Skaičius, kurį milijonai žmonių prisimena puikiai, bet galvoja, kad jie vieninteliai yra sugalvoję, kaip slaptą kodą, yra 4711. Tai yra turbūt garsiausių ir ilgiausiai parduodamų pasaulyje kvepalų pavadinimas. Šie kvepalai yra iš Vokietijos.

Nr. 4711 yra originalusis Kelno vanduo, Echt Kölnish Wasser. Nuo šių kvepalų kilo žodis „odekolonas“, nes prancūziškai Kelno vanduo yra Eau de Cologne. Būtent dėl to Amerikoje kvepalai (tie, kurie įsivaizduojami arba parduodami kaip vyriški) yra tiesiog vadinami „cologne“.

4711 yra skaičius, kuris jau genetiškai įspaustas į Vakarų civilizacijos smegenis, panašiai, kaip triženklis 747 – garsiausio pasaulio keleivinio lėktuvo, Boeing 747, modelio numeris.

Šiems kvepalams jau virš dviejų šimtų metų, ir legenda sako, kad juos sukūrė vienuoliai medicininiais tikslais, ir 1792 metais padovanojo vienam Kelno prekiautojui, Wilhelm Muelhens, vestuvių proga – ir nervams raminti, ir organizmui stiprinti, ir kad juos rekomendavo ir gerti grynus (šiais 2020 mūsų Viešpaties metais tikrai nepatariu gerti nei kvepalų, nei odekolono, nei netgi skysčio po skutimosi), ir kaip pagardą vynui. Išties tais laikais papročiai buvo neįtikėtini, nors visais laikais būta keistenybių – apie 1980 metus japonų verslininkai būdavo pastebėti gardinantys Chateau Petrus arba Chateau Lafite vyną, pirktą už kokius porą tūkstančių dolerių už butelį (skaičiuojant šių dienų pinigais), šliūkšteldami į jį kolos („kad nebūtų per rūgštu“). Nežinia, kiek toje legendoje tiesos, tačiau žinant, kad ta pati Coca-Cola buvo sugalvota prieš šimtmetį su trupučiu būtent medicininiais tikslais, ir net kai kurios jos esencijos sudėtinės dalys yra tos pačios, tai nieko nuostabaus nebūtų.

4711 yra namo numeris, kuriame gyveno tas prekybininkas, kuriam vienuoliai neva padovanojo slaptą eliksyrą. Dar viena legenda sako, kad 1810 metais, kai Kelnas buvo Napoleono okupuotas, prancūzai pareikalavo, kad visų parduodamų vaistų sudėtinės dalys ir formulės turi būti skelbiamos viešai, o ponas Muelhens mat nenorėjo skelbti „slaptos formulės“ ir pradėjo pardavinėti tą gydomąją esenciją kaip kvepalus. Nežinia, kiek čia tiesos: „slaptos formulės“, nuo tų nesąmonių apie tai, kad trys žmonės pasaulyje težino Coca-Cola formulę (iš tikrųjų ji yra žinoma ir prieinama viešai) iki jūsų tetos Janinos „slapto pyrago recepto“, dažniausiai yra bobučių pasakos, ir labai padeda marketingui. Juk jeigu surašysi sudėtines dalis, viskas bus žymiai paprasčiau, ir kur tada bus legenda ir paslaptis?

Odekolonas 4711 yra citrusų ir vaismedžių žiedų mišinys, labai gaivus ir vienodai tinkamas ir vyrams, ir moterims. Gylio jame nedaug. Asociatyviai jis primena senas kirpyklas daug kur Vakarų Europoje, nes kai kuriose jų Kelno vanduo galėjo būti tie vieninteliai kvepalai, kuriais klientas dosniai papurškiamas išeinant (Italijoje tokie kvepalai yra Proraso, apie juos rašiau štai čia).

Kvapas aiškiai parodo, kaip jis buvo kurtas: ką turėjo, tą sudėjo. Viršuje ir apelsinai, ir citrinos, ir bergamotė, ir nerolis (karčiojo apelsino žiedų esencija), ir petigrenas (to paties karčiojo apelsino lapų ir šakų esencija), o kai ta citrusų šventė kiek atsitraukia, labai stipriai užgroja rozmarinas ir šiek tiek rožių aliejaus, nuo kurio daugelis žmonių nori tai vadinti moterišku aromatu, bet tai netiesa, nes rožė neturi lyties. Na, ir galiausiai, labai konservatyvus, beveik techninis pagrindas – muskusas (iš esmės jis tik fiksavimui, ilgesniam išsilaikymui) ir šiek tiek medžio temos, kurios, įtariu, nebuvo pradinėje formulėje – ją pridėjo vėliau, kai buvo aktualu, kad kvepalai ilgiau grotų.

Tai ir viskas. Jūs manęs paklausite, koks tas panašumas su Coca-Cola? Gėrimo skonyje yra trys tie patys eteriniai aliejai, kaip ir odekolone 4711, tik koloje jų visai nedaug: apelsinų, citrinų ir nerolio eteriniai aliejai.

Man šis kvapas yra tikrai senamadiškas, gal dėl rožės derinio su citrusų ataka, ir tikrai jaunimui nebus lengvai parduodamas, nes labai jau primins močiutės kvepalus, o niekas nenori kvepėti, kaip baba, ar juo labiau, kaip diedukas. Tačiau esu matęs žmones, taksi vairuotojus, kurie (dar iki Covid-19 viruso) Vokietijoje juo dezinfekuodavo rankas: man tai pasirodė kaip puiki mintis, higiena ir istorinė parfumerija viename flakone. Ir tikrai geriau apelsinai ir rožės, negu standartinio dezinfekcinio skysčio kvapas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)