Čia apie tai, kad žmonės ieško rinkoje paprastų kvepalų, kurie primintų nebegaminamus, nebeparduodamus ar šiaip per brangius nostalgijos kvapus. Apie tą „kvapo kaukę“ vengiu rašyti, nors viena išimtis yra: trumpai gyvavusi elitinė Polo Ralph Lauren versija, vadinama Polo Crest („Mano kvapų kolekcija, kaip Luvras“), antrinėje rinkoje kainuoja nežmoniškus pinigus (žmonės nuo jo alpsta, ypač tie, kam 1995 yra jaunystė), bet labai panašų kvapą galima nusipirkti nesunkiai, ir mažiau, nei už trisdešimt eurų: tai Chevignon Eau de Toilette.

Šiandien aprašomą kvapą patyriau pirmąsyk prieš daug, daug metų, pirmąsyk atvykęs į Ameriką. Nusileidęs Vašingtono Dulles oro uoste, nuvažiavau į Reston, Virginia, ir ten yra paprastas viešbutis, kuriame paprastai gyvena oro linijų įgulos; o man tame nedideliame mieste reikėjo dirbti, nes ten – daugybė valdžios įstaigų, ir dirbau aš tada JAV ir Britanijos vyriausybei (apie savo darbus ne kartą pasakojau savo žurnale ir laidose). Tai buvo taip seniai, kad baruose ir picerijose dar galima buvo rūkyti.

Viešbučio kambaryje (jei jums įdomu, tai Sheraton Reston Hotel, 11810 Sunrise Valley Dr, Reston, VA 20191) mane pasitiko aromatizatoriaus kvapas: Amerikoje (ir kitose nuostabiose šalyse) į oro kondicionavimo sistemą pridedami specialūs aromatai, kad kambarys kvepėtų. Tas kvapas susimaišė su mano pirmaisiais įspūdžiais apie Ameriką, kurią mylėjau neakivaizdžiai nuo tada, kai išmokau skaityti.

Praleidau nemažai laiko, bandydamas tą kvapą rasti (pasirodo, aš nebuvau vienintelis), ir radau jį nepigiame dušo žele: Neutrogena Rainbath. Jo aprašyme: „unikali prieskonių, vaisių ir žolių kombinacija“. Hm, gerai.

Bet dušo žele yra tik dušui. Kvepalų su tokiu kvapu niekaip neradau, ir gyvenime atsirado kitų dalykų. Ir štai netikėtai, Prancūzijos pietuose, nusipirkau kvepalus, nes jie buvo paprastoje parduotuvėje, kur perku indaplovių tabletes ir kavos kapsules, ir kainavo nebrangiai, ir aš juos žinojau, bet niekada gyvenime nesiruošiau pirkti: Brut de Caractère (nepainioti su Caractère Daniel Hechter: apie juos rašiau straipsnyje „Kvapas, kaip Lietuvos laisvės pradžia – flakonas už 3 mėn. algą“).

Brut de Caractère

Anksčiau jie vadinosi Brut Fabergé, ir būtent taip juos vadino pirmajame „Simpsonų“ sezone, kai Marge gauna iš sūnaus dovanų šio odekolono, kuris jau tada buvo pasakiškai pigus ir parduodamas prie muilo ir dantų pastos.

Brut yra 1964 metais sukurtas kvapas, kurio autorius yra tolimos praeities parfumeris Karl Mann. Šį kvapą reklamavo daugelis, tiesiogiai ir netiesiogiai: nuo futbolininko Franz Beckenbauer iki dainininko Elvio Preslio ir aktoriaus Sylvester Stallone.

Tai amerikietiškos kirpyklos aromatas, prieskoninis ir žolinis: atsidaro gaiviais citrusais (bergamotė ir citrina), traškiu baziliku, o taip pat levanda ir dar anyžiais (šiais laikais anyžių retai rasite kompozicijose). Dar yra gėlių: ylang ylang ir jazminų, o jau į bazę sudėta viskas, ko tik širdis geidžia: sandalmedžio, pačiulių dūmo, saldžių tonkos pupelių, muilino vetyverio ir samanų.

Nepaisant prancūziško pavadinimo ir įvaizdžio, tai klasikinis Amerikos kvapas, toks, kaip „Old Spice“ skystis po skutimosi.

Šio odekolono yra pirkti ir Lietuvoje, jis kainuoja labai nebrangiai. Jei jis neatneš jums jaunystės prisiminimų, būsiu labai nustebęs.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)