Pasak pašnekovės, nemigą galima įtarti tada, kai naktį itin sunku užmigti, o užmigus prabundama kelis kartus, ryte atsikeliama daug anksčiau nei reikėtų ar norisi. Jei tokie simptomai per savaitę kamuoja bent 3 kartus, tęsiasi mėnesį ar ilgiau, reikia kuo skubiau kreiptis į specialistus.

Pastebima, kad per pandemiją nemiga pasireiškė daug dažniau nei įprastai. Manoma, kad taip nutiko dėl jaučiamo nerimo ir streso.

Įdomu, kad nemažai žmonių negali užmigti per pilnatį ir sako, kad mėnulio fazės veikia jų miego ritmą.

„Naujausi tyrimai rodo, kad tai nėra mitas. Labiausiai mus veikia pilnatis. Tyrimai rodo, kad giliojo miego per pačią pilnatį sumažėja apie 30 proc. ir viso miego gauname mažiau apie 20 minučių. Gerai miegantys žmonės pilnaties dažniausiai nepajaučia, bet nemiga besiskundžiantys pilnatį gali jausti visą savaitę“, – sakė A. Rudžianskaitė.

Agnė Rudžianskaitė

Tikriausiai nemažai žmonių yra patyrę jausmą, kai atsibudus ryte atrodo, jog visą naktį sapnavai. Pasak miego specialistės, svarbu atkreipti dėmesį, kaip dažnai jaučiamas toks jausmas.

„Labai dažnai taip nutinka, kai atsigulame daug anksčiau nei įprastai. Tai gali lemti, kad gauname daugiau miego ir pasireiškia intensyvesni sapnai. Arba taip gali nutikti, kai turėjome įspūdžių pilną dieną. Jei tai pasireiškia labai dažnai ir trukdo miego kokybei, reikėtų atkreipti į tai dėmesį“, – kalbėjo pašnekovė.

Itin klaidinga manyti, kad kuo mažiau žmogus miega, tuo jis produktyvesnis ir sėkmingesnis. Miegas būtinas sveikatai, todėl būtina stebėti jo kokybę.

Norint gerai išsimiegoti, privaloma laikytis miego higienos. Tai vakaro ir dienos įpročiai, kurie padeda kokybiškam miegui.

„Vakare yra rutina, kurios laikydamiesi galime pasiekti gerą miegą. Pavyzdžiui, 45 minutės ar valanda iki miego nenaudojame jokių elektros prietaisų. Tai yra mėlynosios šviesos, nes norime, kad organizmas pradėtų gaminti melatoniną, miego hormoną, o ne kortizolį, kuris mus skatina būti žvaliems“, – patarė A. Rudžianskaitė.

Asociatyvi nuotr.

Prieš miegą vertėtų atlikti ir tempimo pratimus – jie padeda nurimti.

„Siūlyčiau vakare vengti valgyti aštrų maistą, turintį daug prieskonių. Taip pat šokolado, ledų, juose labai didelis cukraus kiekis, o šokolade yra kofeino, kuris gali paskatinti nemigą. Taip pat iki miego likus 3 valandoms siūlyčiau vengti alkoholio, kofeino turinčių gėrimų“, – kalbėjo specialistė.

Vaistinėse be recepto galima įsigyti pačių įvairiausių priemonių, kurios turėtų padėti išsimiegoti. Be recepto parduodamos priemonės dažniausiai būna natūralios, tad vartojamos pagal rekomendacijas tikrai nepakenks. Taip pat yra ir melatonino papildai.

„Jais patarčiau nepiktnaudžiauti ir pasikonsultuoti su gydytoju ar miego specialistu, ar tikrai jo reikia ir kaip dažnai reikėtų vartoti. Tai stipresnio poveikio priemonė“, – sakė pašnekovė.

Jei žmogus jaučia miego sutrikimus, šias problemas gali padėti išspręsti gydytojai psichoterapeutai, neurologai arba miego specialistai. Jei problemos rimtesnės, žmogus nukreipiamas į miego klinikas, kur turi miegoti visą naktį, o specialūs aparatai tikrina miego kokybę.

Daugumą miego sutrikimų, pasak specialistės, tikrai galima išspręsti be vaistų, svarbiausia pakeisti blogus įpročius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)