Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga, užklumpanti ir vyresnes, ir visai jaunas moteris. Vienoms ji būna tiesiog nemalonus, bet trumpas gyvenimo epizodas, kitoms – diagnozė, su kuria tenka susigyventi ir gyventi visus likusius metus, rašoma pranešime spaudai.

„Krūties vėžys? Jei atvirai, visiškai nesinori to prisiminti. Buvo, praėjo, viskas, taškas“, – nejučiomis net nusipurto Vilija.

Liga ją užklupo prieš aštuonerius metus. Vizitai pas gydytojus, operacija, chemoterapija. Liūdesys, neviltis, siaubas vaikų akyse, po skarele slepiama nuplikusi galva – visa laimė, tai jau praeitis.
„Buvau labai nusiminusi. Susiimti padėjo vos neįvykęs nelaimingas atsitikimas – sankryžoje tik per plauką išvengiau susidūrimo su krovininiu autombiliu. Ir tada atsikvošėjau – supratau, kad štai tokioje situacijoje ir sveikas žmogus galėjo žūti, o kitas ir po sunkiausių ligų pasveiksta“, – prisiminė Vilija.

Likimas jai ir toliau buvo palankus. Štai jau aštuoneri metai Vilija sveika. Liga atsitraukė. Rūtai pasisekė kur kas mažiau. Kai jau atsirado vilčių, kad vėžys įveiktas, moteris staiga pasijuto blogai. Ligoninė, tyrimai ir daug vilčių nepaliekanti gydytojų išvada – auglys smegenyse. Krūties vėžys metastazavo.

Priežastys nėra aiškios

„Kodėl? Kodėl man? Gal ką ne taip dariau? Gal reikėjo tapti vegetare? Daugiau sportuoti?“ – Rūta prisipažįsta sėdėdama prie gydytojų kabinetų beviltiškai ieškojusi atsakymo į šiuos klausimus, bet jo nerado nei ji, nei ją gydantys medikai.

2012 m. duomenimis, vienai iš keturių moterų, susirgusių onkologine liga, diagnozuojamas krūties vėžys. Tokių moterų pasaulyje kasmet būna apie 1,7 mln. Apie 30 proc. ankstyvosios stadijos krūties vėžio atvejų metastazuoja.

„Yra daug veiksnių, įtakojančių ligos atsinaujinimą. Dažniausiai jie susiję su naviko biologija. Tačiau kai kuriais atvejais taip ir lieka neaišku, kodėl krūties vėžys atsinaujina. Tai, kad liga atsinaujino, nereiškia, kad ji buvo blogai gydyta, ar kad pacientė kažką darė ne taip. Tiesa yra tokia: tam tikra ligos atsinaujinimo rizika yra visada. Kartais vėžys sugrįžta“, – konstatuoja Monika Drobnienė, gydytoja onkologė chemoterapeutė, dirbanti Nacionaliniame vėžio institute.

Krūties vėžys – liga su daugybe veidų. Yra keturi pagrindiniai krūties vėžio tipai, skirstomi pagal hormonų receptorių (HR) ir žmogaus epidermio augimo faktoriaus 2-ojo tipo receptorių (HER2). Hormonų receptoriams teigiamas, HER2 neigiamas – tai yra viena dažniausių krūties vėžio formų, nustatoma maždaug 60 proc. pacienčių. Kiti tipai: hormonų receptoriams neigiamas, HER2 teigiamas; hormonų receptoriams teigiamas ir HER2 teigiamas; hormonų receptoriams neigiamas, HER2 neigiamas, dar vadinamas trejopai neigiamu.

Skiriasi vėžio tipai, skiriasi jų gydymas. Tiesą sakant, skiriasi net to paties tipo vėžio gydymas ir jo prognozės.

„Vieno geriausio metastazavusio krūties vėžio gydymo varianto nėra. Vienoms moterims veiksmingas gydymas nebūtinai tiks kitoms. Kai kurioms pacientėms taikomas kombinuotas gydymas, kitoms skiriamas tik vienas vaistas“, – pasakojo M. Drobnienė.

Realybė tokia – metastazavęs krūties vėžys yra nepagydoma liga. Gydymo tikslas – neleisti vėžiui toliau augti ir plisti bei padėti moterims kuo geriau, kokybiškiau gyventi sergant šia liga. Statistiškai skaičiuojama, kad vidutinis išgyvenumas sergant metastazavusiu krūties vėžiu – 2-4 metai. Tačiau yra moterų, kurios su šia liga gyvena jau dešimtmetį.

Po ilgo dešimtmečio – inovacijos vėžiui gydyti

Metastazavęs krūties vėžys – nepopuliari tema. Daug dažniau kalbama apie būtinybę tikrintis profilaktiškai, diagnozuoti kuo ankstesnės stadijos ligą ir tikėtis kuo geriausių gydymo rezultatų. Ir tai yra tiesa – didžioji dalis moterų sėkmingai įveikia šią ligą ir toliau mėgaujasi gyvenimu. Dažnai – net sėkmingiau nei prieš išgirsdamos šią diagnozę, nes liga priverčia pakeisti požiūrį į daugelį dalykų.

„Net pacienčių grupėje jausdavausi išskirtinė, tarsi nelabai pageidaujama. Ankstyvosios stadijos vėžiu sergančios moterys nenorėdavo nieko girdėti apie atsinaujinusią ligą, metastazes“, – pasakojo Rūta.

Jos situaciją komplikavimo ne tik baimė, nerimas dėl sudėtingos diagnozės, įkyrios mintys: „kodėl, už ką, ką dariau ne taip“, bet ir antrą kartą ištrauktas nelaimingas bilietas. Jei kitiems metastazavusio vėžio tipams gydyti jau buvo naujos kartos vaistų, tai Rūtą užklupusiam hormonų receptoriams teigiamam, HER2 neigiamam – ne. Tokios pacientės paprastai gydomos hormoniniais vaistiniais preparatais, tačiau daugumai moterų liga progresuoja arba vėl pasikartoja ir dėl to prireikia chemoterapijos, kuri dažnai turi neigiamos įtakos gyvenimo kokybei.

„Tradiciniai metastazavusio krūties vėžio su teigiamais hormonų receptoriais gydymo būdai iki šiol yra chemoterapija ir hormonų terapija, kai kuriai atvejais skiriama spindulinė terapija, papildomas simptomus slopinantis gydymas“, – aiškino gydytoja.

Pastaraisiais metais, kuriant vaistus nuo krūties vėžio, buvo pasiekta reikšminga pažanga ir šiuo metu yra daugiau gydymo galimybių. Viena naujienų – lapkričio mėnesį Europos Komisijos registruotas naujas vaistas hormonų receptoriams teigiamam, HER2 neigiamam metastazavusiam vėžiui gydyti. Klinikiniai tyrimai rodo, kad naujasis vaistas kartu su hormonų terapija beveik dvigubai ilgesniam laikui pristabdo naviko augimą, ligos plitimą nei vien hormonų terapija. Sergančioms moterims atsiranda nauja viltis.

„Svarbiausia – žinoti, kad yra kažkas, kas gali padėti. Kad tu dar turi šansų. Nes ta savijauta – viskas, priėjai aklavietę – labai baisi“, – atviravo Rūta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)