Tuberkuliozė, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, yra viena iš 10 pagrindinių mirties priežasčių Žemėje.

Nors pastaruosius kelerius metus Lietuvoje sergamumas tuberkulioze mažėja, tačiau jis vis vien lieka vienas didžiausių Europoje.

Plačiau apie šią ligą „Žinių radijo“ laidoj „Ekspertai pataria“ pasakojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Gabriela Hartwig ir Santaros klinikos gydytoja Edita Davidavičienė.

Kokie yra pirmieji simptomai?

G. Hartwig paaiškino, kad šios lėtinės infekcinės ligos sukėlėjai plinta per orą su dalelėmis, kai atvira plaučių tuberkulioze sergantis žmogus kosti, čiaudi, kalba, o kitas žmogus jų įkvepia.

Asociatyvi nuotr.

„Tuberkuliozė dažniausiai pažeidžia plaučius, tačiau gali pažeisti ir bet kuriuos kitus organus, audinius: smegenis, inkstus, kaulus, sąnarius. Tai vadinama ekstrapulmonine tuberkulioze. Jeigu žmogus negydomas, jis gali ir mirti“, – įspėjo G. Hartwig.

Pirmieji tuberkuliozės simptomai, anot laidos pašnekovės, yra ilgai – 3 ir daugiau savaičių – trunkantis kosulys, atsikosėjimas krauju, pakilusi temperatūra, kuri ligos pradžioje būna neaukšta – 37–38 laipsniai, sumažėjęs apetitas, krentantis svoris. Susirgęs žmogus jaučia nuovargį, silpnumą, greičiau pavargsta, gausiai prakaituoja naktį.

„Esu girdėjusi net atvejų, kad žmonės taip gausiai prakaituoja, jog net patalynę tenka pasikeisti naktį“, – prisiminė G. Hartwig.

Pajutus minėtuosius simptomus, reikėtų kreiptis į gydytoją ir atlikti tyrimus.

Tuberkulioze suserga ne visi užsikrėtusieji

Tačiau, net ir užsikrėtus tuberkulioze, žmogus gali ja nesusirgti.

„Tai yra latentinė tuberkuliozės forma, kai žmogus yra užsikrėtęs, turi bakterijų, tačiau nėra simptomų. Jis nėra užkrečiamas, jo plaučiai rentgene gražūs, skrepliuose bakterijų nėra aptinkama. Tik 10 proc. žmonių per visą gyvenimą išsivysto atvira forma, kai žmogus serga, yra užkrečiamas, jaučia simptomus.

Tuberkuliozė

Tai dažniausiai priklauso nuo mūsų imuniteto būklės, nuo mūsų sveikatos, kaip mūsų organizmas sugeba su tuo sukėlėju kovoti.

Aišku, visada didesnė rizika susirgti yra žmonėms su nusilpusiu imunitetu, kurių gyvensena nėra tokia sveika. Tai labai priklauso nuo mitybos, nuo sporto ir poilsio režimo, taip pat imlesni yra tie, kurie užsikrėtę ŽIV infekcija, serga lėtinėmis ligomis, pvz., cukriniu diabetu, lėtiniu inkstų nepakankamumu ir kita“, – vardijo NVSC atstovė.

Gydymo rezultatai gerėja

Gydytoja E. Davidavičienė pasidžiaugė, kad Lietuvoje pagerėjo tuberkuliozės epidemiologinė situacija, gerokai pasitaisė sėkmingo išgydymo ir nutraukto gydymo situacija.

Sunkiausiai gydymui pasiduoda vaistams atspari tuberkuliozė. Vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių vaistams atsparią tuberkuliozę, yra nutrauktas gydymas.

Gydytoja pasakojo, kad vaistams jautri tuberkuliozė gydoma 6 mėnesius. Jeigu reikia, gali būti ir truputėlį ilgiau.

„Atsparios vaistams tuberkuliozės gydymas yra labai sunkus: žymiai sunkesnis, žymiai brangesnis ir stacionare gydymas ilgesnis. Jeigu yra atsparumas pagrindiniams jautrios tuberkuliozės gydymo vaistams, gydymas prasitęsia tris kartus“, – patikslino gydytoja E. Davidavičienė.

Laimė, sergančių vaistams atsparia tuberkulioze mažėja, kaip ir apskritai sergančiųjų šia liga. 2018 m. buvo 319 sergančiųjų, 2019 m. – 299, 2020 m. – 182, 2021 m. – 187.

Kaip minėta, gerėja ir situacija su sėkmingai išgydyta tuberkulioze.

Sėkmingai išgydyta tuberkulioze laikoma naujai sergančių atvira plaučių tuberkulioze išgydymas, kai išnyksta tuberkuliozės mikobakterijos. Lietuvoje pavyko pasiekti net 85 proc. sėkmingo tuberkuliozės išgydymo. Prieš dvejus metus PSO ir Europos ligų kontrolės ir prevencijos centro dokumentuose buvo pažymėta, kad tai – vieni iš geriausių rezultatų.

Beje, gydymas nuo tuberkuliozės Lietuvoje yra nemokamas.

Kas padeda užkirsti ligai kelią?

Gydytoja E. Davidavičienė atkreipė dėmesį ir į vaikų sergamumą. Pagrindinis jų užsikrėtimo šaltinis – sergantys šeimos nariai.

„Atlikome atviros plaučių tuberkuliozės, kuria sirgo vaikai, analizę ir paaiškėjo, kad virš 80 proc. jų turėjo artimą kontaktą su tuberkulioze sergančiu šeimos nariu. Todėl kontaktų tikrinimas yra nepaprastai svarbus. Tai – viena iš efektyviausių profilaktikos priemonių“, – neabejojo medikė, pridūrusi, kad reikia patikrinti ne tik tėvus dėl tuberkuliozės, bet ir senelius, nes ne vienas atvejis yra buvęs, kai vaikai užsikrėtė būtent nuo senelių.

Plaučių tuberkuliozė

Siekiant užkirsti kelią tuberkuliozės plitimui, anot G. Hartwig, labai svarbūs yra profilaktiniai patikrinimai, kai žmogus jaučia tuberkuliozei būdingus simptomus.

„Lietuvoje atliekami visi tyrimai, tuberkuliozei diagnozuoti: pradedant paprasta mikroskopija, kai pro mikroskopą pažiūrima į skreplius, ir baigiant molekuliniais tyrimais. Laukiame, kad per 1–2 metus bus įgyvendintas ir tuberkuliozės mikobakterijos genomo tyrimas. Tai yra brangus, bet labai efektyvus metodas“, – neabejojo gydytoja E. Davidavičienė.

Be to, siekiant išvengti infekcijos plitimo, Lietuvoje nuo tuberkuliozės, kaip sakė G. Hartwig, skiepijami ir naujagimiai, kas saugo juos nuo sunkių formų.

Tiesa gydytoja E. Davidavičienė pabrėžė, kad skiepas apsaugo nuo sunkios tuberkuliozės formos iki vaikui sukanka 4–5 metai.

„Pagal mokslinius tyrimus, yra daug skirta vakcinų tuberkuliozei, bet iki galo nepavyksta sukurti suaugusiesiems, kad jie nesusirgtų. Iki šiol tokios veiksmingos vakcinos neturime, bet dirbama ta linkme“, – kalbėjo medikė.

Vaikams, priklausantiems rizikos grupėms – tiems, kurie buvo neskiepyti nuo tuberkuliozės, serga lėtinėmis ligomis, dažnai serga peršalimo ligomis ir kitiems – prieš pradedant lankyti mokyklą atliekamas tuberkulino mėginys, liaudyje daugiau žinomas kaip Mantu testas. Jeigu testas teigiamas, vaikas siunčiamas pas gydytoją konsultacijai, kad būtų ištirta, ar neserga.

Tikrinami ir rizikos grupėms priklausantys suaugusieji – jiems atliekamas rentgeno tyrimas.

„Rizikos grupėms priklauso sergantieji lėtinėmis ligomis: cukriniu diabetu, lėtiniu inkstų nepakankamumu, taip pat tie, kurie priklausomi nuo alkoholio, narkotinių ir psichotropinių medžiagų, sergantys onkologinėmis ir kitomis ligomis, kurios silpnina mūsų imuninę būklę“, – vardijo G. Hartwig.

Visada tiriami ir didelės rizikos sąlytį su sergančiuoju tuberkulioze asmeniu turėję tiek vaikai, tiek ir saugusieji.

Tie žmonės, kurie galbūt įtaria, kad gali sirgti tuberkulioze, turėtų kreiptis į šeimos gydytoją.

Visą laidos įrašą galite peržiūrėti čia: