Kaip pasakojo profesorė, gimdos kaklelio vėžys – tai liga, kuria susergama užsikrėtus žmogaus papilomos virusu (ŽPV). Gimdos kaklelis yra apatinė gimdos dalis, kuri siejasi su makštimi. Patekus infekcijai, gali pradėti keistis ląstelės. Jei laikui bėgant į tai neatkreipiamas dėmesys, ląstelės gali virsti į vėžines.

ŽPV virusas plinta per odą, tad užtenka kontakto su kito užsikrėtusio žmogaus oda, kad užsikrėstumėte ir jūs. Net užsikrėtusi mama gali gimdymo metu perduoti virusą savo vaikui.

Žana Bumbulienė

„Kalbant apie ŽPV, jokių simptomų nėra. Todėl šis virusas yra labiausiai išplitusi lytiškai perduodama infekcija pasaulyje, su ja susiduria kone kiekvienas iš mūsų. Manoma, kad 80 proc. lytinį gyvenimą turinčių asmenų, turėjo ŽPV infekciją savo gyvenime“, – kalbėjo prof. Ž. Bumbulienė.

Rizikos faktorių yra ir daugiau. Visų pirma, kai lytiniai santykiai yra ankstyvame amžiuje, nes gimdos kaklelis dar nėra pilnai subrendęs. Tokiu atveju infekcija patenka žymiai greičiau ir greičiau gali sukelti pokyčius.

Antra, skirtingi lytiniai partneriai. Kuo daugiau partnerių, tuo didesnė tikimybė, kad bus užsikrėsta virusu.

Taip pat rizika kyla ir tada, kai moteris turi imunosupresinę būklę, serga kitomis lytiškai plintančiomis ligomis.

Apsisaugoti nuo vėžio padeda nemokami tyrimai

Pradiniai vėžiniai pakitimai plika akimi apžiūros metu nematomi, tad būtina atlikti prevencinius tyrimus.

Prevencinė gimdos kaklelio vėžio patikra yra skirta moterims nuo 25 iki 60 metų. Programoje stengiamasi nustatyti ikivėžinius susirgimus arba ankstyvąsias vėžio stadijas, mat nustačius ankstyvą stadiją, ją daug lengviau išgydyti.

Moterys šioje patikroje nuo 25 iki 35 metų yra kviečiamos kas 3 metus atlikti onkocitologinį tyrimą, kurio metu siekiama išsiaiškinti, ar ląstelės yra pakitusios, ar sveikos. Tuo metu vyresnėms moterims tyrimas kitoks – jos kas 5 metus kviečiamos atlikti ŽPV tyrimą. Kadangi šis virusas yra pagrindinis ligos sukėlėjas, svarbu nustatyti, ar vyresnė moteris juo užsikrėtusi.

Pasak prof. Ž. Bumbulienės, jaunesnės moterys dažniau keičia lytinius partnerius, todėl joms ŽPV infekcija būtų nustatoma beveik visada.

„Tada kas antra ir trečia išsigąstų, nes turi virusą. Kad taip nenutiktų, jaunesnėms moterims iškart daromas PAP testas. Jei moteris jau turi daugiau nei 35 metus, dažniausiai turi stabilų gyvenimą su vienu lytiniu partneriu, galimybių užsikrėsti nebe tiek daug, tačiau tai yra amžius, kai yra daugiau galimybių rasti lėtinį ŽPV.

Jaunoms moterims su ŽPV organizmas dažniausiai susitvarko ir jį pašalina, tuo metu vyresniame amžiuje vis dažniau infekcija tampa lėtine ir gali sukelti pokyčius. Todėl ir ieškoma infekcija, kad būtų nustatyta rizika įvykti pokyčiams“, – kalbėjo profesorė.

Jei moteriai aptinkamas bent vienas iš ŽPV variantų, atliekamas kitas tyrimas iš to paties mėginio. Tada medikas nustato, ar reikia skirti gydymą, ar stebėjimą.

