Tačiau tobulėjant gydymo metodams ir įvairioms kampanijoms skleidžiant informaciją apie šios ligos simptomus, mirtingumo rodikliai sumažėjo. Vien tik per praėjusius metus jie smuktelėjo 10 proc., informuoja BBC.

Nors vėžį gali sukelti genetiniai ir aplinkos veiksniai, kurių mes negalime kontroliuoti, 30-iai proc. susirgimo vėžiu atvejų galima užkirsti kelią pakeitus gyvenimo būdą ir skiepijantis nuo tokių virusų, kaip žmogaus papilomos virusas ir hepatito B virusas, pabrėžia Pasaulio prekybos organizacija.
Pateikiame dažniausių JK vėžio formų simptomus.

Tai yra viena iš sudėtingiausių ligos formų. Kiekvienais metais plaučių vėžys yra diagnozuojamas maždaug 44 500-ams žmonių. Išgyvenamumas sudaro 5 proc. ir kiekvienais metais miršta maždaug 35 tūkst. žmonių. Tačiau 89-iais procentų atvejų šiai ligai galima užkirsti kelią.
Egzistuoja dvi pirminio vėžio formos: šis terminas yra vartojimas apibūdinti ligą, kai ji nėra išplitusi į kitus organus.

Daugiau nei 80-čia proc. atvejų plaučių vėžys būna nesmulkialąstelinis, kuris dar skirstomas į plokščialąstelinį vėžį, adenokarcinomą ir stambių ląstelių vėžį. Skirtingos šios formos pažeidžia skirtingas plaučių dalis.

Smulkialąstelinis plaučių vėžys yra retesnis ir agresyvesnis už nesmulkialąstelinį. Didžioji dauguma pacientų, kuriems diagnozuojama ši forma, rūko, skelbia organizacija „Cancer Research UK.“.

Simptomai: sunkumas kvėpuojant, chroniškas kosulys bei skausmas kvėpuojant bei kosint. Tai pagrindiniai plaučių vėžio simptomai. Taip pat plaučių vėžiui būdingas atsikosėjimas krauju ar rūdžių spalvos gleivėmis bei bekartojančios plaučių infekcijos – bronchitas ir plaučių uždegimas.

Apie ligą gali signalizuoti ir nepaaiškinamas nuovargis ar staigus svorio sumažėjimas.

Dažniausiai kalbant apie žarnyno vėžį turimas omeny storosios žarnos vėžys. Ši onkologinė liga diagnozuojama maždaug kas dvidešimtam žmogui Jungtinėje Karalystėje. Kiekvienais metais žarnyno vėžys nustatomas maždaug 41-nam tūkstančiui žmonių, o daugiau nei 16 tūkst. pacientų nuo šios ligos miršta. Išgyvenamumas sergant šia liga sudaro 57 proc. 54-iais proc. atvejų šiais ligai galima užkirsti kelią.

Dažniausiai žarnyno vėžys diagnozuojamas vyresniems nei 60 metų žmonėms, vartojantiems mažai ląstelienos turinčio maisto, vartojantiems daug raudonos mėsos ir perdirbtos mėsos, turintiems antsvorio ir gyvenantiems sėslų gyvenimą. Riziką šiam vėžiui išsivystyti didina alkoholio vartojimas ir rūkymas. Įtakos gali turėti ir paveldimumas.

Simptomai: žarnyno vėžio simptomus labai lengva supainioti su kitomis ligomis, nes daug simptomų sutampa.

Kraujas išmatose ir pilvo skausmas gali būti siejami su žarnyno vėžiu. Taip pat tuštinimosi pokyčiai (vidurių užkietėjimas ar viduriavimas), trunkantys daugiau nei kelias dienas, gali signalizuoti apie ligą.

Tačiau medikai pabrėžia, kad šie simptomai taip pat būdingi ir asmenims, kenčiantiems nuo hemorojaus, arba tiems, kas staiga pakeitė mitybą. Vėlesnėse stadijose pacientai netenka svorio, jaučia skausmą valgant, jiems stipriai pučia pilvą.

Krūties vėžys

Krūties vėžys yra dažniausia vėžio forma JK, tačiau plaučių vėžys yra mirtiniausia forma, pažymi „Cancer Research UK“. Dažniausiai krūties vėžys diagnozuojamas vyresnėms nei 65 metų moterims, tačiau šia liga gali susirgti ir jaunesnės moterys bei vyrai.

Kiekvienais metais diagnozuojama daugiau nei 53 tūkst. naujų krūties vėžio atvejų, tačiau išgyvenamumas sudaro 78 proc. Kasmet nuo krūties vėžio miršta daugiau nei 11 tūkst. žmonių. 27-iais procentais atvejų šiai ligai galima užkirsti kelią.

Simptomai: daugelis žmonių žino, kad pirmiausia krūties vėžys siejamas su gumbeliais ar sukietėjimais krūtyse.

Šis vėžys diagnozuojamas tik vyrams, nes tik vyrai turi prostatą – tarp penio ir šlapimo pūslės esančią liauką. Kiekvienais metais prostatos vėžys nustatomas daugiau nei 47-iems tūkstančiams vyrų. Tačiau išgyvenamumas siekia 84 proc. Kasmet nuo prostatos vėžio miršta beveik 11 tūkst. žmonių. Nėra aiškaus būdo užkirsti kelią prostatos vėžiui, teigia „Cancer Research UK“.

Simptomai: ankstyvoje stadijoje prostatos vėžys gali daugelį metų nesukelti jokių simptomų. Dažniausiai liga nustatoma jau pažengusioje stadijoje: padidėjusi liauka spaudžia šlaplę, vyras dažniau eina šlapintis, tačiau šlapimo srovė yra silpnesnė.

Kraujas šlapime ir erekcinė disfunkcija taip pat yra prostatos vėžio simptomai. Jeigu padidėjusi prostatą spaudžia stuburą, gali tirpti kojos, pasitaiko šlapimo ir išmatų nelaikymas.

Tačiau medikai pabrėžia, kad sunkumas šlapinantis taip pat yra būdingas ir kitai dažnai ligai – gerybinei prostatos hiperplazijai, arba prostatos išvešėjimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)