Šiandien kvepalai iš 2021 metų. Čia dominuoja mėta (tiksliau, dar ir citrinžolė, bet pagrindinis įspūdis tikrai iš mėtos) ir vadinasi „Morning in Tipasa“ (rytas Tipasoje, o Tipasa yra miestas Alžyte), pagal prancūzo Albert Camus knygą „Vestuvės Tipasoje“. Tai kvepalai iš Parfumerie Generale, kompanijos, kurią įkūrė parfumeris Pierre Guillaume, kuriam priklauso ir šie kvepalai (parduodami ir Vilniuje, vienoje Užupio parfumerijos krautuvėje, kurios neminėsiu, kad nebūtų čia per daug reklamos, juo labiau, kad jau esu apie ją kalbėjęs). Penkiasdešimties milimetrų flakonas kainuoja truputį virš šimto eurų.

Pierre Guillaume mėgsta kvapus, kuriuose yra aiški geografinė nuoroda ir sąsaja, pavyzdžiui, kaip ir 2011 metų Indochine 25 (apie Indokiniją, su sudėtinėmis dalimis iš Birmos, Laoso, Šri Lankos ir kitur – visiška dervų ir prieskonių šventė). Jis kuria tik savo parfumerijos namams – matyt, nesivaikydamas brangių užsakymų iš didelių mados namų. Meistras, jam užtenka savo kūrybos ir to, ką jis iš jos uždirba.

„Morning in Tipasa“

Toks kvapas veikia vadinamąja olfaktorinio bloko technologija – nėra viršutinio, širdies ir bazinio kvapo; jis toks pat iš pradžių ir pabaigoje (man tokie labai patinka, pavyzdžiui, Encre Noire iš Lalique, kvepiantys rašalu ir tušu: apie juos galite skaityti ČIA – ir dar ten galite paskaityti visus mano atvirus pliūpsnius apie Lietuvą užtvindžiusį parfumerijos šlamštą).

Mėta ir citrinžolė, pušis iš Viduržemio jūros pakrantės – kvapni, stipri ir gaivinanti, o taip pat bergamotės citrusas ir medaus (gal akacijų, o gal ir viržių) saldumas – absoliučiai nuostabu ir labai šviesu. Vasaros kvapas iš šiaurės Afrikos, bet tiks ir lietuviškai žiemai.

Šventės nuotaika, nerūpestingumas ir gyvenimas šia diena, karštas oras ir gaivus vanduo, blizgesys ir ryškios spalvos. Mėtų arbatos kvapas. Moterims patiks galbūt net labiau, negu vyrams.

Gal kažkiek primena kalifornietišką citruso šventę („Nuo šio kvapo užsimanau emigruoti“), tačiau čia visgi yra to arabiško atspalvio, bet ne piktybinio, ne lipnaus, o tiesiog akademinio, kaip gražios iliustracijos iš vadovėlio. Vieni džiaugsmingiausių kvepalų, kuriuos radau šiemet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)