Pasak interjero dizainerio D. Serapino, šviestuvų stiliaus įvairovėje nesunku pasimesti, todėl geriausia būtų šviestuvą derinti prie bendro namų ar konkretaus kambario stiliaus. Istorinio stiliaus šviestuvus renkasi klasikos mėgėjai ir tai yra garantuotas bei saugus variantas – kas buvo madinga prieš kelis šimtus metų, atgimsta ir šiandieniniame interjere. Klasikinis stilius jau yra išbandytas anksčiau, per ilgą laiką pasitvirtinęs ir dažniausiai neapvilia. Kalbant apie šviestuvų spalvas visuomet mėgstamos ir lengvai interjere priderinamos spalvos yra bronzos, aukso, nerūdijančio plieno, baltai purkšto metalo ir žinoma, juoda. Ryškėja ateities tendencija – moderniame interjere atsiranda daugiau neoninių spalvų – patys šviestuvų gaubtai bus sintetinės oranžinės, ultramarino, žalios, ciklameno spalvos.

Didelėms erdvėms – masyvesni šviestuvai

Tinkamai parinktas apšvietimas gali kardinaliai pakeisti aplinkos nuotaiką. D. Serapinas rekomenduoja planuojant apšvietimą atsižvelgti į patalpos dydį. „Erdvioje patalpoje didelis šviestuvas atrodys efektingai ir užpildys erdvę. Tai nebūtinai turi būti vienas masyvus šviestuvas. Iš kelių vienodų šviestuvų sudaryta kompozicija atrodys lyg darni tūrinė skulptūra. Juos galima kabinti skirtinguose aukščiuose, taip sukuriant šviestuvų „debesį“ – sutemus jis paliks įspūdį. Didesnis šviestuvas vietą gali rasti vietą ir koridoriuje greta laiptų – ten paprastai būna aukštesnės lubos, todėl toks pasirinkimas puikiai papildys erdvę“, – sako interjero ekspertas.

Sietynas – jaukumo ženklas

Sietyną D. Serapinas rekomenduoja kabinti ne tik svetainėje, bet ir tose patalpose, kuriose norisi daugiau jaukumo, pavyzdžiui, vonios kambaryje. Ši patalpa dažniau planuojama taip, kad būtų funkcionali, patogi ir mažiau galvojama apie jos atmosferą, todėl sietynas čia įneštų daugiau elegancijos. Taip pat labai tinkama vieta sietynui – koridorius ar holas. Vos įžengus pro namų duris jis sukurs reikiamą nuotaiką – įves į namų ramybę, atsipalaidavimą po sunkios dienos. Žinoma, teigiamai nuteiks ir atvykusius svečius – tai tarsi jaukių, šiltų namų ženklas.

Apšvietimas derinamas pagal veiklą konkrečioje erdvėje

Planuojant apšvietimą įvairiose patalpose reikėtų koncentruotis į veiklą, kuria ten bus daugiausiai užsiimama. „Jei prieš miegą dažnai skaitoma lovoje, tuomet reikėtų kraipomo šviestuvo su ilgesne alkūne greta lovos. Jis turėtų būti pakankamai ryškus, kad nevargintų akių skaitant, ir koncentruoto spindulio, kad neapšviestų greta esančio partnerio, jei jis ar ji nori miegoti“, – pataria interjero dizaineris.

Virtuvėje pagrindinė ir būtina šviesa turi sklisti iš po spintelių. Papildomai gali būti naudojami ir lubiniai šviestuvai, tačiau pjaustant, ruošiant maistą šviesa nuo spintelių yra tinkamiausia, nesukuria nepatogių šešėlių. Apšvietimas turi būti taip integruotas į spinteles, kad šviesos šaltinis niekaip neišsikištų ir nekristų į akis, pakankamai apšviestų virtuvės stalviršį, tačiau netrukdytų su virtuve sujungtoje svetainėje ar valgomajame sėdintiems žmonėms.

Valgomajame anot D. Serapino būtų praktiškiausia rinktis reguliuojamą apšvietimą – šioje patalpoje, priklausomai nuo to, ar vakarieniaujama dviese, ar su draugų kompanija, yra gerai turėti galimybę keisti šviesos ryškumą. Pavyzdžiui, romantiškai vakarienei norėtųsi šiltesnio, neintensyvaus apšvietimo, o aplink stalą susėdus pietų su draugais, reikia daugiau šviesos. Gaubtinis šviestuvas virš stalo turėtų būti pakabintas tokiame aukštyje, kad ir atsisėdus ir atsistojus gaubtas uždengtų lemputę ir neakintų. Šviestuvai su aukštesniais, siauresniais gaubtais labiau paslepia lemputę. Geras sprendimas taip pat būtų šviestuvas su šviesą praleidžiančiu matiniu uždengimu gaubto apačioje.

Svarbus ir šviestuvų kiekis

Šviestuvai namuose gali būti kaip interjero akcentai, juos galima rinktis ir gana skirtingus, tačiau vienijamus kokios nors stiliaus gairės ir derančius prie bendro interjero. D. Serapinas pataria laikytis auksinės taisyklės, kuri tikrai tiks bet kuriuose namuose – geriau daugiau nedidelių, neryškių apšvietimo šaltinių, nei vienas, pakabintas patalpos centre. Tai padės sukurti įdomesnį apšvietimą ir suteiks patalpai jaukumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt