Šiandien apie kvepalus, kuriuos per beveik du dešimtmečius daugelis beveik užmiršo.

Nėra aišku, ar jie tebegaminami, į Lietuvą jų galima parsisiųsti iš dilerių Vakarų Europoje už pusantro šimto eurų, tačiau šis retai prisimenamas kūrinys yra būtinas kiekvienam rimtai studijuojančiam, o jūs, kurie skaitote mano parfumerijos kritiką, esate rimti studentai.

Antraštėje norėjau paminėti cigarus ir konjaką, bet tai jau būtų reklama, kurią mūsų Šiaurės Irane draudžia visokie kolūkiečiai ir urviniai balanų gadynės mastodontai, iš kurių atėmė lotyniškų raidžių draudimą lietuviškuose pasuose, bet dėl alkoholio ir rūkalų jie įsikibę savo, ypač dėl alkoholio, na ir ką tu jiems padarysi. Kiek aš galiu apie tai rašyti? O kiek jie gali drausti? Kol draus, tol rašysiu.

Davidoff parfumerijos namų Davidoff (pavadintų pagal šveicarų cigarų prekiautoją Zino Davidoff) kvapas Silver Shadow – Pure Blend yra mano mėgstamo meistro Francis Kurkdjian kūrinys. Pasaulinės šlovės armėnų kilmės prancūzas Kurkdjian, kai kūrė Silver Shadow – Pure Blend (jie sumeistrauti 2005 metais), buvo jaunas, vos trisdešimt penkerių, ir jam dar buvo likęs visas dešimtmetis iki to kūrinio, kuris įvedė revoliuciją ir kurį jūs žinote: Baccarat Rouge 540.

Kvepalai

Apie Kurkdjian kvepalus esu rašęs čia, DELFI, labai nemažai: nuo paprasto Daniel Hechter Cotton Chic („Kvapas, kurio ieškojau dešimtmečiais”), iki mano dievinamų kolekcinių karčių ir griežtų Armani Mania, susijusių su labai geru bendradarbiu iraniečiu Fardine Hamidi, kuris juos mėgo („Kuo kvepia nebepasiekiama formulė, arba mano kvepalai maniakams”), iki prabangaus ir labai prancūziško paleistuvystės ir brangaus restorano kvapo Grand Soir Davidoff parfumerijos namai yra neeiliniai: jau vien jų kūrinio Cool Water (vėsus vanduo) būtų bet kam užtekę, kad visiems laikams būtų garbinami, kaip revoliucionieriai , tačiau ten ir keisti ir nelabai draugiški Zino, kuriuos pavadinau nesėkmingais ir rašiau: „tik pasipurškus, kvepia numirusios prosenelės parūgusia pudrine, ir greičiausiai, ta pačia pudra, kuria ją pudravo laidojimo namuose”. Dar yra ir Horizon, ir Adventure, kurių reklamos vienu metu buvo užtvindžiusios spaudą (reikės ir apie juos kada nors parašyti).

Silver Shadow Pure Blend yra labiau kompleksiniai ir labiau koncentruoti, negu tais pačiais metais išleisti tiesiog Silver Shadow (to paties kūrėjo - labai keista, bet atrodo, kad tas pats Kurkdjian išleido dvi kūrinio versijas, abiejų flakonų kūrėjas yra garsusis buteliukų dizaineris Thierry de Baschmakoff, apie jam skirtą kvapą irgi esu rašęs: „Žiauriai keistas kvapas”

Silver Shadow - Pure Blend atsiveria apelsinais, bet ne tais standartiniais saldžiai rūgščiais kvapo pradžios apelsinais, bet apibarstytais cinamonu, ir čia pat priremtus kedro drožlėmis (kedras juk paprastai būna bazėje), o toliau - salsvi, narkotiniai pačiuliai, šafranas ir jau visai iš pyrago ištraukti gvazdikėliai, o nudžiūvime garsiai groja nuostabūs smilkalai (bezoino derva) ir kerpės.

Tai tikra prieskoninių kvepalų enciklopedija, melodija, kuri yra saldi, bet visiškai nelipni. Kvape - konjakas, arba brendyje mirkytas pudingas, Kalėdos apsnigtuose kalnuose, slidės, verdantis punšas, ir, žinoma, pypkės tabakas: kvape paties tabako nėra, tačiau yra tie vaisiniai ir prieskoniniai aromatizatoriai, kurie žymi ir puošia pypkės tabako dvelksmą. Labai teigiamas, labai geros nuotaikos kvapas. Žaviuosi. Pirkite, jeigu gausite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)