Dažniausiai taip nutinka moterims, kurios per ilgai naudoja tamponą.

Devyniolikmetė dabar siekia, kad jauniems žmonėms būtų mokykloje pasakojama apie toksinio šoko sindromo pavojų.

Phoebee papasakojo, kad iš pradžių ji jautė galvos skausmą, pakilo karštis, ir abu šie simptomai priminė įprastą peršalimą. Tačiau galiausiai mergina atsidūrė ligoninėje ir ten praleido dvi savaites.

„Visų pirma, vieną vakarą, kai buvau universitete, man pradėjo skaudėti galvą“, – papasakojo ji „Newsbeat“. Bet vėliau tą naktį merginos būklė pablogėjo, atsirado raumenų skausmas, ji pradėjo vemti.

„Kaip ir bet kas kitas mano vietoje, ir aš pagalvojau, kad tiesiog susirgau, ir kelias dienas negaluosiu. Juk iškart nepuoli galvoti: „O, ne, toksinis šokas“, bet man šmėstelėjo tokia mintis, ir nusprendžiau pasitikrinti.“

Nors toksinio šoko sindromas gali kilti dėl įvairių priežasčių, dažniausiai jis siejamas su tamponų naudojimu.

Šio sindromo simptomai nurodomi ant tamponų dėžučių, tad prieš išsikviesdama greitąją medicinos pagalbą, Phoebee visų pirma juos perskaitė ir pasitikrino, ar jaučiasi taip, kaip ten nurodyta.

„Pamačiau, kad visi simptomai sutampa ir paskambinau medikams. Jie pasakė, kad man kuo greičiau reikia atvykti į ligoninę“, – pasakoja ji.

Phoebee‘ės būklė vis blogėjo, ir po dešimties minučių priėmimo skyriuje ji jau buvo prijungta prie lašelinių, o šalia jos pastatytas pramoninis ventiliatorius, padedantis sumažinti jos kūno temperatūrą.

Mergina papasakojo, kad nuo infekcijos jos kūnas ištino. Gydytojai patvirtino, kad toksinio šoko sindromą jai sukėlė tamponai, nors mergina tvirtina, kad laikėsi visų nurodymų.

„Niekada nepalikdavau tampono viduje ilgiau nei aštuonias valandas, o tuo metu, kai pasijutau blogai, apskritai neturėjau jokio tampono“, – pasakė ji „Newsbeat“.

19-metė studentė pripažįsta, kad susivokti apie infekciją jai padėjo asmeninė patirtis ir tai, kad ji studijavo farmaciją.

„Mano draugės mama mirė nuo toksinio šoko, todėl aš apie į žinojau“, – pasakė mergina.
Vis dėlto toksinio šoko sindromas pasitaiko labai retai.

Nėra tikslių skaičių, kiek moterų šis sindromas ištinka nuo tamponų naudojimo, bet yra žinoma, kad Jungtinėje Karalystėje kasmet jis diagnozuojamas 40-iai žmonių, tačiau vidutiniškai tik du iš jų nuo infekcijos miršta.

„Manau, kad apie toksinio šoko sindromą moksleiviams reikėtų pasakoti per lytinio švietimo pamokas“, – sako Phoebee.

„Mokykloje per šias pamokas juk pasakojama apie tamponus, mėnesines ir prezervatyvus, tad derėtų į programą įtraukti ir informaciją apie toksinio šoko sindromą. Šio sindromo rizika siejama su tamponų naudojimu, ir nors ji reta, bet gana rimta.“

Phoebee iš ligoninės išėjo prieš dvi savaites, ir visą šį laiką ji skatina savo universitetą skleisti informaciją apie šią infekciją.

„Jei atpažįstate simptomus ir imatės visų atsargumo priemonių, tikimybė nukentėti nuo toksinio šoko sindromo labai sumažėja.“

„Žinau, kad geriausias patarimas moterims yra apskritai nenaudoti tamponų, bet tai ne visoms įmanoma, todėl reikia šviesti žmones, kad imtųsi visų įmanomų atsargumo priemonių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)