Kiekviena moteris nuo 25 iki 60 metų turėtų gauti asmeninį pakvietimą iš gydymo įstaigos, kurioje yra prisirašiusi, atlikti prevencinę gimdos kaklelio vėžio patikrą.

„Tačiau, jei moteris tokio pakvietimo negavo, raginame jas pačias kreiptis į šeimos gydytoją ir atlikti šiuos valstybės finansuojamus tyrimus“, – sakė M. Grigalevičienė.

Geriausia tyrimą atlikti po menstruacijų, kai nebėra kraujavimo. Pasak gydytojos, labai svarbu prieš tyrimą nenaudoti jokių makšties žvakučių, tamponų, parą iki tyrimo neturėti lytinių santykių. Jei gaunamas atsakymas, kad moteris užsikrėtusi ŽPV, labai svarbu, koks yra viruso tipas.

„Yra tam tikri labai agresyvūs tipai, dėl kurių pokyčiai gimdos kaklelyje vyksta labai greitai. Kiti viruso tipai gali būti ir labai lėti – prireikia dešimtmečių, kad kažkas pasikeistų“, – pasakojo gydytoja.

Gimda

Jei pakitimai jau pažengę, gali prireikti pašalinti gimdos kaklelį. Tačiau tai, pasak prof. Ž. Bumbulienės, nepadaro įtakos lytiniam gyvenimui. Iškart po procedūros lytiniai santykiai nerekomenduojami, bet pagijus tikrai galimi.

Nors Lietuvoje prevencinė patikra vyksta 25–60 metų moterims, gimdos kaklelio vėžiu gali susirgti ir jaunesnės, ir vyresnės. Todėl kiekvienai moteriai svarbu reguliariai lankytis pas ginekologą.

Vakciną jau gaus ir berniukai

Nuo ŽPV viruso iki šių metų Lietuvoje nemokamai buvo skiepijamos tik mergaitės. Tačiau šiemet nemokamai vakciną galės gauti ne tik 11 metų mergaitės, bet ir 11 metų berniukai. Šiuo sprendimu gydytojai itin džiaugiasi, mat tik taip galima tikėtis, kad ateityje gimdos kaklelio vėžio nebeliks išvis.

„Verta skiepytis ir suaugusiems žmonėms. Jau yra įrodymais pagrįstos žinios, kad net po to, kai nustatyti ikivėžiniai gimdos kaklelio pakitimai, rekomenduojama pasiskiepyti. Kadangi užsikrėtimo rizika išlieka, be to, tos moterys turi didžiulę riziką turėti kitų ligų, susijusių su ŽPV.

Be to, ŽPV didina rizika ir vulvos, makšties, išangės, varpos, gerklų vėžio riziką“, – kalbėjo profesorė.

Skiepai nuo ŽPV

Deja, tik pusė moterų pasitikrina prevencinėje programoje dėl gimdos kaklelio vėžio. Be to, kai kurie tėvai savo vaikų nepaskiepija nuo ŽPV ir taip sukelia didelę riziką vėliau susirgti vėžiu.

„Kodėl moterys neateina – pas mus vis dar įprasta manyti, kad aš gerai jaučiuosi. Dar kartą norėčiau pabrėžti, kad mes ŽPV infekcijos niekaip nejaučiame, gimdos kaklelio pokyčių nejaučiame, pirmi požymiai gali atsirasti tik tada, kai yra jau pažengusi vėžio stadija. O liga gali būti išvengiama. Australai, kurie pirmieji pradėjo ir skiepijimą nuo ŽPV, ir patikrą, jau pasiekė tai, kad gimdos kaklelio vėžys yra reta liga. Tačiau turime paskiepyti 90 proc. mergaičių, padidinti berniukų skiepijimą, bent 70 proc. moterų turėtų dalyvauti prevencinėje patikroje“, – kalbėjo profesorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)