Pagrindinė priežastis – alkoholis

Pasak gastroenterologo prof. J. Kupčinsko, viena iš pagrindinių pankreatito priežasčių – alkoholis. Tiek ūminio, tiek lėtinio uždegimo atveju.

„Atėjus šventiniam laikotarpiui, gydymo įstaigose pacientų, kurie serga ūminio kasos uždegimu, padaugėja. Viena iš priežasčių yra tai, kad dalis pankreatito atvejų yra sąlygoti gausaus alkoholio vartojimo“, – sako Kauno klinikų profesorius.

Kita labai dažna ūmaus pankreatito priežastis – tulžies latako akmenys.

„Yra ir kitų retesnių priežasčių, bet šventiniu laikotarpiu mums labiausiai yra aktuali problema, kuri atsirado dėl perteklinio alkoholio vartojimo“, – sakė gydytojas gastroenterologas.

Ūmus pankreatitas ištinka tada, kai staiga ir gausiai žūsta kasos ląstelės, o agresyvūs kasos fermentai pradeda ardyti kasą, taip pakenkdami visam organizmui. Taip dažniausiai įvyksta dėl per didelio alkoholio suvartojimo.

Alkoholis

Kasos uždegimas taip pat gali būti lėtinis. Tokiu atveju pokyčiai kasoje vyksta lėtai: kasa randėja, mažėja jos fermentų gamyba, vystosi lėtinis nepakankamumas. Tokio pobūdžio pankreatitas taip pat gali atsirasti dėl alkoholio, tik šiuo atveju labiau būdingas kone pastovus vartojimas.

Gydytojas sako, netiesa, jog ūmus pankreatitas išsivysto tik po ypač didelio suvartoto alkoholio kiekio. Iš tiesų, vakarėlio metu galite nė nepastebėti, kaip peržengsite pavojingą ribą.

„Saugios alkoholio ribos, kuri apsaugos mus nuo kasos uždegimo, nėra. Jeigu jūs išgersite 1-2 vyno taures, tai tikimybė susirgti ūmiu kasos uždegimu yra artima nuliui, bet, jeigu jūs dalyvaujate, kokiame vakarėlyje, kuriame daug alkoholio, pavyzdžiui, kai studentai savaitgalį suvartoja didesnį kiekį alkoholio, tikimybė pankreatitui išauga. Kiek reikia išgerti, tikslios ribos nėra, tai yra labai individualu“, – pasakojo prof. J. Kupčinskas.

Pankreatito simptomai

Pacientai, kuriems atsirado kasos uždegimas, patiria didelį skausmą, vemia. Įprastai skauda viršutinę pilvo dalį, virš bambos, po duobute ar po kairiuoju šonkauliu. Skirtingai nuo skrandžio uždegimo, po vėmimo nepalengvėja. Tad skausmas ir pykinimas – du svarbiausi simptomai, kurie vystosi ne per porą minučių.

Pasak profesoriaus, apie 85 proc. ūmaus pankreatito atvejų yra lengvos eigos ir žmonės per kelias dienas ar per savaitę pasveiksta, liga praeina be ženklesnių komplikacijų.

„Be abejo, jiems tenka atsidurti ligoninėje, reikia lašinti skysčius ir reikia stebėti tokius pacientus, bet didžiajai daliai pacientų tai išsisprendžia“, – sakė prof. J. Kupčinskas.

Apie 10-15 proc. atvejų pankreatitas būna sunkios eigos, kai dėl kasos uždegimo išsivysto sisteminė organizmo reakcija į uždegimą ir gali atsirasti kitų organų sutrikimų – inkstų funkcijos sutrikimas, kvėpavimo funkcijos sutrikimas.

„Be to, dėl kasos uždegimo gali atsirasti pavojinga komplikacija kasos nekrozė, kai dalis kasos apmiršta ir nebeatlieka tos funkcijos, kurią kasa normaliai turi atlikti. Kai išsivysto kasos nekrozė, pažeistoje vietoje gali prasidėti infekcija, o ji komplikuotis sepsiu ir visomis įmanomomis sudėtingomis būklėmis“, – sakė gastroenterologas.

Kaip pasakojo gastroenterologas, yra įvairių spekuliacijų ir paplitusių mitų, kad tam tikras maistas gali sukelti kasos uždegimą, bet iš tikrųjų nei riebus maistas, nei rūkyta žuvis ar kitas maistas kasos uždegimo jums nesukels, sako gydytojas. Be abejo, net ir per šventes mes turime stengtis laikytis sveikos mitybos principų, bet kasos uždegimo ir maisto sąsajos nėra pagrįstos.

Tiesa, kaip pasakojo prof. J. Kupčinskas, būna atvejų, kai kasos uždegimas kyla ir dėl labai retų priežasčių, pavyzdžiui, autoimuninio kasos uždegimo, imunoglobulino G4 ligos, genetinių veiksnių, hiperkalcemijos, vaistų vartojimo.

„Mes visus pacientus, kurie patenka į Kauno klinikas, tiriame, aiškinamės, bet maistas vis tik nėra tas veiksnys, kuris sukelia kasos uždegimą“, – pasakojo Gastroenterologijos klinikos vadovas.

