkle „Facebook“ tauragiškiai įvedė naują madą – apie problemas praneša...

Į Lietuvą atvykę italai smarkiai nustebo: manėme, kad čia visi vilki treningus ir mušasi (21)

Tą rytą prieš skrydį mano draugai italai , Pietro ir Simone, net nesudvejoję, apsiavė...

Kova įsisiūbuoja: Skvernelis į Lietuvą vilioja 12 užsienio prekybos tinklų (382)

Jau kitą savaitę Vyriausybėje bus praskleistas paslapties šydas ir įvardintos konkrečios...

Kauniečių pora leidosi į malonius iššūkius: kuria grožį, kurį pataria suvalgyti ilgai nelaukiant

Ar ilgai rankose pavyktų išlaikyti maždaug keturis kilogramus sveriančią puokštę? Būtent tiek...

Ko neparodė TV kameros: po viešo Gražulio atsiprašymo sekė kitas susitikimas, po kurio palangiškė negali ramiai miegoti (107)

Nuo pat pirmosios skandalo dienos žinomas politikas Petras Gražulis ir palangiškė Birutė...

DELFI nufilmavo, kas vyksta Labanoro girioje: prieš įsigalint draudimui kirsti griūva aukščiausios pušys (220)

Pastarosiomis dienomis Labanoro girioje daugiau miškavežių nei grybautojų. Šiuo metu šioje...

Lietuviai nuo alkoholio priklausomybės gydėsi ir prieš 200 metų: vaistų atsigabendavo net iš Nikaragvos (37)

Priklausomybės ligos ir jų gydymas Lietuvoje – apipintas diskusijomis, mitais ir baime, o...

Suvalkiečiai kasa bulves – pirmosios vagos džiugina, bet yra ir baimių

Vilkaviškio rajone prasidėjo bulviakasis. Pirmasis derlius džiugina, tačiau baiminamasi, kad...