„Jeigu ant kojų išsiraizgiusius kapiliarus lydi tokie požymiai, kaip išsiplėtusios kojų venos, kojų tinimas, sunkumo jausmas, greitas nuovargis, tai gali įspėti apie rimtas venų problemas bei kraujotakos sutrikimus, – pranešime žiniasklaidai perspėja „Skin Olympus“ klinikos kraujagyslių chirurgė medicinos mokslų daktarė Ingrida Ašakienė. – Todėl tokiu atveju vien tik kapiliarų šalinimo lazeriu tikrai neužtenka“.

Susidūrus su minėtais simptomais I. Ašakienė pataria neatidėlioti vizito pas gydytoją ir kreiptis kraujagyslių ištyrimui. „Nustačius venų problemas, pirmiausia turi būti gydomi kraujotakos sutrikimai ir kitos sveikatos bėdos, – sako kraujagyslių chirurgė. – Tačiau net ir šalinant kapiliarus galima užbėgti už akių rimtesnėms kraujagyslių ligoms“.

Kapiliarų bei kitų kraujagyslinių darinių šalinimas lazeriu – viena iš populiariausių procedūrų, padedančių atsikratyti estetinių problemų, tačiau net ir prieš tokias procedūras pirmiausiai situaciją turi įvertinti gydytojas specialistas.

Visas estetines ir medicinines kraujagyslių procedūras specialistai pataria atlikti šaltuoju metų laiku.

– Kodėl kojų kapiliarų šalinimą geriausia yra atlikti žiemą? – klausiame gydytojos I. Ašakienės.

– Žiema – pats tinkamiausias metas kapiliarų šalinimui lazeriu. Dėl kraujo komponentų išsiliejimo į odą, susiformuoja tamsesnės juostos pagal buvusių kapiliarų eigą, kurios sunyksta per 4–6 savaites. Fiziškai kraujagyslių sienelės nėra pašalinamos, todėl prireikia 8–12 savaičių, kol žmogaus organizmas sunaikina nebefunkcionuojantį audinį. Priklausomai nuo situacijos gali prireikti pakartotinio vizito, kurio metu lazeriu šalinami likę kapiliarų galiukai arba smulkesni kapiliarų likučiai. Tokiu atveju, tarp vizitų daroma maždaug 6–8 savaičių pertrauka. Taigi, norint pasitikti vasarą gražiomis kojomis – rekomenduojama procedūras atlikti rudens ir žiemos metu.

Ingrida Ašakienė

– Kaip reikėtų pasiruošti kojų kapiliarų šalinimui lazeriu ir ko tikėtis po procedūros?

– Kapiliarų šalinimas lazeriu yra neinvazinė procedūra, todėl specialaus pasiruošimo jai nereikia. Vis dėlto 2 savaites prieš vizitą reikia vengti tiesioginių saulės spindulių, nesideginti soliariume, savaitę iki vizito procedūros zonoje rekomenduojama nenaudoti preparatų ar kosmetikos priemonių savo sudėtyje turinčių retinolių ir glikolio rūgšties. Savaitę ar dvi prieš vizitą procedūros zonos nereikėtų šveisti odos šveitikliais, neatlikti pilingo, ant zonos, kur bus atliekama procedūra, nerekomenduojama naudoti kvapnių kosmetikos produktų, losjonų.

– Ko tikėtis ir ko saugotis po procedūros?

– Po procedūros žmogus gali iškart grįžti į savo įprastą dienotvarkę. Vienintelis šalutinis poveikis, kuris gali atsirasti iš karto po gydymo, tai paraudimas ir patinimas. Tačiau tai atslūgsta per kelias valandas. Po procedūros lazeriu gydytas vietas rekomenduojama šaldyti, kad greičiau atslūgtų patinimas. Kartais gali susidaryti maži šašeliai, kurie paprastai greitai sugyja. Po procedūros kelioms dienoms paskiriamas ir specialus gelis, pasižymintis raminamuoju efektu, ar kremas.

Išsiplėtusių kapiliarų šalinimas lazeriu bus sėkmingas, jeigu po procedūros laikysitės šių nurodymų:

  • 1–2 savaites po kapiliarų šalinimo reikia vengti tiesioginių saulės spindulių;
  • negulėti karštoje vonioje, nesilankyti pirtyje, saunoje, soliariume;
  • būnant lauke, reikia naudoti apsauginius kremus nuo saulės, kurių SPF didesnis nei 30;
  • pirmąją savaitę po procedūros vengti didelio fizinio krūvio ir staigių temperatūros pokyčių.


– Kam nerekomenduojama atlikti šių procedūrų?

– Procedūros negalima atlikti nėštumo, žindymo periodu, esant onkologiniams susirgimams ar sutrikusiai arterinei kraujotakai.

Skleroterapija

– Kuo lazerinės kapiliarų ir kraujagyslių gydymo procedūros pranašesnės už kitus gydymo būdus?

– Anksčiau gana populiarus gydymo metodas buvo skleroterapija, kuri naudojama ne tik kapiliarų, bet ir venų varikozės gydymui. Procedūros metu, įvedus ploną adatą į kraujagyslės spindį, leidžiami specialūs sklerozuojantys medikamentai, kurie užakina kraujagyslę, sustabdo kraujo tekėjimą probleminėje zonoje ir pašalina matomus kapiliarus. Ilgą laiką skleroterapija buvo laikoma pranašesniu ir saugesniu metodu gydant stambesnius kapiliarus. Vis dėlto, šiuolaikinė lazerinė terapija labai pažengė į priekį, todėl skleroterapijos populiarumas gerokai sumažėjo.

Šiuolaikinis lazeris yra universalesnis – jis tinka tiek ypač smulkiems kapiliarams, tiek stambesniems, iki 4 mm kapiliarams. Ši neinvazinė procedūra mažina komplikacijų riziką, nepažeidžia aplinkinės odos ir tinka praktiškai visoms kūno zonoms, todėl yra paprastesnis ir veiksmingesnis metodas nei skleroterapija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją