Atkreipkite dėmesį į:

1. Mitybą;

2. Mankštą;

3. Miegą.

Stebėkite savo mitybą

Jei kurį laiką valgote vienodą maistą, pažiūrėkite, ką įsidėjote į lėkštę. Tinkamai pasirinktas maistas gali suteikti energijos ir jausitės žymiai geriau.

Asociatyvioji nuotr.

Senstant jūsų kūno sugebėjimas paversti maistą energija lėtėja. Dėl šios priežasties daugelis priauga svorio. Jūs vis dar galite sau padėti išlikti energingiems ir sveikiems.

Svarbų vaidmenį atlieka cukraus lygis. Kai kurie ekspertai sako, kad mažai cukraus turintis maistas: pupelės, nekrakmolingos daržovės, riešutai, pilno grūdo produktai padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje.

Daug cukraus turintis maistas: baltieji ryžiai, balta duona, cukrumi saldinti gėrimai – gali greitai pakelti cukraus lygį kraujyje. Pajusite trumpalaikį energijos antplūdį, bet, sumažėjus cukraus lygiui, jausitės labiau išsekę nei anksčiau.

Svarbu ir kiekis

Dėl per mažo kalorijų kiekio kūnui trūksta energijos, o dėl per didelio – priaugama svorio, ir jaučiatės vangiai.

Kasdieninė kalorijų norma priklauso nuo kelių veiksnių, ypač – nuo jūsų aktyvumo. Pasitarkite su savo gydytoju ar dietologu dėl jums reikiamo kalorijų skaičiaus.

Judėkite

Galite pastebėti, kad sportuojate mažiau nei būdami jaunesni. Tikriausiai 5 km bėgimo treniruotę iškeitėte į pasivaikščiojimus po vakarienės.

Fizinis aktyvumas

Kuo aktyvesni esate, tuo daugiau jaučiate energijos. Mankšta ir fizinis aktyvumas pagerina ir nuotaiką. Jei tam tikros problemos atitraukia jus nuo mėgstamos veiklos, būkite kūrybingi. Jei kelių artritas neleidžia bėgioti ar žaisti krepšinio, galbūt jums tiks plaukimas arba važinėjimas dviračiu.

Vyresniame amžiuje neprivalote mažiau judėti. Tik judėkite kitaip. Susiraskite partnerį(-ę), kad galėtumėte vienas kitą motyvuoti. Jei jums sunku rasti laiko aktyviai veiklai, galbūt mankštą galite atlikti anksti ryte – prieš visus dienos darbus. Bet iš pradžių – papusryčiaukite.

Prieš pradėdami naują dienos rutiną, pasitarkite su savo gydytoju.

Pailsėkite

Kai kuriems iš mūsų tai vienas iš gyvenimiškų anekdotų – kai išeini į pensiją ir nereikia keltis į darbą, negali užmigti.

Bet svarbu gerai pailsėti. Daugeliui reikia maždaug 7 val. miego naktį. Jei dėl kokios nors priežasties negalite tiek miegoti, galvokite, kaip galėtumėte pakeisti nakties laiko ritmą.

Pasistenkite vakare negerti alkoholio. Nors kurį laiką jausitės apsnūdę, iš tiesų bus dar sunkiau kokybiškai išsimiegoti.

Taip pat:

Nevartokite kofeino po 15 val.

Prieš miegą išjunkite kompiuterį, išmanųjį telefoną ir televizorių.

Miegamajame turi būti kuo vėsiau, kuo tamsiau ir tyliau.

Stenkitės užmigti ir keltis tuo pačiu metu.

Jei jums vis dar per mažai miego, pasitarkite su savo gydytoju.

Atsižvelkite ir šiuos patarimus

Dar keli būdai, kaip pagerinti nuotaiką ir turėti daugiau energijos:

Visiškai atsisakykite alkoholio. Vyresnių žmonių organizme jis išlieka ilgiau.

Gerkite daugiau vandens. Net jei jaučiate silpną troškulį, jis gali išsiurbti jūsų energiją ir paveikti nuotaiką.

Kuo labiau sumažinkite stresą. Pavyzdžiui, pasistenkite sutrumpinti savo darbų sąrašą, jei manote, kad turite per mažai laiko. Išjunkite televizorių ir išeikite pasivaikščioti, jei jus erzina skleidžiama informacija.

Jei esate pavargęs ar prislėgtas, pasitarkite su savo gydytoju, nes senstant taip neturėtų būti. Tai gali sukelti kitos ligos: depresija, širdies liga ar miego apnėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)