Kas antras pasaulyje diabetu sergančiųjų žmonių nežino, kad turi šią ligą. Lietuvoje cukriniu diabetu serga daugiau nei 100 000 gyventojų. Medikų teigimu, dėl antrojo tipo cukrinio diabeto žmogus simptomų nejaučia, todėl reikėtų reguliariai tikrintis.

Tikrintis ypač turėtų nutukę, piknaudžiaudami nesveiku maistu, mažai judantys. Vis dėl to pirmojo tipo cukriniu diabetu gali susirgti net ir jauni, liekni ir sveikai gyvenantys žmonės. Tai buvo pasakojama DELFI TV studijoje.

Aistei Jakimavičiūtei-Bikauskei šiuo metu – 28-eri, o pirmojo tipo cukriniu diabetu ji serga jau dešimtus metus.

Elvyra Ramaškienė, Aistė Jakimavičiūtė Bikauskė, Modesta Petravičiūtė

„Per tuos metus išgyvenau visokiausių dalykų – patyčias mokykloje, mokyklos personalo nesupratingumą, bet ir naująsias technologijas, pritaikytas šiai ligai valdyti, – DELFI TV studijoje pasakojo Aistė.

– Su sveikata susijuosiuose dalykuose ypač labai svarbus švietimas. T. y. ligą mes galime valgyti tada, kai ją suprantame, priešingu atveju nieko neįmanoma padaryti. Diabetas yra labai klastinga liga tuo, kad šiandien aš nesijaučiu blogai, bet po 20 metų gali baigtis labai liūdnai, todėl apie tai yra labai svarbu kalbėti. Būtent dėl to ir noriu su žmonėmis pasidalinti žiniomis, kurias pati esu įgijusi.“

„Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė sako, kad diagnozavus cukrinį diabetą šeimoje keičiasi viskas – mityba, režimas. „Ne tik tam žmogui, kuriam diagnozuota liga“, – sako vaistininkė.

Kas yra cukrinis diabetas ir kuo skiriasi jo tipai?

Pasak cukriniu diabetu sergančios Aistės, dažniausias mitas – kad cukriniu diabetu susergama dėl vaikystėje besaikio saldumynų valdymo. „ Žmonėms atrodo, kad cukrinis diabetas tiesiogiai su tuo ir susijęs“, – sako Aistė.

VUL Santaros klinikų gydytoja endokrinologė Modesta Petravičiūtė sakė, kad cukrinis diabetas yra liga, kai nustatomas pasidėjusi gliukozės koncentracija kraujyje.

„Kasa gamina hormoną insuliną, kuris reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje. Jis mažina gliukozės kiekį kraujyje, perduodamas ją į ląsteles, o jos taip gauna energijos. Kai būna cukrinis diabetas, pirmo tipo cukrinio diabeto atveju insulino visai nėra arba yra absoliutus jo trūkumas. Pirmo tipo cukrinis diabetas yra liga, kai pažeidžiama kasa ir nėra insulino, – sako endokrinologė.

Modesta Petravičiūtė

– Antrojo tipo diabetas dažniausiai atsiranda dėl nutukimo, taip pat, jei gyvenama nesveikai, nejudant. Kai yra didelė kūno masė, organizme išsivysto atsparumas insulinui. Tai reiškia – ląstelei reikia daugiau insulino, kad gliukozė įeitų į vidų. Normalaus sudėjimo žmogui reikia mažiau, o nutukusiam – daugiau. Dėl to iš pradžių žmogus dar jaučiasi gerai, nes kasa gamina per didelį kiekį insulino, nes reikia jo daugiau.

Galiausiai tam tikru metu kasos funkcija išsenka, insulino sumažėja ir tada išsivysto antrojo tipo cukrinis diabetas. Tiek pirmo, tiek antrojo cukrinio diabeto atveju kažkiek lemia genetika. Tai yra kompleksinė liga – lemia ir genetiniai, ir aplinkos faktoriai.“

Gydytoja sako, kad nėra tiksliai žinoma, kodėl žmonėms išsivysto pirmojo tipo diabetas.

„Mąstoma įvairiai – virusas, genetika, tačiau tiksliai priežastis nėra žinoma. Yra genetinis polinkis, tačiau tiksliai nėra žinoma, kodėl jis išsivysto“, – sako gydytoja.

Pasak medikės, antrojo tipo cukrinio diabeto rizikos faktoriai yra keičiami – pradedama sportuoti (rekomenduojama per dieną pajudėti bent 30 min., kad širdies ritmas padažnėtų), subalansuojama mityba, sureguliuojama cholesterolio kiekis kraujyje. Nukritus svoriui, mažėja ir kraujo spaudimas.

Vaistininkė E. Ramaškienė sako, kad šiais laikais nustatyti pirmojo tipo cukrinį diabetą yra nesunku, tačiau reikia tikrintis pajutus galimus pirmuosius simptomus:

  • troškulys;
  • dažnas šlapinimasis;
  • svorio kritimas.
Elvyra Ramaškienė

Antrojo tipo cukrinio diabeto profilaktika

Kuo anksčiau žmogui nustatomas antrojo tipo cukrinis diabetas, tuo yra geriau. „Simptomai kamuoja iki kelių mėnesių, kol galiausiai pacientai būna priversti važiuoti į ligoninę, patenka į reanimaciją ir yra nustatoma liga“, – sako gydytoja M. Petravičiūtė,

Kai smarkiai pablogėja, burnoje jaučiamas acetono skonis.

„Suaugusiems žmonėms simptomai pasireiškia švelniau, jie ne taip atkreipia dėmesį kaip vaikai, todėl rekomenduojama kartais profilaktiškai pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje. Būna, kad žmonėms padidėja gliukozės kiekis kraujyje, bet tai dar nebūna diabetas ir susiėmus ligos galima išvengti. Tokiu atveju pritaikomi medikamentai ir dieta, – sako endokrinologė.

„Pačioje pradžioje sveikatą dar galima susitvarkyti, bet apsileidus turint antrojo tipo diabetą, kaip ir pirmojo atveju, reikės leistis insuliną ir pan. Kelio atgal tada nėra“, – sako diabetu serganti Aistė.

„Kaip yra žinoma, 80 proc. sergančiųjų antrojo tipo cukriniu diabetu miršta nuo širdies kraujagyslių ligų, nes viskas būna labai apleista“, – sako E. Ramaškienė.

Daugiau apie cukrinį diabetą sužinokite žiūrėdami įrašą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)