Taip ir su citrusais: nekalbant jau apie laimus, juzu, citrinas, bergamotes, nerolius - valgomieji klementinai, sacumos, tandžerinai ir dar daugybė atmainų verčiami kaip “mandarinai”, nes pas mus “mandarinai ir mišrainės papuošė stalus”, mes pratome, kad pasirinkimo nuo sovietinių laikų nėra.
Šios dienos kvalas yra Clementine California iš Atelier Cologne, nuostabių parfumerijos namų iš Paryžiaus, apie kurių kūrinius esu rašęs: Orange Sanguine, kuriuos mano draugė Fausta Marija Leščiauskaitė pirmiausiai ir išprivatizavo, apsigyvenusi su manimi ir su mano kvepalų kolekcija.

Dabar mums visiems, parfumerijos gigantams ir gurmanams, specialistams ir akademikams, genijams ir šviesuliams, atėjo įdomios dienos: nes citrusui vėl auksinis laikotarpis po visų pietietiškų ir Artimųjų Rytųjų agarmedžių, smilkalų, šventųjų ir nuodėmingų, po uogų ir uogienių ir rožių, vėl atėjo citruso laikotarpis, ir tik spėk džiaugtis.

Man labai patinka citrusiniai kvapai. Citrina apskritai buvo geriausias skonis ir kvapis nuo vaikystės, greipfrutas svaigino, apelsinas buvo tiesiog tiršta gera emocija.

Klementinas yra XIX amžiaus hibridas iš mandarino ir saldžiojo apelsino. Atsirado Alžyre ir pavadintas, pagarbinant prancūzą Clement Rodier - ir įdomu, kad kvepalai pavadinti kalifornietiško klementino vardu, nors pats vaisius labiausiai paplitęs Europoje ir Šiaurės Afrikoje.

Šie kvepalai sukurti 2017 metais, kai inovacijų jau buvo labai maža, viskas aplink buvo derivatyvai, antriniai sugalvojai, besiremiantys praeities sėkmėmis.
A. Užkalnio kvepalai

Kvepalai atsiveria mandarinais, apelsinais labai aiškiai juntamais kadagiais. Jau viršutinėse natose tie kadagiai fiksavo lakius ir labai neilgalaikius citrusus. Viskas džiūvo į šnerves kutenančius pipirus, prieskoninį anyžių ir žalią baziliką: ir kvapas buvo autentiškas atspindėjimas to pojūčio, kai lupi apelsiną ar mandariną, laikydamas jį pernelyg arti nuo veido, ir jis tau tiesiog į veidą trykšta, šnerves šokiruodamas kone nudeginančiu pojūčiu. Galutinis nudžiūvimas yra sandalmedis, muilina Haičio vetiverio (auksabarzdžio) žolė, ir dar kiparisas. Gaivumo šokas, pipirų agresija ir mandarinų saldumas ir rūgštumas.

Labai kompleksiniai rūgščiai-saldūs kvepalai, labiausiai dvelkiantys švara, nusiprausimu karštą vasaros dieną, vandenynu, žalumos vėju nuo Kalifornijos kalnų, šviežiai išskalbtais skalbiniais, prabanga, geru gyvenimu, kokybiškais daiktais ir tyrais jausmais ir laime, be jokios kaltės ir gėdos jausmo. Aš noriu gyventi taip, kas kasdien kvepėčiau lygiai taip pat.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)