Kiti rizikos veiksniai

Retais atvejais padidėjęs trigliceridų kiekis kraujyje gali sukelti kasos uždegimą. „Dažniausiai tie žmonės serga genetiškai nulemta būkle, kai jų kraujyje tiesiog cirkuliuoja labai daug trigliceridų, – sakė gydytojas. – Visgi tai yra labai nedidelė dalis ūmaus pankreatito atvejų.“

Taip pat yra žinoma, kad rūkymas didina ūmaus pankreatito riziką.

„Jeigu susideda šie du veiksniai: gausus alkoholio vartojimas ir rūkymas, tai pankreatito rizika ženkliai išauga“, – tvirtina prof. J. Kupčinskas.

Pasak profesoriaus, apie 80 proc. lėtinio pankreatito priežasčių yra lėtinis piknaudžiavimas alkoholiu, dažniausiai tokia problema atsiranda priklausomybę alkoholiui turintiems asmenims. Kitus 20 proc. lėtinio pankreatito lemia retos priežastys, t. y. genetiškai nulemtas pankreatitas, autoimuninis pankreatitas, bet tokių pacientų yra nedidelė dalis.

Kartais lėtinį pankreatitą gali sąlygoti ir tam tikros anatominės kasos įgimtos ypatybės, tačiau tai yra pavieniai atvejai.

Sergant sunkia pankreatito forma, mirtingumas siekia 5-10 proc.

„Ar išgyvenusiam pacientui liks padariniai, viskas priklauso nuo pankreatito sunkumo. Didžiajai daliai pacientų pankreatitas praeina be pasekmių. Bet įvykus vienam pankreatitui, didėja rizika pakartotiniams uždegimo epizodams ir, be abejo, problemų tikrai būna, jei didelė kasos dalis pažeista, įvyksta nekrozė, tai nustojami gaminti kasos fermentus ir gali sutrikti maisto medžiagų virškinimas, pasisavinimas, – sakė gydytojas. – Kai kuriems pacientams visą gyvenimą tenka vartoti kasos fermentus, dar blogiau, kas gali įvykti – išsivystyti diabetas. Žūva daug kasos ląstelių, tokiu atveju kasa nebegali pagaminti insulino.“

Kaip pastebi gastroenterologas, šventiniu laikotarpiu žmonės, jei kas ir nutinka, delsia kreiptis į medikus, nenori praleisti švenčių su artimaisiais, draugais ir kreipiasi pavėluotai.

Gydytojai pastebi, kad po šventinio laikotarpio gydymo įstaigose padaugėja apsinuodijusiųjų maistu, tad gydytojai pataria atidžiai rinktis maistą.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) Vandens ir maisto tyrimų poskyrio vedėja Laimutė Ivanauskienė informuoja, kad siekiant išvengti (ar bent sumažinti) užsikrėtimo patogeniniais mikroorganizmais riziką rekomenduojama įsidėmėti kelias pagrindines taisykles:

- būtina kruopščiai plauti rankas, įrankius, paviršius, produktus;

- reguliariai keisti šluostes;

- mėsą, paukštieną, jūros gėrybes, kiaušinius, daržoves ir kitus produktus laikyti atskirose šaldymo įrenginių lentynose;

- termiškai neapdorotus produktus laikyti atskirai nuo termiškai apdorotų;

- greitai gendančius maisto produktus ir pagamintą maistą laikyti šaldymo įrenginiuose 0–6°C temperatūroje;

- šaldikliuose turi būti ne mažesnė kaip -18°C temperatūra;

- produktus atitirpinti šaldytuve gamintojo pakuotėje, mikrobangų krosnelėse arba po tekančio vandens srove;

- gaminant patiekalus, šiluminio apdorojimo efektyvumui įvertinti naudoti kontrolinius termometrus. Šiluminio apdorojimo metu produkto viduje temperatūra turi būti ne mažesnė kaip +75°C, šioje temperatūroje daugumos mikroorganizmų dauginimasis nutrūksta;

- atvėsintą karštą maistą laikyti šaldytuve ne aukštesnėje kaip +4°C temperatūroje ne ilgiau kaip 24 valandas;

- dar kartą pašildytą maistą suvartoti per 1 val.;

- vartoti saugų vandenį. Siekiant inaktyvuoti mikrobiologinius patogenus, virimas, filtracija ar chloravimas yra svarbios priemonės.

Rekomenduojama vartoti tik saugų maistą: gerai termiškai apdoroti gyvūninį maistą, ypač atidžiai ruošti vištieną ir jos gaminius, vartoti tik šviežius, patikrintus vištų kiaušinius ir jų produktus, tinkamai ir neilgai bei reikiamomis sąlygomis laikyti vartojimui paruoštą maistą, kruopščiai plauti virtuvės įrankius, naudotus ruošiant gyvūninį maistą, nenaudoti tų pačių pjaustymo lentelių augalinio ir gyvūninio maisto ruošimui.

Kviečiame žiūrėti gydytojo interviu DELFI laidoje „Sveikatos receptas". Gastroenterologas kreipiasi į vyresnius nei 50: jei pastebite šiuos simptomus, iškart kreipkitės į gydytoją:




Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)